|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ćelije krvi iz pupčanika brže ubijaju ćelije raka nego adultne ćelije

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.3.2016
Nezrele, ali smrtonosne. Imunske ćelije iz krvi pupčane vrpce bolje ubijaju leukemijske ćelije nego što to rade adultne ćelije, sugerišu ispitivanja na miševima.

image
Small but mighty - Susan Kirch/Plainpicture
/11


Ovi rezultati su iznenađujući, budući da imunske ćelije fetusa nisu „trenirale“ tokom čitavog života kao adultne imunske ćelije, ali se ipak čini da prepoznaju i uništavaju abnormalne ćelije.

Osobe s malignitetima krvi poput leukemije moraju da primaju hemioterapiju kako bi uništili ćelije krvi koje uzrokuju njihov rak. Kolateralna šteta je to što bude uništena i većina njihovih zdravih krvnih ćelija, ako ne i sve. Matične ćelije iz transplantata kostne srži koriste se za obnovu njihovih zdravih krvnih ćelija u krvotoku. Transplantat nosi i dodatnu korist: nove imunske ćelije u krvi mogu da pomognu da se dokrajče zaostale maligne ćelije koje su preživele hemioterapiju.

Donirana krv iz pupčanika – koja sadrži fetalne matične ćelije – sve više se koristi umesto transplantata kostne srži, jer je rizik od odbacivanja manji kod nezrelih ćelija. Međutim, lekari su smatrali da to ima svoju cenu – ako su imunske ćelije u pupčaniku manje agresivne prema primaocu, verovatno su manje agresivne i prema zaostalim leukemijskim ćelijama.


Ipak ne toliko neiskusne


No, eksperiment na miševima pokazao je upravo suprotno. „Mislili smo da su ćelije beba mnogo mirnije“, kaže član tima Pol Vejz iz dečje bolnice Great Ormond Street Hospital u Londonu. „Pretpostavljali smo da se neće boriti, međutim potpuno je obrnuto“, kaže on.

Vejz i njegove kolege poredili su uticaj ubrizgavanja imunskih ćelija iz krvi odraslih i iz krvi pupčanika u miševe sa vrstom maligniteta ljudske krvi zvanom B-ćelijski limfom. Tumori su brzo nestali kod miševa koji su primili fetalne imunske ćelije, ali su nastavili da rastu kod onih koji su primili adultne ćelije.

Kada su istraživači pregledali uzorke tumora iz životinja pre nego što su ih uništili, otkrili su da su fetalne ćelije pokrenule brzu proizvodnju CD4 ćelija, belih krvnih zrnaca koja upravljaju odgovorom imunološkog sistema na tumore i viruse. Štaviše, tumori su se brzo ispunili CD8 ćelijama, ćelijama-ubicama koje zapravo ubijaju maligno tkivo.

Rezultat je predstavljao iznenađenje, budući da se oduvek pretpostavljalo da bi, u poređenju sa „iskusnim“ adultnim ćelijama, imunske ćelije u pupčaniku bile previše neiskusne da prepoznaju i ubiju abnormalne ćelije. „Umesto toga, izgleda da mogu da prionu na posao bez vežbanja“, kaže Vejz. On spekuliše da bi ove ćelije mogle imati posebne imunološke sposobnosti koje pružaju neposrednu zaštitu rastućem fetusu. „Drugim rečima, upotreba krvi iz pupčanika mogla bi biti bolji izbor da se dokrajči leukemija“, kaže on.

 

Izvor: https://www.newscientist.com/article/2076576-umbilical-blood-cells-kill-cancer-quicker-than-adult-cells/

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Eliminišimo zatvor na prirodan način
Zatvor je danas jedan od najčešćih problema sa varenjem koji muči čak polovinu stanovnika razvijenog sveta, uključujući ...
4
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
4
Srna: Moja porođajna priča
I tako sam ja nakon nepuna dva i po sata otprilike ugledala moju bebu. Toplo preporučujem svim trudnicama da se dobro pr...
4
Epiduralna anestezija samo za informisane ...
Beogradske trudnice treba ozbiljno da razmisle gde će se poroditi: ukoliko odu u Bolnicu „Dragiša Mišović” ili u Kliniku...
4





Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije
photo
Kragujevac - Svaka petnaesta buduća majka u kragujevačkom porodilištu odlučuje se da deponuje matične ćelije svojih beba...
Kineski naučnici razvili matične iz obični...
photo
Kineski naučnici su pronašli način da obične svinjske ćelije transformišu u moćne matične ćelije, što bi moglo da bude o...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here