|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 16:06:40   
Anoniman
Iz teme Bockalice:

IZVORNA PORUKA: stevajela

Razvoj govor je povezan sa motorikom.Ponekada i pre nego sto je vreme za razvoj govora po motorici mogu da se pretpostave problemi koji ce se javiti u govoru.
Poznato je da se nervni zavrsetci nalaze na vrhovima prstiju,odnosno jagodicama.Znaci sve sto radimo rukama preko nervnih impulsa stimulisemo mozak i tako potsticemo govor kod deteta.
Sva deca koja imaju problem sa govorom na radnoj terapiji bilo kod psihologa ili logopeda,kao radnu terapiju dobijaju bockalice.Zato nije potrebno mi deci da pravimo oblike sa bockalicama, potrebno je samo da ih potstaknemo da to oni sami rade.
Moje dete licno ne pravi oblike,jer nema ni 22 meseca,ali zato ih zabada i vadi i tako razvija i potstice govor.



IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Moje dete je bilo u dubku od 7-og meseca svog zivota dok nije prohodalo (htedoh reci - nije puzao, nije setao uz namestaj). Finu motoriku je razvilo pre nekih godinu dana (sada ima 3), prohodao je sa godinu i mesec dana, a propricao par meseci pre prvog rodjendana.

Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo.
A tek posle toga mogu da tolerisem da su bockalice bitne za govor, jer moje dete je sa 19 meseci, koliko sada ima tvoje, izgovaralo cele recenice, imali smo sasvim normalnu komunikaciju.



IZVORNA PORUKA: stevajela

IZVORNA PORUKA: Tasha RR
.....Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo.
A tek posle toga mogu da tolerisem da su bockalice bitne za govor, jer moje dete je sa 19 meseci, koliko sada ima tvoje, izgovaralo cele recenice, imali smo sasvim normalnu komunikaciju.



Moje dete ima 22 meseca.I nije niti jednu rec izgovaralo do 20 meseca,dok nismo uz pomoc edukatora poceli da stimulisemo sitnu,finu motoriku.Ali zato zna da koristi vecinu ritmickih instrumenata i da otsvira par tonova na klaviru,sto deca od 3 godine ne znaju.
A ovo:"Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo." je tvoje licno misljenje i iskustvo.A koliko je motorika bitna za govor,ljudi od nauke i istrazivaci ljudskog mozga su dokazali,to nije moje licno misljenje.A ja posto izmedjuostalog i radim sa decom,slazem se njima.
Evo nekih clanaka koji govore o istrazivanjima kako to motorika utice na govor:

http://www.bebinsvet.net/tekstovi/dete/strane/dete_motorika-i-govor.html

http://malisani.blogger.ba/arhiva/2008/02/26





IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Šta znači da tvoje dete zna da odsvira nekoliko tonova na klaviru? Zna da stisne tri dirke koje su smislene (kao neka već postojeća pesmica), ili eto tako stisne tri dirke? Jer moje je stiskalo dirke sa 6 meseci, pa ne znam u čemu je tu fasciniranost?


IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

Stevajelo, ne slažem se bas u svemu sto kazu ta naučna istrazivanja
recimo moja ćerka je do 5 mjeseca drzala šake jako stisnute, pedijatri rekli da je to SIGURAN ZNAK ZASTOJA RAZVOJA
da bi prohodala sa 8 mjeseci, progovorila sa 8 mjeseci, i od tada ne zavezuje, bez tepanja, bez da govori L umjesto R itd ....




IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Možda ta priča o finoj motorici i njenoj vezi sa govorom ima smisla kada dete prosto ne progovara (ako na primer stevajelino do 20 meseci). Možda ga onda tako "motivišeš" ili šta već. Nije to neuobičajeno da neka deca kasnije progovore, posebno dečaci.  Ali pošto je moje dete sa nepunih godinu dana već pričalo, ne znam kada sam mu trebala dati bockalice, sa pola godine? user posted image



IZVORNA PORUKA: stevajela

Ne,vec sa 18 meseci.Ali ponavljam kod nas nema te velicine za uzrast od 18 meseci.Mogu se naci u Minhenu u rehabilitacionom centru.U stvari tamo odes,kazes koliko ti je staro dete i kupis citav paket edukativnih igracaka koje treba da savlada za tu godinu sa sve uputstvom.
Za nas je to jos uvek samo san.Nazalost!user posted image




IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Nemoj da se ljutiš, ja ne mislim da detetu treba da kupujem igračke u rehabilitacionom centru. Smatram da to sve dođe na svoje. Šta znači da "treba da savlada"... prosto nekoj deci neke igre nisu zanimljive i tu je kraj. Celog života će nešto morati kada krene u školu, neka makar dok je dete (pošto je zdrav hvala bogu) radi ono što voli. naravno da mu po koju stvar lukavo nametnem kada mislim da je bitna, ali ne forsiram, prosto, ako mi kaže da mu se nešto ne dopada - ja prihvatim. Smatram da je veoma bitno pustiti dete da iskazuje svoj karakter.

  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 16:34:58   
Jeca*
Razvoj fine motorike od 0-7 godina <-- KLIK

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 18:33:21   
Leki 77

IZVORNA PORUKA: Tasha RR
.....Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo.



U potpunosti se slazem! Mame se ne igraju "pametno" sa decom niti cavrljaju dovoljno. Uz to jos svi pricaju "bebece" i eto problema...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 18:48:14   
Brand new mama
A opet postoje tvrdnje da odrasli podsvjesno pricaju "bebeci" i da je onda bebe lakse imitiraju pokrete usta i uce se govoru...Moje je misljenje da se svako dijete razvija po svom tempu...OK,neke stvari ako potpuno ispadaju iz kolosjeka -treba pratiti i raditi sa bebom, ali mislim da necu da panicim ako moja beba ne bude sa 18 mjeseci prepoznavala slova, dok je klinkica koju sam cuvala od njenog 10 mjeseca do 20, to radila, kao sto je i progovorila sa 10 mjeseci,fino drzala olovku sa 13 i prepoznavala bojice(imali smo problema samo sa pogadjanjem tacnog naziva).Ja sam naucila da citam sa 4, ali dan danas imam problema sa izgovorom nekih slova(i kad sam sam uznemirena pocnem pomalo nerazumljivo da pricam, bez obzira na rad sa logopedom od moje 4 godine) A sa druge strane, moj prijatelj koji je izrazito inteligentna i kreativna osoba nije progovorio ni jednu rijec do 3 godine, a kasnije nije imao nikakvih problema, cak nije imao problem sa "R" (doktori su tvrdili da je nijem, mentalno zaostao i sl), dok je njegov 2 godine stariji brat progovorio sa godinu dana.. Mislim da razne vjezbice mogu da budu sjajne, ali da se ne treba insistirati previse na nekim stvarima.Kao sto je Tasha i rekla-i bebice imaju svoja interesovanja.Ako ih nesto ne zanima, a mi ih jurimo, mozemo samo da stvorimo i gard da nece to da rade(posebno u onom divnom periodu inacenja)

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 22:43:06   
Leki 77
IZVORNA PORUKA: Brand new mama

A opet postoje tvrdnje da odrasli podsvjesno pricaju "bebeci" i da je onda bebe lakse imitiraju pokrete usta i uce se govoru...Moje je misljenje da se svako dijete razvija po svom tempu... ali mislim da necu da panicim ako moja beba ne bude sa 18 mjeseci prepoznavala slova....Ja sam naucila da citam sa 4, ali dan danas imam problema sa izgovorom nekih slova...moj prijatelj ...nije progovorio ni jednu rijec do 3 godine, a kasnije nije imao nikakvih problema...Ako ih nesto ne zanima, a mi ih jurimo, mozemo samo da stvorimo i gard da nece to da rade(posebno u onom divnom periodu inacenja)


