|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Poklanjamo: "Čudesna medicina", Adam Kej

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.9.2022
Knjiga Čudesna medicina ti predočava uvrnute načine lečenja tokom istorije ljudskog roda. Saznaćeš zanimljivosti o nekim važnim ljudima iz prošlosti koji su nekim naučnim dostignućem doprineli da svet postane bolje mesto za nas danas. Ili barem medicina.

image
Čudesna medicina Adama Keja treba da bude obavezna literatura za svakog nastavnika biologije.
/11


U Mesopotamiji, starom Rimu, staroj Grčkoj i uopšte, u tim starim vremenima, mora da je bilo kul živeti. Raduješ se viteškim turnirima, gladijatorskim borbama, pecaš u moru, jašeš kamile, jedeš grožđe ležeći i manje-više, uživaš u sporosti i životu. Ali! Zaboli tebe zub! Pukne ti slepo crevo. Desi se trista čuda koja se i danas dešavaju u našem telu. A lekari? Šta lekari? Oni nisu imali ni najmanjeg pojma o tome kako naša tela rade. 

 

I tako je frizeru dopalo da odseca ekstremitete (jer ko još ima sečivo sem njega?), drevni Egipćani su mozak bacali, nisu ga mumificirali; Hipokrat je ustanovio da bolesti nemaju veze s magijom, a stari Rimljani jeli su ležećki i koristili su izvesnu fuuujbljakastu vodicu za ispiranje usta. 


U malčice novije vreme jedan lekar spasavao je živote ljudima koristeći veš-mašinu, konzervu pasulja i neke stare kobasice; ako ti je bila potrebna puna doza krvi dok nije izmišljena transfuzija... paaa... postojala je jednaka šansa da preživiš i da ne preživiš, jer nisu znali ništa o krvnim grupama i rezus faktorima. 


Poslednji medved

 

Knjiga Čudesna medicina ti predočava uvrnute načine lečenja tokom istorije ljudskog roda. Saznaćeš zanimljivosti o nekim važnim ljudima iz prošlosti koji su nekim naučnim dostignućem doprineli da svet postane bolje mesto za nas danas. Ili barem medicina. Saznaćeš svaki put i jednu neistinu u vezi s njima. Odlučivaćeš se za istinu ili ćorak kad čuješ neke činjenice: da li su u prošlosti mentalne bolesti lečene vađenjem svih zuba; da li se bol lečio elektricitetom; da li lekar može da spase na hiljade života tako što slomi ručku na pumpi za vodu; da li je svetski rekord u broju operacija na nekom pacijentu devedeset sedam; da li je moguće izvršiti operaciju na bebi pre njenog rođenja, u maminom stomaku i mnoštvo drugih.

A upoznaćeš i jednu sasvom posebnu baba-tetku Prunelu, kojoj je pripao zadatak da prva pročita knjigu i da ostavi svoje komentare. I kako to već umeju čangrizave baba-tetke, njeni komentari su zajedljivi, podbadajući, potcenjivački, ali takvi se čine samo dok ne upoznamo pravu prirodu odnosa Prunele i Adama. A onda shvatamo da ih ipak vezuje velika ljubav. I onda nam komentari bivaju još simpatičniji.


Čudesna medicina Adama Keja treba da bude obavezna literatura za svakog nastavnika biologije. I svaka biblioteka treba da poseduje jedan. Jer će deca obožavati da uče, o ljudskom telu i o istoriji.

Baš kao što vole da saznaju zanimljivosti o ljudskom telu iz prethodne knjige Adama Keja – Vesela anatomija, u kojoj je na sličan način opisano kako ljudsko telo radi sve što radi: s puno humora i činjenično tačno. Uz ova dva svojevrsna priručnika ljudsko telo i načini lečenja neće biti nepoznanica nijednom detetu (a ni odraslom).

 

 

Naši dragi prijatelji iz izdavačke kuće ProPolis Books 

 obradovaće jednog korisnika Ringeraje knjigom 

"Čudesna medicina", Adam Kej

O nagradnom konkursu i kako do nagrade, 

 pročitajte na FORUMU.

 

O autoru:

Adam Kej (1980, Brajton) je engleski pisac, scenarista, glumac i, pre svega, bivši lekar. Njegov otac je bio lekar, pa se očekivalo da on nastavi tradiciju. I jeste. Nakon nekoliko godina shvatio je da ipak želi da bude pisac. Njegova prva knjiga za odrasle postala je hit, prevedena je na 37 jezika, pretvorena je i u pozorišnu predstavu. Vesela anatomija je njegova prva knjiga za decu. Adam je i glumac, stend-ap komičar. Njegove predstave rasprodate su čitavu sezonu unapred.


Rekli su o knjizi:

„Pročitajte ovu knjigu i praktično ste kvalifikovani lekar! Obrazovno i zabavno – trebalo bi da bude u nacionalnom nastavnom planu i programu!” Hari Hil 

„Smešno i fascinantno! Voleo bih da mi je Adam bio nastavnik biologije” Koni Huk

„Totalno briljantno!” Žaklin Vilson

„Zabavna i informativna.” Malori Blekman

„Vrlo smešno – ova uzbudljiva knjiga će sigurno inspirisati sledeću generaciju medicinara.” Sandej Ekpres


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tolika devojčura, a hoće da se nosa...
Lekcije života nude nam se na svakom ćošku ovog našeg pulsirajućeg grada. Ipak, ponekad je potrebno zastati i "pročitat...
9
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
7
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
7
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2





Domaći film "SUNCE MAMINO" u biosk...
Nakon beogradske premijere topla tinejdžerska ljubavna priča, ujedno i ozbiljna porodična drama SUNCE MAMINO premijerno ...
Vulkan - u susret Osmom martu
U duhu ovih promena, u susret Osmom martu, Međunarodnom danu žena, Vulkan izdavaštvo pripremilo je nekoliko izuzetnih na...



Click Here