Prebranac
Ukusno jelo za dane posta
Uputstvo za pripremu jela
KUVATI PASULJ
Isperite pasulj i potopite ga u hladnu vodu veće uoči kuvanja. Ako zaboravite da ga potopite, nije strašno, samo ćete ga malo duže kuvati. Naliti vodom i pustiti da provri, zatim kuvati još 5 minuta pa baciti prvu vodu. Naliti ponovo, novom, toplom vodom i kuvati dok zrna ne budu mekana. Ne soliti vodu. Ne dozvoliti da ispari sva tecnost, povremeno dolivati vodu, jer će ta tečnost biti potrebna kasnije. Kada je pasulj skuvan, procediti ga i sačuvati tečnost.
FIL
U posebnoj šerpi dinstati beli i crni luk sa 2 dl maslinovog ulja. Dodati zeleni deo praziluka. Kad je luk gotov dodati mu sok od paradajza, prodinstati još malo a zatim isključiti ringlu. Dodati alevu papriku, začin C i biber.
ZAPEĆI PASULJ I FIL
Sadržaj šerpe sa pasuljem presuti u šerpu sa lukom i dodati 6 dl od tecnosti u kojoj se pasulj kuvao, a koju smo prethodno sačuvali. Dobro promešati, i presuti u nauljenu posudu za pečenje (vatrostalnu, zemljanu ...)
Peći oko 40 min. na 200 stepeni.
Saveti
U fil možete dodati i čaj od nane (nekoliko kesica), olakšava probavu.