Pogača kruna
Meka i ukusna
Uputstvo za pripremu jela
SASTOJCI
Zagrejati mleko pa dodati izmrvljeni kvasac i šećer, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
U činiju za mešenje staviti brašno, posoliti i promešati, pa napraviti rupu u sredini i dodati nadošli kvasac, omekšali puter ili mast (30 gr) i umućeno jaje+belanac. Zamesiti pa istresti na radnu površinu i mesiti nekoliko minuta dok ne dobijete lepo elastično testo. Vratiti jufku u činiju, premazati sa malo ulja i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo podelite na 5 jednakih jufkica.
Jednu jufku premesite, ooblikujte u loptu pa stavite na sredinu pleha (ja sam koristila kalup 26, možda je bolje da bude manji da bi pogača bila višlja).
Drugu jufku podelite na tri dela, oblikujte dugačke valjke i ispletite pletenicu kojom obavijete loptu koja je već u kalupu.
Ostalo vam je tri jufke. Uzmite jednu, razvaljajte je na otprilike 20-22cm u prečniku pa premažite istopljenim puterom (onih 50 gr). Uradite isto sa ostale dve jufke ali onu poslednju ne premazujete. Treba da vam ostane putera za još jedno premazivanje.
Tako spojene jufke razvaljate u pravougaonik, otprilike 2,3mm debljine, umotate u rolat, premažete ostatkom putera pa sečete rolatiće otprilike 2,5 cm debljine. Ređate rolatiće oko lopte sa pletenicom, malo iskošene (vidi se na slici).
PREMAZ
Premažite pogaču sa umućenim žumancetom sa malo mleka, po želji pospite semenkama. Ostavite pogaču još nekih 20ak minuta da nadođe a zatim je pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok lepo ne porumeni.
Ako primetite da lopta počinje brže da dobija bolju, prekrijte je sa parčetom alu folije.
Toplu pogaču možete premazati sa malo putera.
Prijatno!
Saveti