Verenicka pogaca
Divna,mekana,svecana.
Kuvar: aleksandrici
Vrsta jela:
Predjela, Testenine, Hleb, Testa, Tradicionalna jela, Božićna jela, Uskršnja jela, Praznična jela, Ostala jela
Posebnosti:
Za alergične, Pogodno za malu decu, Pogodno za trudnice
Vreme pripreme: 1,5 h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 8
|
(br. glasova 7)
|
Uputstvo za pripremu jela
Rastopiti kvasac sa mlekom,dodati secer,so,ulje,pavlaku,jaja,prasak za pecivo i sa brasnom zamesiti testo.Duze vidati testo rukama jer tako je vazdusastije a pogaca meksa.Ostavite testo 20-ak minuta da krene.Na radnu povrsinu isipati testo i odmah ga podelite na 2 dela,jedan veci a drugi manji.Veci deo je osnova pogace a manji deo je za pravljenje ukrasa na pogaci.Veci deo razviti oklagijom do ?velicine serpe u kojoj ce se peci.Debljine testa odredite na osnovu zelje koliko hocete da vam pogaca bude velika.Soljom izvadite tri kruga od testa.Od tog testa napravite krug i isecite na 8 delova,kao kad pravite kiflice.Svaki deo zaseci nozem i uvrnuti kraj testa kroz taj prorez da bi se napravila latica cveta.Redjajte latice cveta jednu do druge i postupak ponavljajte dok ne pokrijete supljine testa.Ja sam dve supljine testa pokrila laticama a za trecu supljinu sam malo testa umesila u pravilan krug,premazala ga razmucenim zumancem sa pavlakom i umocila u samleveni mak.Od drugog dela testa napravite krug i nozem testo iseci na tanke trake.Na krugu sam preko maka postavila dve poprecne i dve uzduzne trake.Za sredinu druga dva cveta sam stavila male loptice od testa,premazala zumancetom i posula mak.Od jednog dela testa sam napravila manji pravougaonik,zasekla na 1 cm debljine ali ne do kraja.Provlacila jedan deo testa kroz drugi sve do kraja i dobila uvijenu traku.Modlicama u obliku srca sam vadila testo i rasporedjivala po zelji.Malom casom sam vadila krigove,stavljala jedan pored drugog,s tim da se deo kruga preklapa.Uvila ih sve zajedno u rolat ,presekla na pola i dobila ruze,Od modlica sam napravila list,pa ga nozem prerezala,ali ne do kraja ,da bi licio na pravi list.Celu pogacu sam premazala zumancetom a po zelji stavljala susam,laneno seme,mak,zlatne svetlucave perle za torte.Za sredinu cveta koristila mak,za latice susam,za srca svetlucave sljokice...Dok pravite ukrase za pogacu testo narasta i cim sve zavrsite odmah pecite na 180 C dok ne porumeni.Priajtno.
Saveti
Pogaca je primaljiva za sve.