Mlinci sa curetinom u umaku od belog luka
Savrsen rucak. Jednostavan, preukusan. Nase bake su mlince redovno pravile, bez obzira sto sada mozete da ih kupite u marketima, save je da ih napravi
Uputstvo za pripremu jela
MLINCI
Umesiti testo od navedenih sastojaka, voda neka bude mlackasta. Testo podrliti na 4 dela, i razviti u sto tanje trake. Svaku traku posebno rasiriti po tepsiji i peci na 200 stepeni deset_ak minuta. Kada se ispeku, izlomiti ih na vece komade i preliti kipucom, posoljenom vodom (ili supom, jos bolje). Procediti ih, i spremni su za sluzenje.
GLAVNI DEO
Cureci file iseckan na kockice proprziti u tiganju sa puterom. Kada se malo proprzi dodati suve zacine, neutralnu pavlaku i parmezan.
U vatrostalnu ciniju redjati red mlinaca, pa red curetine, red po red dok se ne potrosi sva smesa. Odgore narendati kackavalj (ili trapist) i staviti da se zapece; 200 stepeni 10-15 minuta.
UMAK OD BELOH LUKA
Puter ostaviti da se otopi na laganoj vatri pa dodati sitno iseckan beli luk. Prziti odredjeno vreme, dok luk ne promeni boju, a zatim polako dodati mleko i brasno, na kraju sol.
Mlince sa curetinom najpre sipati u tanjir pa preliti ovim umakom.
Prijatno.
Saveti
Uz ovo jelo odlicno ide sveza sezonska salata, a ako se zimi sluzi, karfiol ili krastavci iz zimnice se savrseno slazu.