Nije mi logicno da bebe lakse imitiraju "bebeci". Svaka odrasla osoba ima "svoj bebeci" jezik tako da mislim da to bebe zbunjuje. A i lakse im je da prate slova kada im se reci razgovetno govore. Nama je lakse, pa samim time i njima.
U potpunosti se slazem da se svaka beba razvija svojim tempom. Sa 18 meseci da prepoznaje slova!? Idiotski! Sto bi iko tako maltretirao dete!? Ja nisam naucila da citam do 7. godine, tj. naucila sam u skoli, i to mi nije predstavljalo nikada nikakav problem. Znaci, uvek sam bila iskljucivo odlicna, zavrsila sam fakultet u roku...Zaboga! Da zna slova sa 18 meseci!? Pa neka deca rec ne znaju da kazu ni jednu rec sa 18 meseci!!!! Npr. sestric moga supruga. Bistro dete koje apsolutno sve razume, prohodao sa deset meseci i sl., ali ni mama nece da kaze. Dok, npr. suorugovo kumce je pocelo da prica sa 8 meseci, sa godinu dana je dete vec pricalo recenice, isgledalo je neverovatno, potpuno nestvarno, ali prohodala je sa 14. Dakle, sve je krajnje individualno, ali sigurno da je podstrek bitan i naravno, kasnije usmeravanje prema afinitetima.

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 23:02:08   
Lu
IZVORNA PORUKA: Leki 77


IZVORNA PORUKA: Tasha RR
.....Koliko i kako ce dete da prica zavisi od toga koliko i kako mama prica sa svojim detetom - kao prvo.



U potpunosti se slazem! Mame se ne igraju "pametno" sa decom niti cavrljaju dovoljno. Uz to jos svi pricaju "bebece" i eto problema...

Pa normalno,roditelji uče djecu da govore(u mom slučaju ja),bebeći ili ispravno to zavisi od nas!
Ja sam jako sretna što moje dijete priča i izgovara riječi kako treba,progovorio je relativno rano a sa godinu i pol je pričao sasvim razgovijetno da su ga svi mogli razumjeti!

Ja i moj sin smo sami i sve moje radnje,misli,osjećaje dijelim s njim,tako da je sve naučio od mame,naravno i kroz igru kao i kroz svakodnevne aktivnosti,bez ikakvog opterećenja ili forsiranja!

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 23:16:15   
stevajela
Vidim iz ovih postova banalizovanje ili mozda nerazumevanje onoga sto sam napisala u vezi motorike i govora pa da razjasnimo neke stvari.
Dakle motorika potstice ravoj govora,a kroz koje sve igre se razvija motorika nemam vremena da pisem jer bi mi trebalo 10 postova.
Jedna od njih su svakako bockalice.Znaci bockalice nisu uslov da bi dete progovorilo(osim ako ne kasni sa govorom,kao u nasem slucaju),vec sluze za razvoj govora.Kao sto znamo govor ima etape,ne desava se odmah iz cuga.Krece od gestikulativnog(gde nam opet motorika igra veliku ulogu),pa preko smislenih reci od 1,2,3,...slova(npr voda-o,oda,voda).
Tasha RR je spomenula da ne misli da svom detetu treba da kupuje igracke u rehabilitacionom centru.Tasho to nije institucija za zavisnike ili neka vrsta bolnice.To je rehabilitacioni centar za razvoj motorike i kada bi videla te igracke(puzle,domine,rolexe i dr) sigurno bi ih kupila detetu,veruj mi tamo nema nista lose.A sto se tice tog paketa o kome sam govorila,nisi me razumela ocigledno.Netreba dete da predje igre,vec odredjene zahteve iz motorike.Pretpostavljam da si cula za razvojnu mapu,pa u svakoj toj mapi pise sta sve dete treba da savlada za odredjeni uzrast kao obavezno i plus jos sta moze ako je naprednije dete.A kroz koje ce to igre da savlada to je detetov izbor,a nase je da nudimo.Npr moje dete nece olovkom da crta po papiru,jedva da skrabne 2 sekunde maximalno, ali ipak to uradi,dok recimo hemijskom po zidu ili eko bojom sa prstima po papiru bas voli da radi.

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Fina motorika podstiče govor
28.7.2009 23:19:39   
stevajela
IZVORNA PORUKA: Brand new mama

A opet postoje tvrdnje da odrasli podsvjesno pricaju "bebeci" i da je onda bebe lakse imitiraju pokrete usta i uce se govoru.......


Ko to tvrdi????I sta znaci potsvesno pricaju bebeci???Formulisi to,nije mi bas jasno!

