Pumpkin pie (Američka pita od bundeve)
Miriše na Božić :)
Preuzeto sa sajta joyofbaking
Uputstvo za pripremu jela
SASTOJCI
Bundevu operite, isecite joj dršku, prepolovite i očistite od semenki. Pleh obložite pek papirom ili folijom, bundevu poslažite sa korom na gore (kao na slici) i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena. Gotova je kada nož ili viljuška lako ulazi u bundevu.
Izvadite bundevu iz rerne, okrenite je na gore i ostavite da se dooobro ohladi.
Za to vreme zamesite testo.
15ak minuta pre mešenja testa, stavite puter u zamrzivač zajedno sa vodom (u koju možete dodati par kocki leda).
U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte mu šećer i so i dobro promešajte. Izvadite puter i vodu iz zamrzivača, puter isecite na kockice. Ja sam ovo radila u velikom blenderu ali može i ručno.
Dakle ako radite ručno, uzmite viljušku pa sa njom drobite puter u brašno (ali ne sasvim, treba da ostane i malo komadića putera). Onda počnite da dodajete ledenu vodu (ako se stvorio led na vrhu, razbijte ga ali ga nemojte dodavati u testo). Vode treba tek toliko da možete slepiti testo, zato je dodajte kašiku po kašiku. Testo ne treba mesiti, samo toliko da možete da formirate kuglu koju stavite u providnu foliju, malo ga slepite i stavite u frižider na sat vremena.
Kada je testo spremno, izvadite ga iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj podlozi. Razvijte ga na veličinu kruga 33 cm. Prebacite testo u kalup i prstima lepo formirajte talase. Preko testa stavite aluminijumsku foliju pa istresite npr pasulj ili pirinač (zbog težine, da se testo ne podiže prilikom pečenja) i stavite da se peče nekih 25 minuta na 190 stepeni.
Do tada se bundeva ohladila.
Kašikom izdubite meso i stavite ga u blender/multipraktik. Miksajte malo pa otvorite i promešajte, pa opet miksajte pa opet otvorite i promešajte i tako dok ne dobijete potpuno glatku masu koju ćete dalje koristiti za fil.
SASTOJCI ZA FIL
Sada pripremamo fil.
Umutite jaja viljuškom, dodajte ostale sastojke i lepo promešajte. Slatka pavlaka se dodaje tečna, ne muti se. Sipajte fil preko kore i poravnajte. Stavite da se peče na 190 stepeni, otprilike 45 minuta. Kada proveravate da li je pečeno, nož treba da izađe čist (biće vlažan ali čist).
Pitu izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, nekih sat vremena. Ako želite, možete ukrasiti umućenom slatkom pavlakom. Secite na parčad i služite.
Saveti