|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Korinđanje za Badnji dan!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 6.1.2018
Badnji dan prati jedan tradicionalni i autentični događaj za naše prostore! Ono što su vertepi za Srem, koledari za istočnu i južnu Srbiju, to su korinđaši za Banat i Bačku.

image
/11


U iščekivanju Božića, jednog od najvećih praznika u hrišćanskom svetu, najmlađi članovi svakog domaćinstva okupljaju se sa ostalom decom iz komšiluka za Badnje veče i maskiraju u tzv. korinđaše. Njihov zadatak je da idu od kuće do kuće pevajući božićne pesme za blagostanje, mir i zdravlje u porodici, a zauzvrat, domaćini ih daruju kolačima, sokom ili novcima. Taj običaj i sad živi u mnogim našim  krajevima, naročito na severu Srbije.


Evo kako izgleda kad mališani krenu u korinđanje!

„Ja sam mali Iva,
trčim preko njiva,
njive se zelene,
gazde se vesele,
daj gazda ora,
to biti mora i
čašicu rakije
Božić je kod kapije“.


Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: „Jel´ slobodno korinđati?“ ili odrecituju: “Ja sam mali korinđaš, ajde, strina, šta mi daš?! Vina, rakije, Božić ispred kapije!” Tad klinci kreću sa pesmicama u horu ili pojedinačno.

Na „korinđanje“ najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne Badnja večera. „Korinđaši“ uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Narodni običaji kažu – što „korinđaši“ glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju. Nakon toga, ljubazni domaćini deci daju slatkiše, jabuke, orahe, suve šljive i slično.


Ovaj običaj ima i dublji smisao…

Na Badnje veče se posti, pa deca moraju da sačekaju Božić da bi uživala u ˝plenu˝. Dakle, poenta je – odupreti se iskušenjima.


Nažalost, danas je sve manje korinđaša i ovaj narodni običaj polako izumire, posebno u gradskim sredinama. Praktikuje se tu i tamo po Vojvodini (uglavnom po Banatu).

Sećate li se vi korinđanja na Badnji dan, ili su možda neki drugi običaji bili zastupljeni u vašem kraju?


Izvor: opanak.net



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
6
Budimlija - odmor sa decom koji se pamti i...
Ovo je mesto koje odmara oči, a uz bezbroj nijansi zelene boje, osetismo se toliko bliski sa prirodom već dok smo se usp...
4
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.
3





Novogodišnji pokloni za bebe?!
photo
Činjenica je da bi se svaka malo veća beba ili jednogodišnje dete najviše obradovalo velikoj ukrašenoj kartonskoj kutiji...
Veseli novogodišnji Cake Pops
photo
Zaposlite ruke, i dečije prstiće, i napravite ove vesele poslastice na štapiću.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here