Žerbo kocke
Tradicionalan kolač koji ostavlja bez daha!
Uputstvo za pripremu jela
TESTO
U toplo mleko umešati šećer i razmrviti kvasac pa pustiti da se digne. U činiju staviti prosejano brašno, margarin i mleko sa kvascem pa umesiti glatko testo koje se podeli na 3 dela. Pustiti da se testo diže na toplom oko pola sata.
NADEV
U međuvremenu pomešati orahe sa šećerom. Namazati i brašnom posuti tepsiju. Razvaljati 1. komad testa, staviti ga u tepsiju, namazati s pola količine marmelade, posuti s pola mešavine oraha i šećera i po želji pokapati s nekoliko kapi ruma. Tako ponoviti i s drugim delom testa, a odgore staviti treći deo. Pustiti da se diže 20-30 minuta.
Peći 40-45 minuta, u zagrejanoj rerni na 180C.
GLAZURA
Deset_ak minuta pre nego što je kolač pečen početi sa glazurom. Na laganoj vatri otopiti čokoladu, dodati mleko i šećer pa mešati dok se ne dobije glatka smesa, a onda dodati margarin. Glazuru preliti preko toplog kolača.
Saveti
Kolač je jednako lep ako se pravi sa mlevenim lešnicima, a ako želite baš da eksperimentišete koristite pekmez!