|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Pekmez od kajsija
Moja mama pravi pekmez po ovom receptu,tako da mi je jos od detinjstva omiljeni a sada ga i sama pravim.Glavni savet je da na 1kg voca ide 400g secera
Kuvar: mama Jo
Vrsta jela: Deserti, Ostala jela
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: više od 3h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 6
(br. glasova 9)
Uputstvo za pripremu jela
NACIN KUVANJA
Kajsije lepo ocistiti i od kostica i od svih tackica i nepravilnosti. Redjati u serpu sa velikim dnom kajsije, i dobro ih izgnjeciti. Pekmez kuvamo sutradan, dakle potrebno je da odstoji u frizideru preko noci. Ukoliko zelite mozete kajsije izblendirati i staviti da se kuvaju. Kuvati na jacoj vatri dokle god se ne postigne zeljena gustina, uz konstantno mesanje. Kada mislite da je pekmez dovoljno gust, malo smanjiti vatru, ali toliko da i dalje vri, i dodajte secer. Secer dodajem uvek na kraju zbog boje. Sada ce se pekmez, zbog secera, malo prorediti, pa ga na manjoj vatri kuvajte opet do zeljene gustine. Kada se zavrsi khvanje, tako vreo pekmez stavljati u zagrejane tegle. Pasterizovati. Tegle uviti i zamotati u veliko cebe i u korpu i ostaviti tako da se ohladi (obicno mubtreba oko 24h). Vinobran i limuntus, takodje, dodajte pred kraj kuvanja. Ukoliko kuvate bez vinobrana i limuntusa obavezno drzati u frizideru.

Saveti
Kuvanje pekmeza jeste malo zahtevnije jer podrazimeva nekoliko sati da stojite pored sporeta i konstantno mesate. Takodje, posto se kuva na jacoj vatri obicno prska okolo i nakon kuvanja potrebno je detaljno srediti kuhinju. Ali, sve ovo vredi kada se zna koji rezultat je na krsju zagarantovan, to je neprevazidjeni ukus domaceg pekmeza. Prste da polizes!


C daruje dodatne bodove!

Ako vaš recept sadrži neki od navedenih sastojci, osvajate dodatne bodove!

NAPOMENA:
Bonus bodovi za svaki recept mogu se kombinovati.
Bonus bodovi se automatski uključuju u zbir svih bodova (glasovi + bonus bodovi = ukupan broj bodova odnosno zvezdica).
Bonus bodovi ne utiču na prosečnu ocenu recepta.
Organizator takmičenja zadržava pravo da odstrani nepravilne oznake.
zatvori
Za svaki recept može da glasa samo jednom.
Za ovaj recept ste već glasali. Hvala na razumevanju.
zatvori
Izaberi fotografiju na svom računaru i preuzmi je
klikom na dugme DODAJ!


zatvori
Click Here