Rolat ''Paunovo oko''
Ovaj rolat neće vam oduzeti mnogo vremena, ali mu je zato ukus odličan.
Uputstvo za pripremu jela
KORA
Za koru odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti žumanca sa šećerom.
Posebno pomešati brašno, kakao i sodu bikarbonu, pa dodati žumancima. Sve dobro izmiksati.
Posebno umutiti belanca u čvrst sneg pa ih dodati prethodnoj smesi. Pažljivo promešati da se lepo sjedini. Sipati smesu u veći pleh obložen papirom za pečenje i peći koru oko 20 minuta na 180 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni. Pečenu koru, pomoću papira na kom se pekla, uviti u rolat i ostaviti da se ohladi.
FIL
Za fil umutiti 4 jaja sa šećerom, pa dodati brašno i 3 kašike mleka. Posebno staviti 3 dl mleka da provri, pa kad provri dodati smesu od jaja i neprestano mešati dok se ne dobije potrebna gustina. Sve to raditi na tihoj vatri. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim margarinom.
Smesu podeliti na 2 dela: 1 ostaje žut, a u drugi dodati otopljenu čokoladu. Razviti koru i premazati je najpre svetlim filom pa tamnim i pažljivo uviti rolat. Držati nekoliko sati u frižideru da se stegne, pa onda poslužiti.
Saveti
Po želji, rolat možete premazati glazurom od čokolade, mada je i ovako veoma ukusan.