|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Verenicka pogaca
Divna,mekana,svecana.
Kuvar: aleksandrici
Vrsta jela: Predjela, Testenine, Hleb, Testa, Tradicionalna jela, Božićna jela, Uskršnja jela, Praznična jela, Ostala jela
Posebnosti: Za alergične, Pogodno za malu decu, Pogodno za trudnice
Vreme pripreme: 1,5 h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 8
(br. glasova 7)
Uputstvo za pripremu jela

Rastopiti kvasac sa mlekom,dodati secer,so,ulje,pavlaku,jaja,prasak za pecivo i sa brasnom zamesiti testo.Duze vidati testo rukama jer tako je vazdusastije a pogaca meksa.Ostavite testo 20-ak minuta da krene.Na radnu povrsinu isipati testo i odmah ga podelite na 2 dela,jedan veci a drugi manji.Veci deo je osnova pogace a manji deo je za pravljenje ukrasa na pogaci.Veci deo razviti oklagijom do ?velicine serpe u kojoj ce se peci.Debljine testa odredite na osnovu zelje koliko hocete da vam pogaca bude velika.Soljom izvadite tri kruga od testa.Od tog testa napravite krug i isecite na 8 delova,kao kad pravite kiflice.Svaki deo zaseci nozem i uvrnuti kraj testa kroz taj prorez da bi se napravila latica cveta.Redjajte latice cveta jednu do druge i postupak ponavljajte dok ne pokrijete supljine testa.Ja sam dve supljine testa pokrila laticama a za trecu supljinu sam malo testa umesila u pravilan krug,premazala ga razmucenim zumancem sa pavlakom i umocila u samleveni mak.Od drugog dela testa napravite krug i nozem testo iseci na tanke trake.Na krugu sam preko maka postavila dve poprecne i dve uzduzne trake.Za sredinu druga dva cveta sam stavila male loptice od testa,premazala zumancetom i posula mak.Od jednog dela testa sam napravila manji pravougaonik,zasekla na 1 cm debljine ali ne do kraja.Provlacila jedan deo testa kroz drugi sve do kraja i dobila uvijenu traku.Modlicama u obliku srca sam vadila testo i rasporedjivala po zelji.Malom casom sam vadila krigove,stavljala jedan pored drugog,s tim da se deo kruga preklapa.Uvila ih sve zajedno u rolat ,presekla na pola i dobila ruze,Od modlica sam napravila list,pa ga nozem prerezala,ali ne do kraja ,da bi licio na pravi list.Celu pogacu sam premazala zumancetom a po zelji stavljala susam,laneno seme,mak,zlatne svetlucave perle za torte.Za sredinu cveta koristila mak,za latice susam,za srca svetlucave sljokice...Dok pravite ukrase za pogacu testo narasta i cim sve zavrsite odmah pecite na 180 C dok ne porumeni.Priajtno.

Saveti
Pogaca je primaljiva za sve.


C daruje dodatne bodove!

Ako vaš recept sadrži neki od navedenih sastojci, osvajate dodatne bodove!

NAPOMENA:
Bonus bodovi za svaki recept mogu se kombinovati.
Bonus bodovi se automatski uključuju u zbir svih bodova (glasovi + bonus bodovi = ukupan broj bodova odnosno zvezdica).
Bonus bodovi ne utiču na prosečnu ocenu recepta.
Organizator takmičenja zadržava pravo da odstrani nepravilne oznake.
zatvori
Za svaki recept može da glasa samo jednom.
Za ovaj recept ste već glasali. Hvala na razumevanju.
zatvori
Izaberi fotografiju na svom računaru i preuzmi je
klikom na dugme DODAJ!


zatvori
Click Here