|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Majčino mleko se koristi za lečenje raka

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.5.2017
Majčino mleko počelo je da se koristi kao lek protiv raka nakon što su naučnici u Švedskoj slučajno otkrili da sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.
Ključne reči:

image
/11


Na korišćenje majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate.

Istraživanje koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka bešike već je dalo obećavajuće rezultate. Istraživači veruju kako supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali Hamlet pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u lečenju raka debelog creva i raka grlića materice.


Prema laboratorijskim istraživanjima sastojak Hamlet iz majčinog mleka ubija 40 različitih vrsta raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.


Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, kazala je kako postoji nešto “magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih”.

“Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u agenta koji se bori protiv raka“, istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno. Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

“Kada smo u tumorske ćelije dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća“, istakla je Svanborg.

 

Izvor: 021

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
10
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
8
Dame, oprezno s hormonima!
Zdrave žene koje primaju kombinovanu hormonsku terapiju posle menopauze rizikuju da dobiju rak dojke, srčani udar, začep...
4
ZDRAVSTVENI PREGLEDI U VAŠEM DOMU SA “GDC ...
Global Digital Clinic iz Srbije najavljuje digitalnu revoluciju u globalnom zdravstvenom sistemu.
4





Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
Obeležava se nacionalni dan borbe protiv r...
Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligni...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here