Pekmez od kajsija
Moja mama pravi pekmez po ovom receptu,tako da mi je jos od detinjstva omiljeni a sada ga i sama pravim.Glavni savet je da na 1kg voca ide 400g secera
Uputstvo za pripremu jela
NACIN KUVANJA
Kajsije lepo ocistiti i od kostica i od svih tackica i nepravilnosti. Redjati u serpu sa velikim dnom kajsije, i dobro ih izgnjeciti.
Pekmez kuvamo sutradan, dakle potrebno je da odstoji u frizideru preko noci. Ukoliko zelite mozete kajsije izblendirati i staviti da se kuvaju. Kuvati na jacoj vatri dokle god se ne postigne zeljena gustina, uz konstantno mesanje. Kada mislite da je pekmez dovoljno gust, malo smanjiti vatru, ali toliko da i dalje vri, i dodajte secer. Secer dodajem uvek na kraju zbog boje. Sada ce se pekmez, zbog secera, malo prorediti, pa ga na manjoj vatri kuvajte opet do zeljene gustine.
Kada se zavrsi khvanje, tako vreo pekmez stavljati u zagrejane tegle. Pasterizovati.
Tegle uviti i zamotati u veliko cebe i u korpu i ostaviti tako da se ohladi (obicno mubtreba oko 24h).
Vinobran i limuntus, takodje, dodajte pred kraj kuvanja. Ukoliko kuvate bez vinobrana i limuntusa obavezno drzati u frizideru.
Saveti
Kuvanje pekmeza jeste malo zahtevnije jer podrazimeva nekoliko sati da stojite pored sporeta i konstantno mesate. Takodje, posto se kuva na jacoj vatri obicno prska okolo i nakon kuvanja potrebno je detaljno srediti kuhinju. Ali, sve ovo vredi kada se zna koji rezultat je na krsju zagarantovan, to je neprevazidjeni ukus domaceg pekmeza. Prste da polizes!