|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 NAJLEPŠIH KRATKIH IMENA ZA DEČAKE I DEVOJČICE

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.7.2018
Znamo da se o ukusima ne raspravlja, ali nismo odoleli da ne napravimo jednu ovakvu listu.
Ključne reči:

image
/11


Već dobar broj godina unazad među roditeljima vlada trend da svojoj deci daju kratka imena. Iz više razloga - prvo pretpostavljamo zato što im se baš takva imena dopadaju, zatim lakše se izgovaraju, pamte, zvučna su, često i internacionalna. I kao i svako ime, tako i ona kratka ženska i muška imaju svoje specifično značenje.

A ukoliko razmišljate o nekom baš takvom imenu za svoje dete, biće vam zanimljivo da pročitate tekst sa najlepšim kratkim imenima za dečake i devojčice, koji sledi u nastavku. 

 

Gala

Gala je ime jedne od hrišćanskih svetiteljki, zatim se značenje ove reči vezuje za slavu i raskoš, ali isto tako etimološki reč vodi poreklo od starog prideva koji znači - crna tamna. 

 

Neva

U duhu našeg jezika, reč Neva je izvedena od glagola "venuti", te ovo ime dodavanjem prefiksa "ne" ima značenje one koja je večno mlada, nikad ne vene, i koja je simbol mladalačke lepote. 

 

Ana

na je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne. 

 

Una

Una je reč italijanskog porekla, koja znači jedna, jedinstvena, neponovljiva. Kod nas se takođe dovodi u vezu i sa geografskim pojmom reke Une. 

 

Iva

Mnogi poreklo ovog imena objašnjavaju u odnosu na naziv biljke tj. drveta - žalosna vrba, ali isto tako se smatra i skraćenom verzijom od imena Ivana. Ovo ime se dovodi u vezi i sa engleskom reči "evy", kao dar od Boga.

 

Vuk 

U pitanju je poreklo od  staroslovenske osnove volk (vuk) - onaj koji pobeđuje u borbi i koji je simbol za opstanak. Dečak sa imenom Vuk treba da bude hrabar i otporan. Ranije se ovo ime davalo dečacima jer se verovalo da se tako teraju zle sile. 

 

 

Relja

pomalo neobično muško ime za koje nema toliko podataka po pitanju porekla. U principu, svi izvori potvrđuju da Relja vodi poreklo od slavenosrpskom imena Hrebljan. Relja je onaj koji žuri, hrli,  i svuda stiže prvi. 

 

Uroš

Uroš je reč mađarskog porekla, koja bi u prevodu značila gospodin. U našoj tradiciji se vezuje i za vladarsku lozu i dinastiju, i vrlo je popularno. 

 

Adam

Ovo muško ime pripada grupi biblijskih imena, a asocijacija je i više nego očigledna - na prvog čoveka na zemlji Adama. Dečacima koji nose ovo ime daje na važnosti, posebnosti, a njihov životni put u tom pogledu može posmatrati u simboličnoj ravni.

 

Luka

Luka je ime grčkog porekla i znači onaj koji svetli, odnosno ko je prosvetljen. U pitanju je ime koje je jako popularno širom sveta, a kod nas naročito poslednjih 

 

Izvor: mogu ja to sama

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
4
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
DA LI STE MAMA ILI MAJKA?
Dve kategorije roditeljstva postoje kao nijanse u majčinstvu. Senzibilitet koji nosimo u sebi kad rodimo decu i damo sve...
3
Minimax: Čarobna priča o avanturama dinosa...
Po zamisli Stivena Spilberga i Džordža Lukasa i pod rediteljskim vođstvom Dona Bluta, „Zemlja pre vremena“ je prelepa, m...
3





“DUEL 1 dinar"- podrška za samohrane m...
Beograd, 7. mart 2024. - U prijatnom okruženju, kompanija Beohemija, koja posluje u okviru češkog CE Industries holdinga...
Pošalji priču: "Moj prvi Božić sa bebo...
Pozivamo vas da nam ispričate svoju priču i ne štedite na emocijama!



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here