Kelj u sosu sa krckavom slaninicom
I ko ga nije voleo zavoleca ga sigurno :)
Uputstvo za pripremu jela
PRIPREMA JELA
Kelj operite i ocistite,staviti ga u hladnu vodu ,dodajte kocku C bujon supice i kuvajte dok voda ne pusti kljuc....procedite i ostavite kelj da se prohladi...
Dok se kelj hladi,poredjate snitice slanine u pleh koji je oblozen pek papirom,i pecite dok ne porumeni,pazite samo da ne bude na prejakoj temperaturi .... jer ce samim tim i slanina biti gorka ako se prepece...
Ispecenu slaninu ostavite da se skroz ohladi kako biste kasnije mogli da je izlomite...
Iseckajte beli luk, stavite u serpicu sa malo ulja,i napravite zaprsku sa brasnom...dodajte vode toliko da dobijete sos,ni gust ni redak,dodajte sirce,biber,vlasac i izmesajte.
Kada se malo prohladi stavite kiselu pavlaku i Csenf.Zatim izlomite ili iseckajte na komadice slaninu,vecinu stavite u sos a jedan deo ostavite da pospete od gore na kraju kao dekoraciju .
S obzirom da mi volimo malo ljutkasto,deci sam odvojila odredjenu kolicinu sa strane a nama dodala cili sosa :)
Saveti
Iskreno nisam bila zaljubljenik u kelj dok nisam pocela da ga pripremam na ovaj nacin :)
Po originalnom receptu stavlja se i ljuta tucana paprika i cili sos,ali zbog deca sam pravila bez ljutih sastojaka,a nama naknadno dodala...ako se odlucite za ovaj recept ,necete se pokajati sigurno.
Od kada sam pocela vise paznje da posvecujem odredjenoj hrani,sastojcima....posvetila sam se i pisanju food bloga...