|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
dodaj dodaj fotografiju
Sastojci

PUTER KREM
300 gr kristal šećera
1 dl vde
5 kom žumanaca
500 gr putera
3 kašike esencije kafe
GANACHE KREM
400 gr čokolade
300 ml slatke pavlake
30 gr putera
SIRUP OD KAFE
100 ml vode
100 ml šećera
1 kašika esencije kafe
ESENCIJA KAFE
360 ml vode
4 kašike nes kafe
1 šolja šećera (oko 150gr)
SLAGANJE
6 kom kora
sirup od kafe
ganache krem činija
puter krem činija
UKRAŠAVANJE
set_ za ukrašavanje

Opera torta (masterchef)
Moja omiljena!
Kuvar: Trcosava
Vrsta jela: Torte
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 2,5 h
Težina pripreme: 4/5
Broj osoba: 10
(br. glasova 9)
Uputstvo za pripremu jela
KORE
4 jajeta umutiti dok ne postanu svetla i kremasta (pufnasta). Prosejati 150g šećera u prahu, 150g sitno mlevenog blanširanog badema i 60g brašna. 4 belanceta umutiti sa 35g šećera. Prvo dodati 1/3 šećera, pa dodati preostale 2/3. Mutiti do faze mekanih vrhova- ne čvsto umućeno. U žumanca dodati prosejanu mešavinu. Mešati spatulom! Dodati 30g istopljenog putera. Polako umešati spatulom. Umešati belanca – lagano okrećući celu činiju. pripremiti 3 lista peka papira veličine najvećeg pleha koji ide uz rernu. Razmazati tanko nekoliko milimetara na peka papir, pa preneti na plehove. Ukoliko imate mogućnosti trebalo bi sva tri pleha staviti da se peku istovremeno. Međutim ukoliko ste u situaciji kao ja, slobodno pecite jednu po jednu koru. Korice se peku oko 5 min na 200C (sa ventilatorom), ili dok ne postanu lagano zlatno-braon boje. Čim se izvadi iz rerne iseći suve krajeve i koricu prepoloviti. Ovako se dobije 6 veoma ukusnih korica.

PUTER KREM
Ušpinovati šećer sa vodom. Za to vreme umutiti penasto žumanca. Ušpinovani šećer ulivati u žumanca dok se muti mikserom. Vreli šećer će bukvalno skuvati žumanca (no salmonela). Nastaviti sa mućenjem sve dok se žumanca ne ohlade na sobnu temperaturu (10 min bi trebalo da bude dovoljno, ukoliko ne uvek možete žumanca uroniti u hladnu kupku dok ih mutite) Dodati 500g putera, kašiku po kašiku dok mutite. Mutiti dok se smesa ne ujednači. Dodati 3 kašičice coffee esencije, dobro izmešati.

GANACHE KREM
U posudu adekvatnu za mikrotalasnu ubaciti izlomljenu čokoladu, slatku pavlaku i puter. Zagrevati minut na najačem, izvaditi pa promešati. Ukoliko je potrebno vratiti na 10-20 sekundi, pa ponovo promešati. Smesa treba da je gusta i sjajna. Ubaciti u frižider sa se ohladi i malo zgusne.

SIRUP OD KAFE
Pomešati sve sastojke

ESENCIJA KAFE
Vodu, šećer i ness kafu staviti da provri. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati oko sat vremena. Sirup treba da postane sjajan i gust. Sirup je divan, dominira miris i ukus ness kafe. Takođe ima jednu specifičnost, što se više muti postaje svetliji i penastiji.

SLAGANJE
Istopiti malo čokolade i premazati tanko dno jedne korice. Prevrnuti je na peka papir tako da je čokolada dole (do papira). koru 1 natopiti coffee sirupom (četkicom za premazivanje) - Naneti 1/3 puter krema, preko poklopiti sledećom korom. kora 2 - coffe sirup - 1/3 ganache kreme kora 3 - coffe sirup - 1/3 puter krem kora 4 - coffe sirup - 1/3 ganache kreme kora 5 - coffe sirup - 1/3 puter krem kora 6 - coffe sirup - Na kraju 1/3 ganache kreme. Ostaviti u frižider da se dobro stegne. Najbolje preko noći.

UKRAŠAVANJE
Torta može da se ukrasi fondanom, mada je meni žao kvariti ovo sve fondanom, te sam kao što vidite na slici, ostatkom ganache i coffee krema ukrasila :)

Saveti



C daruje dodatne bodove!

Ako vaš recept sadrži neki od navedenih sastojci, osvajate dodatne bodove!

NAPOMENA:
Bonus bodovi za svaki recept mogu se kombinovati.
Bonus bodovi se automatski uključuju u zbir svih bodova (glasovi + bonus bodovi = ukupan broj bodova odnosno zvezdica).
Bonus bodovi ne utiču na prosečnu ocenu recepta.
Organizator takmičenja zadržava pravo da odstrani nepravilne oznake.
zatvori
Za svaki recept može da glasa samo jednom.
Za ovaj recept ste već glasali. Hvala na razumevanju.
zatvori
Izaberi fotografiju na svom računaru i preuzmi je
klikom na dugme DODAJ!


zatvori
Click Here