Šumska v(an)ila
Ovo je zapravo kombinacija dva recepta (bloody berry i kapri torte)
Uputstvo za pripremu jela
KORE
Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so i prosejati. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa postepeno dodavati ostale sastojke. Vrelu vodu sipati na kraju. Smesa će biti jako retka, tako treba. Sipati u pleh u koji ste stavili pek papir i peći na 180 stepeni oko 30 minuta ali paziti da se ne prepeče. Proveravajte povremeno sa čačkalicom, čim ostane suva gotovo je.
Izvadite iz rerne i ostavite da se dobro ohladi. Može se ispeći i dan ranije pa sutradan pažljivo preseći testo na pola (ja to radim koncem za zube) tako da dobijete dve kore.
Dimenzije pleha u kome sam pekla su otprilike 20_x_34 cm.
VANILA KREM
Puding razmutiti u malo mleka a preostalo mleko sa šećerima i aromom vanile staviti da se kuva. Kada provri sipati umućeni puding i skuvati. Ostaviti da se dobro ohladi.
Omekšali puter dobro umutiti, dodati mu par kašika vanila kreme i lepo sastaviti. Zatim puter dodati u ostatak kreme i dobro umutiti. Istresti šlag u prahu i još jednom sve lepo umutiti.
VOĆNI FIL
Šećer i par kašika vode sipati u šerpicu i ušpinovati, zatim dodati voće. Ako je voće smrznuto šećer će se odmah stegnuti ali ne brinite, kako se voće bude kuvalo i ispuštalo sok tako će se i šećer ponovo istopiti.
Viljuškom izgnječiti voće i kada se sav šećer istopio a voće skuvalo, dodajte razmućeni puding i kuvajte dok se ne zgusne ali da ne bude previše gusto. Ostavite da se ohladi.
SLAGANJE
Jednu polovinu kore stavite u pleh u kome su se pekle (sada bez pek papira), pa na nju naneti ohlađeni voćni fil. Preko voćnog fila naneti polovinu vanila kreme. Staviti drugu koru i premazati drugom polovinom vanila kreme. Po želi ukrasiti šlagom, čokoladom, ganash prelivom.
Ostaviti preko noći da se stegne, pre služenja neka odstoji bar 20ak minuta na sobnoj temperaturi.
Saveti
Napomena: Ako želite možete uduplati voćni fil tako da ga imate za dva sloja. Ja sam imala samo 300 gr što je bilo tačno za jedan sloj.