Punjene paprike
Jelo za sva godišnja doba
Uputstvo za pripremu jela
FIL
Pirinač očistiti i dobro oprati, da voda bude bistra (isprati skrob).Na ulju propržiti sitno naseckanu slaninu, pa propržiti sitno iseckan crni luk, beli luk, dodati narendanu šargarepu i celer, pa dinstati još 5 minuta.Dodati mleveno meso, umešati u postojeću masu i pržiti, dodati so i biber. Pred kraj dodati začin C, alevu papriku i oceđen pirinač. Isključiti ringlu i dok je topla, još malo propržiti, mešajući.
PAPRIKE
Paprike oprati i izvaditi im seme sa peteljkom.
Kad se masa prohladi, puniti izdubljene paprike, ali ne puniti do vrha jer pirinač nabubri. Zatvoriti ih komadom svezeg paradajza, a moze i kolutovima krompira ili komadima sveže paprike.
Paprike uspravno poređati u šerpu, tako da cela šerpa bude ispunjena, da se paprike ne bi prevrnule pri kuvanju. Šupljine se mogu popuniti krompirom.
Naliti vodom paprike i staviti da se kuvaju oko 20 minuta.
SOS
Pri kraju kuvanja pripremiti paradajz sos: zagrejati malo ulja pa propržiti brašno. Nalivati postepeno kuvanim paradajzom i doliti malo vode,a zatim dodati prstohvat seckanog peršuna. Začiniti solju, Začinom C, biberom i dodati šećer, da se dobije slatko-kiseli sos.
Sosom preliti paprike, pustiti da malo krčka, a zatim staviti u rernu da se zapeku 15 minuta na 180`C.
Saveti