Prhka štrudla sa rogačem
Štrudla koju moj muž obožava. Punjenje se može menjati, mi je najviše volimo sa rogačem :)
Uputstvo za pripremu jela
TESTO
U jednoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo.
U drugu činiju staviti jaje, šećer, vanilin šećer, mleko i mast, pa mutiti mikserom uz postepeno dodavanje brašna iz prve činije.
Zatim isključiti mikser, pa nastaviti mešenje rukom, dobićete fino, glatko i masno testo.
Umešeno testo podeliti na dva dela.
FIL
Vruće mleko sipati preko rogača pa promešati da se lepo sjedini. Dodati džem, jabuku i šećer po želji i izmešati. Smesa ne sme biti suva već treba lako da se maže.
Malo pobrašniti podlogu, pa oklagijom tanko razvući svaki komad testa u pravougaonik.
Premazati polovinom fila (ne stavljati fil skroz do ivica zbog curenja prilikom motanja), krajeve saviti pa urolati testo u štrudlu. Staviti u pleh sa pek papirom. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom testa.
Pleh sa štrudlom staviti u frižider dok se rerna ugreje. Peći štrudle na 180-200 stepeni oko 15 minuta ili dok malo ne porumene (ne predugo jer je testo prhko).
Ostaviti da se ohlade a zatim iseći i posuti šećerom u prahu.
Saveti
Štrudle možete premazati i samo džemom pa posuti lešnicima ili orasima. Možete puniti nutelom, makom, orasima... po želji.
Možete ih pripremiti i dan ranije pa sutradan ispeći, provereno su dobre.