Rođendanska torta
Savršeno sjedinjeni ukusi :)
Uputstvo za pripremu jela
KORE X 2
Navedeni sastojci su za jednu koru, potrebno je ispeći ukupno dve.
Umutiti belanca sa malo soli pa postepeno dodavati šećer dok se ne dobije čvrst sneg. Brašno, gustin i prašak za pecivo prosejati pa dodati u belanca i lagano pomešati špatulom. Po želji dodati rendanu koricu limuna (ili par kašika lešnika). Na kraju lagano uliti ulje. Pripremiti kalup za torte prečnika 24-26cm, na dno staviti pek papir pa istresti umućenu smesu. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta, u zavisnosti od rerne. Postupak ponoviti još jednom kako bi dobili dve kore.
Po potrebi kore preliti sa malo mleka sa vanilin šećerom.
VOĆNI FIL
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se greju na srednje jakoj vatri. Pomešati gustin i šećer sa malo vode i zakuvati voćni krem. U još toplu smesu dodati i puter i promešati. Ostaviti sa strane.
ČOKOLADNI FIL
Slatku pavlaku staviti da se greje, kada dođe skoro do ključanja skloniti sa šporeta i ubaciti naseckane čokolade. Mešati da se čokolada lepo istopi i sjedini sa pavlakom.Dodati i jednu kašiku kisele pavlake, promešati i ostaviti da se skroz ohladi.
Kada se ohladi, umutiti 150 ml slatke pavlake i umešati u fil a zatim dodati 2 kašike maskarpone fila.
MASKARPONE FIL
Mutiti žumanca i postepeno dodavati šećer i koru narandže. Kuvati na pari dok se lepo ne zgusne pa ostaviti da se ohladi. Kada je ohlađeno, dodati umućen maskarpone i malo izmiksati. Posebno umutiti 150 ml slatke pavlake pa ručno umešati u smesu sa maskarponeom.
Saveti
SLAGANJE TORTE
Na tacnu staviti obruč od kalupa koji je obložen providnom folijom pa slagati sledećim redosledom kora - voćni fil - kora - čokoladni fil - maskarpone fil
Prekriti providnom folijom i staviti u frižider preko noći. Sutradan ukrasiti po želji.