Svečana torta sa lešnicima i bademima
Jedna od torti koju ćete ponosno poslužiti svojim gostima :) Recept je preuzet sa coolinarike.
Uputstvo za pripremu jela
TAMNA KORA
Lešnike sameljite sa šećerom u prahu i kakaom.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, i mlevenim lešnicima sa šećerom.
Belanca mutite na srednjoj brzini dok malo ne zapene a zatim pojačajte brzinu i uz postepeno dodavanje šećera umutite u čvrst sneg.
Lagano špatulom umešajte mlevene lešnike sa šećerom u prahu, kakaom i brašnom.
U veliki pleh za pečenje (onaj od rerne) stavite pek papir pa ravnomerno rasporedite umućenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kada se kora ohladi preseći je na pola po širini.
SVETLA KORA
Postupak je isti kao i za tamnu koru - bademe blanširati pa kada se ohlade samleti ih sa šećerom u prahu. Pomešati ih sa brašnom i praškom za pecivo.
Belanca mutite na srednjoj brzini dok malo ne zapene a zatim pojačajte brzinu i uz postepeno dodavanje šećera umutite u čvrst sneg.
Lagano špatulom umešajte mlevene bademe sa šećerom i brašnom.
U veliki pleh za pečenje (onaj od rerne) stavite pek papir pa ravnomerno rasporedite umućenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kada se kora ohladi preseći je na pola po širini.
KREMA OD VANILE
700 ml mleka u koje ste dodali aromu vanile i vanilin šećer stavite da se kuva.
Žumanca izmiksajte sa 40 gr šećera pa im dodajte brašno pomešano sa pudingom i na kraju dodajte preostalih 100ml mleka.
Kada mleko prokuva sklonite ga sa šporeta a zatim lagano, u tankom mlazu sipajt malo u smesu sa jajima konstantno mešajući. Zatim smesu od jaja sipajte u šerpu sa mlekom i stavite na šporet stalno mešajući dok se ne skuva i dobro stegne.
Na kraju dodajte izlomljenu čokoladu, mešajte da se istopi pa slonite sa šporeta i stavite na fil providnu foliju da se ne bi stvorila kora.
Omekšali puter izmiksajte sa šećerom u prahu. Izmiksajte i ohlađenu kremu pa joj kašiku po kašiku dodajte puter i lepo umutite. Podelite kremu na tri dela - dva veća i jedna manji koji je za ukrašavanje.
ČOKOLADNA KREMA
Potpuno isti postupak kao i za kremu od vanile samo se umesto pudinga koristi gustin.
Omekšali puter izmiksajte sa šećerom u prahu. Izmiksajte i ohlađenu kremu pa joj kašiku po kašiku dodajte puter i lepo umutite. Podelite kremu na tri dela - dva veća i jedna manji koji je za ukrašavanje.
GLAZURA
Istopite puter sa čokoladom pa dodajte ulje, mešajte da se lepo sjedini. Kada se glazura malo prohladi možete je samo izliti na tortu i lepo poravnati.
Ovo je samo predlog, možete ukrasiti po svojoj želji.
Saveti
Slaganje torte
1. na dno ide polovina tamne kore
2. na nju ide jedan deo kreme od vanile
3. polovina svetle kore
4. jedan deo čokoladne kreme
Sve to još jednom ponoviti.
Sa preostalom trećinom kreme ukrasiti tortu. Možete staviti u špric pa ukrasiti okolo a zatim na vrh istresti čokoladnu glazuru.