|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svetski dan voda - Naše reke su naše blago

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.3.2016
Na Međunarodni dan voda, Svetski fond za prirodu (WWF) želi da poruči da su „Naše reke, naše blago!“ te da je njima potrebno održivo upravljati, ukoliko želimo zdrave i prirodne reke i močvare kao i usluge koje one pružaju ljudima i životinjama.

image
/11


Stručnjaci su jednoglasni kada je reč o izuzetnoj biološkoj raznovrsnosti rečnih i močvarnih ekosistema Dinarskog područja, međutim postoji i druga strana dobro očuvanih reka. Naime, vodene površine u našem regionu su pod sve većim pritiskom zbog izgradnje obaloutvrda, vađenja peska i šljunka iz korita, regulacije toka kao mera odbrane od poplava i izgradnje hidroelektrana. Prema poslednjim podacima, u regionu se planira izgradnja čak 2700 novih hidroelektrana, kako velikih, tako i malih. Time se ugrožava životni prostor brojnih životinjskih i biljnih vrsta, posebno endemskih, koje se teško prilagođavaju promenama u količini, brzini i temperaturi vode reke.

 

„Reke su naše najveće prirodno blago, obezbeđuju nam vodu za piće, ribu za jelo, šumu za ogrev, prijatnu klimu i čist vazduh. Ali isto tako, moramo biti svesni da smo mi ti koji negativno utičemo na naše reke, samim tim i na kvalitet naših života. Dakle, ako želimo imati dostupne sve resurse koje nam reka pruža, moramo dobro upravljati njima i čuvati ih od štetnih i neodrživih praksi“, rekla je povodom Svetskog dana voda, Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

 

Prema poslednjem izveštaju o stanju planete koji je napravio Svetski fond za prirodu, slatkovodne vrste su pod najvećim pritiskom i njihov broj je u poslednjih 50 godina pao za više od 70%. Intenzivnom regulacijom slatkovodnih ekosistema ne ugrožavamo samo njihove ekološke usluge koje su značajne za ljude i društvo, već ugrožavamo i opstanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

 

„Nestankom plavnih područja znatno su smanjene i brojne usluge ekosistema kao što su smanjenje uticaja poplava, obezbeđivanje prirodnih resursa ili prečišćavanje vode. Zbog toga je WWF 2011. godine, sa brojnim drugim partnerima, započeo projekat obnove vlažnih staništa na području Dunava tokom koga su obnovljena staništa i ekološke funkcije bara Semenjača i Šarkanj  u  Gornjem Podunavlju, koji je jedno od zaštićenih područja u okviru “Evropskog Amazona”, budućeg UNESKO prekograničnog rezervata. Revitalizacija vlažnih staništa, pozitivno je uticala na zaštićene vrste ptica poput orla belorepana, patke crnke i brojnih vrsta čaplji“, izjavila je Duška Dimović, direktorka Svetskog fonda za prirodu u Srbiji. Takođe je dodala da je u toku 2016. godine planiran i nastavak aktivnosti i restauracija malog jezera i vlažnih livada na lokalitetu Široki rit na površini od 53 hektara.

WWF je prepoznao te pretnje i pre nekoliko godina pokrenuo program za zaštitu ključnih reka i močvara u regionu i to kroz zagovaranje razvoja održive hidroenergetike, uspostavljanje novih zaštićenih područja, projekte obnove reka i poplavnih područja, razvoj kampanja za podizanje svesti javnosti i podržavanje lokalnih udruženja, ali i uključivanje privatnog sektora u održivo upravljanje vodama.

 

Regionalna kampanja „Naše reke, naše blago!“ predstavila je najznačajnije i najlepše reke i močvare u regionu ali i koje su to pretnje s kojima se ove vodene površine suočavaju. Rad WWF Adria na očuvanju reka i močvara možete i dalje pratiti na adria.panda.org.

 

WWF je zajedno s partnerima 2016. godinu proglasio  „Godinom laste bregunice“. Ove izuzetne i veoma korisne ptice, čija jedna porodica dnevno pojede i do 10.000 komaraca, zavise od prirodnih reka i gnezde se na strmim obalama.

 

 

 

 

WWF – Svetski fond za prirodu:

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro pet miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da se zaustavi uništavanje životne sredine i stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. www.panda.org/serbia 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
4
Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tokom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti pr...
4
5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
3
L’ERBOLARIO SUN - sunčano darivanje na Rin...
Uživajmo u lepom vremenu uz L'Erbolario SUN!
3





15 fotografija žena na poslu za praznik rada
U čast Dana žena, NATIONAL GEOGRAPHIC je prikupio 15 fotografija koje prikazuju žene tokom rada širom sveta.
U Grčku možete otputovati avionom i autom,...
Ne propustite izuzetno delo Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? grčkog arheologa i pisca Teodora Papakosta...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here