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 7:37:07   
Anoniman
To znaci da kada vidis bebu-dete, podsvesno pocnes da pricas Maja moja bebice, umesto Mala moja bebice i sl. Ljudi to cesto rade. Kao sto ljudi ponavljaju za bebom ono famozno GU, koje bebe uglavnom prvo izgovore, a ja sam uvek pitala te mame *Zasto ponavljas GU, to vec zna da kaze... kazi detetu nesto sto jos ne zna, kako bi naucilo!*

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 8:30:27   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: stevajela

pa u svakoj toj mapi pise sta sve dete treba da savlada za odredjeni uzrast kao obavezno i plus jos sta moze ako je naprednije dete.A kroz koje ce to igre da savlada to je detetov izbor,a nase je da nudimo.Npr moje dete nece olovkom da crta po papiru,jedva da skrabne 2 sekunde maximalno, ali ipak to uradi,dok recimo hemijskom po zidu ili eko bojom sa prstima po papiru bas voli da radi.



Stevajelo samo ću prokomentarisati ovo što sam boldirala, molim bez ljutnje:

- dijete ne raste po knjigama ni po mapama, i ako ne zna nešto uraditi što je predviđeno za taj uzrast ne znači da je zaostalo (kako ljekari vole odmah da istraumatiziraju roditelje)

- a ovo drugo, pa zid je uvijek zanimljiviji za crtanje nego papir, u krajnjem slučaju veća površina

e sad moj primjer: ćerka - prohodala sa 8 mjeseci, progovorila isto sa 8 (a kad je imala 5 mjeseci ljekari su mi zbog stisnutih šakica rekli da zaostaje u psihofizičkom razvojuuser posted image ebem im ja sve na kamaru)

sin - prohodao sa 14 mjeseci, govori tata, teta, go(lopta), brm(auto) kkk(je golub)

i da ...za te igračke što potiču psihofizički razvoj, pa mislim da smo mi onda skroz zaostali jer ih nismo imali, danas djeca imaju skoro sve , i zato im ništa nije interesantno



(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 8:47:06   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

IZVORNA PORUKA: stevajela

Npr moje dete nece olovkom da crta po papiru,jedva da skrabne 2 sekunde maximalno, ali ipak to uradi,dok recimo hemijskom po zidu ili eko bojom sa prstima po papiru bas voli da radi.



- a ovo drugo, pa zid je uvijek zanimljiviji za crtanje nego papir, u krajnjem slučaju veća površina



Jel vi sada meni hoćete da kažete da je normalno da dete crta po zidu, i da treba da ga pustim jer to podstiče Bog te pitaj šta????? Ma, onda mu se to nešto neće razviti, jer ni ja nisam crtala po zidu, pa ne vidim zašto bi on.

Totalno sada iz nevezuše, pročitala sam gore negde Puzzle - mrzela sam ih kao mala, mrzim ih i sada, i ne planiram da učim dete da se igra njima, prosto jer ja to ne mogu. Neka to radi baka, ja jednostavno ne mogu.


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 8:51:52   
Anoniman
ne Tasho, recimo moja Meri je u trenutku mog skretanja pogleda ocrtala zid u spavaćoj sobi, i ja je ružim ona pada od smijeha user posted image , što ti je reći fino odgojeno dijete user posted image

ne kažem da je to ispravno, ali neću udaviti dijete ako išara zid, okrečiću ga, ebe me se za zid

a puzle...mrzim iskreno, mrzi ih i Meri, ali voli lego kocke

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 8:54:21   
Anoniman
Voli i Luka lego kocke, ali kakve veze imaju lego kocke sa puzlama? user posted image

Ma Luki nije palo na pamet da pocrta zid. Mislim da je jednom krenuo, viknula sam NE da se zgrada zatresla, i tu se ta epizoda završila.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 8:56:40   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Voli i Luka lego kocke, ali kakve veze imaju lego kocke sa puzlama? user posted image



nemaju nikakve veze nego sam samo naglasila da mrzi puzle, a da voli lego kocke, jbg valjda i one potiču neku kreativnost




(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 9:00:10   
Anoniman
Ja mislim da lego kocke podstiču kreativnost mnogo više. Prosto možeš napraviti mnogo što šta a kod puzli nema filozofije, svaka ima svoje mesto. No, imamo temu i o puzlama i o lego kockama, da se ne udubljujemo dalje.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 9:05:28   
prolece
normalno je da je to njima zanimljivio, što ne znači da to treba i dozvoliti. moja je jednom dekorisala frižider onim "drečećim" flomasterima, pa su joj bili zabranjeni nedelju dana. od tad piše po sveskama, bojankama itd. ima i masne bojice  i drvene, krede i tablu i voli da škraba zato smo joj sve to i kupovali, sad planiram da joj kupim i vodene bojice. ima i dosta puzzle- slagalica, od kartonskih do drvenih i voli da se igra njima. da ne voli ne bih je forsirala.

deca su različita, što smo milion puta i konstatovali. tako da je glupo ošekivati da decu istog uzrasta, zanimaju iste stvari.

a što se kjiga o odgajanju tiče dobijam napade na pomen istih, pa nije dete uređaj da uz njega ide uputstvo za upotrebu. i pitanje za one koji ih se pridržavaju: odkud znate koja je budala pisala tu knjigu (uputstvo za upotrebu)? da li taj uopšte ima decu? da li je normalan?...

< Poruku je uredio prolece -- 29.7.2009 9:07:11 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 11:04:55   
Brand new mama
Da preformulisem "pricanje bebeci"- kada pricamo bebama(tu ne smatram samo bebe koje vec imaju 1 godinu,vec i mladje-koliko mi se cini i one se tad pripremaju za govor-makar taj "gu") ljudi jednostavno pricaju melodicnije, malo visim tonom(ne mislim da vriste, vec samo malo "dignu" glas) i vise gestikuliraju. Mrzi me da trazim gdje sam to citala, nisam raspolozena za intelektualna prepucavanja.Osim toga da napomenem,malecku koja je sa 18 mjeseci prepoznavala slova niko nije jurio da uci slova, vec kod citanja bajki ona je prelazila prsticima preko slova i pitala sta je to,iskazala je interesovanje i objasnjeno joj je uz igru, a ne da mora da nauci.Ja sam naucila da citam bukvalno sama( mama mi nije citala koliko sam ja htjela,pa sam ja krenula sama da vukljam knjizice i da pitam koje je koje slovo i naucila). Moj brat je naucio da cita sa 6 godina,nije zeleo da ide u prvi razred(kasnio je godinu dana) i zavrsava faks u roku sa visokim prosjekom.Ja sam se sa druge strane vukljala sa faksom dosta duze i def.nemam isti prosjek. To sto je neko raspoznavao boje ili bilo sta sa 1 godinom, ne znaci da ce kasnije biti novi Tesla.
P.S.Vuckice, i za ovu malecku je tamo neki doktori izjavljivao da joj fontanela prebrzo zarasta,te da ce biti mentalno zaostala i nemam ti ja pojma sta jos.
Ja licno mislim da smo mi kao klinci imali vise prostora za mastanje i kreativnost, jer su nas uglavnom pustali da se razvijamo nasim tempom i da razvijamo sopstvena interesovanja(ne mislim da su nas pustali kao Moglija u dzunglu,bez ikakvog pracenja i vaspitavanja)

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Fina motorika podstiče govor
29.7.2009 23:49:54   
stevajela
IZVORNA PORUKA: prolece
....a što se kjiga o odgajanju tiče dobijam napade na pomen istih, pa nije dete uređaj da uz njega ide uputstvo za upotrebu. i pitanje za one koji ih se pridržavaju: odkud znate koja je budala pisala tu knjigu (uputstvo za upotrebu)? da li taj uopšte ima decu? da li je normalan?...


Psihofizicko stanje i mentalno zdravlje onog ko napise naucni rad,nema veze sa njegovim radom.Za tvoju informaciju razvojnu mapu ne pise jedan covek,vec tim strucnjaka,a pise je tek posle dogogodisnjeg istrazivanja potkrepljenog ogromnom praksom i razlicitim iskustvima.A sve to mora da bude odobreno od pedagosko-psiholoskog zavoda,ili FDA(zavisi o kom zdravlju se radi,mentalnom ili fizioloskom)koji opet cine tim kako ih ti nazivas budala.
Pretpostavljam da ti onda dete ne vodis pedijatru,posto i ono sto on predlozi to je ucio od tih istih"budala"???

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Fina motorika podstiče govor
30.7.2009 9:10:19   
Anoniman
Jao, ne preteruj. Svako normalan dete vodi pedijatru u savetovalište, a kasnije kada malo poraste kada je bolesno. Meni NIKADA NI JEDAN pedijatar NIJE REKAO koju igračku da kupim detetu, niti da ga podstičem da se igra prstićima jer to razvija govor.

Kada god sam pitala takvo što pedijatra, on je uvek rekao: "Probaj, pa ćeš videti da li tvom detetu to godi ili ne!" 

< Poruku je uredio Tasha RR -- 30.7.2009 9:11:34 >

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Fina motorika podstiče govor
30.7.2009 9:19:11   
Jeca*
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Jao, ne preteruj. Svako normalan dete vodi pedijatru u savetovalište, a kasnije kada malo poraste kada je bolesno. Meni NIKADA NI JEDAN pedijatar NIJE REKAO koju igračku da kupim detetu, niti da ga podstičem da se igra prstićima jer to razvija govor.

Kada god sam pitala takvo što pedijatra, on je uvek rekao: "Probaj, pa ćeš videti da li tvom detetu to godi ili ne!" 


Nama je pedijatrica govorila kakve igracke treba "poturati" detetu u datom uzrastu. Prosto, u svako periodu detetovog života se po nekom pravilu razvija određeni tip motorike, intelekta. Manje-vise su sve bebe po tom pitanju iste. Razlikuju se naravno, ali sve sednu izmedju 5-7mes, sve prohodaju do godinu i po...lupam, ali znate sta hocu reci. Shodno tome, neko je to godinama, vekovima, analizirao i napisao. Ja mislim da su knjige jako pametna stvar, ali da ih treba citati i kombinovati sa nasim zapazanjem naseg deteta.

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Fina motorika podstiče govor
30.7.2009 9:22:42   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jeca RR

Ja mislim da su knjige jako pametna stvar, ali da ih treba citati i kombinovati sa nasim zapazanjem naseg deteta.


user posted image

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Fina motorika podstiče govor
30.7.2009 9:24:36   
Anoniman
e upravo to ...a ne se slijepo držati knjiga ko da su uputstvu za veš mašinu

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Fina motorika podstiče govor
31.7.2009 15:46:36   
stevajela
IZVORNA PORUKA: Jeca RR

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Jao, ne preteruj. Svako normalan dete vodi pedijatru u savetovalište, a kasnije kada malo poraste kada je bolesno. Meni NIKADA NI JEDAN pedijatar NIJE REKAO koju igračku da kupim detetu, niti da ga podstičem da se igra prstićima jer to razvija govor.

Kada god sam pitala takvo što pedijatra, on je uvek rekao: "Probaj, pa ćeš videti da li tvom detetu to godi ili ne!" 


Nama je pedijatrica govorila kakve igracke treba "poturati" detetu u datom uzrastu. Prosto, u svako periodu detetovog života se po nekom pravilu razvija određeni tip motorike, intelekta. Manje-vise su sve bebe po tom pitanju iste. Razlikuju se naravno, ali sve sednu izmedju 5-7mes, sve prohodaju do godinu i po...lupam, ali znate sta hocu reci. Shodno tome, neko je to godinama, vekovima, analizirao i napisao. Ja mislim da su knjige jako pametna stvar, ali da ih treba citati i kombinovati sa nasim zapazanjem naseg deteta.


I nama je pedijatrica uvek govorila koje igracke treba davati detetu i svaki put bi pitala da li radi neke stvari vezano za motoriku.Ali na zalost znam i za pedijatre koje to ne interesuje i koji na osnovu svog licnog misljenja, koje nije strucno utemeljeno, daju predloge.Ja recimo imam prijateljicu koja spava sa svojim sinom od prvog njegovog dana,a sada ima 3 godine i 2 meseca.Nikada je pedijatar nije pitao gde dete spava i sa kim.A svi znamo koliko je stetno po dete da spava sa nekim.I ja smatram da su knjige i igracke dosta korisna i pametna stvar.

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Fina motorika podstiče govor
31.7.2009 15:53:12   
Anoniman
i šta ako dijete spava s majkom .... šta sa tim ???????????? ne kontam zaista, za šta je štetno...samo nemoj molim te reći za psihičko zdravlje  

< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 31.7.2009 15:58:54 >

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Fina motorika podstiče govor
31.7.2009 16:02:36   
Anoniman
Nije Vučko, garant negativno utiče na govor. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here