|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kalendar vakcinacije
28.3.2009 20:54:14   
Anoniman
Jeste videle novi članak? Mnogo može pomoći... user posted image

Kalendar vakcinacije KLIK
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kalendar vakcinacije
29.3.2009 10:34:45   
NadaR
Najvise nas je namucila ova diteper ... user posted image
Mislila sam da ima neka i sa 9mjeseci user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kalendar vakcinacije
29.3.2009 10:39:20   
Anoniman
Vrlo korisno, ali vrlo! Svaka cast!

(odgovor članu NadaR)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kalendar vakcinacije
29.3.2009 12:24:59   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: nnaaddaa

Mislila sam da ima neka i sa 9mjeseci user posted image


Ne znam... Kada se Luka rodio, nisam ga ovako vakcinisala, promenilo se... Razlikuju se kalendari vakcinacije... videla si verovatno u članku i zašto...

(odgovor članu NadaR)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kalendar vakcinacije
29.3.2009 23:51:40   
stella
Moja curica zbog problema sa jetrom,nije pocela na vrijeme sa vakcinama tako da trecu dozu nece primiti.Ali dr kaze da su i dvije doze dobreuser posted image

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kalendar vakcinacije
30.3.2009 8:23:27   
Anoniman
Treću dozu DiTePer-a? Meni to nije logično, ako su dve doze dovoljne, zašto se deca vakcinišu sa 3 doze? A da potražiš mišljenje još nekog pedijatra? user posted image

(odgovor članu stella)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 13:24:28   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Pošto sam se ja nedavno bavila kalendarom vakcinacije, kao neko totalno nestručan, reći ću ti šta sam saznala.

Totalno sam šiznula kada sam se upustila u celu priču jer...

Pre tri godine kada se rodio moj sin, DiTePer+Polio (moj sin je primao Pentaxim - koji u sebi sadrži i HiB), primao se:
- sa 2 meseca (Luka je primio sa 2,5 zbog kilaže)
- sa 3 meseca (Luka je primio sa 3,5)
- sa 4 meseca (Luka je primio sa 4,5)
- revakcina: godinu dana nakon poslednje (znači kod Luke sa 16,5).

Upustim se u to pisanje kalendara - kad: ČUDO!!! Kaže mi mama koja se porodila pre nepunih godinu dana da njeno dete nije tako vakcinisano, nego:
- sa navršena 2 meseca
- sa navršena 3,5 meseca (znači razmak 6 nedelja)
- u toku 5-og meseca (opet razmak 6 nedelja)
- revakcina: 17-24 meseci.

MMR je Luka primio pred kraj 14-og meseca (sigurno ranije nego što je naš privatni pedijatar rekao, jer se sećam da sam bila zabrinuta što nije ušao u meseca za koji je on rekao), a pedijatar je rekao da se prima u 15-16 mesecu.

Sada se MMR prima između 12-15 meseci.

Onda sam googlala Zakon.

Obrazloženje zašto smeju da se igraju (po meni se igraju) sa pomeranjem sistema vakcinacije...

Deca u prvoj godini života vakcinišu se TBC vakcinom prilikom otpuštanja iz porodilišta, a deca rođena izvan porodilišta od navršena dva meseca života. Deca koja nisu mogla biti vakcinisana kako je gore navedeno, moraju se vakcinisati do navršenih 12 meseci života.

Dakle... sve je klizno... Ako ovako - onda ovako...

Ne znam detalje o revakcinaciji.



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 13:27:44   
Anoniman
user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 13:30:35   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Još samo nešto:

Moja drugarica se porodila pre 2 meseca sa drugim, a prvo joj je rođeno u junu 2006.
Pedijatar joj je rekao: "Namojte porediti kartončiće vakcinacije prvog i drugog deteta - zbunićete se. Sada se deca ne vakcinišu kao pre tri godine!"


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 21:09:00   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: Leki 77

Danas sam dobila casopis Nutricija (br. 12) i u njemu stoji da je revakcinacija MMR-om u 7. godini. Dakle, zakljucujem, da info koji stoji na Ringeraji ( http://www.ringeraja.rs/kalendar-vakcinacije_370.html ) nije vazeci. I jos nesto, moj pedijatar je misljenja da deca ne treba da prime MMR pre 3. rodjendana, a kako sam i ja tog misljenja, problem je, sto se mene tice, resen .  Samo bih jos naglasila da je i pedijatar bebe moga druga potpuno istog misljenja. Cak smatra da nije nikakav problem dete vakcinisati i sa 7 godina, umesto revakcinacije. Revakcina sluzi da bi se produzilo dejstvo vakcine te samim time je sasvim ok i da primi vakcinu kasnije. Misljenja je da je preozbiljan atak na imuni sistem deteta toliko bombardovanje antitelima. Nesto smatra da je apsolutno neophodno, a nesto je preterano. U npr. SAD-u se vodi velika polemika bas na tu temu, jer neki dr-i smatraju da (kod njih) postoji cak 10 nepotrebno uvedenih vakcina. Toliko od mene na ovu temu.


IZVORNA PORUKA: Tasha RR
Zaista ne znam kako si to pročitala jer stoji u tabeli da je revakcinacija MMR-om u 7-oj godini.


IZVORNA PORUKA: mihi

Mogu da skeniram sutra i da pokažem, 2. i 12. godina a u 7. Di Te+Polio, verovatno novi program? Da pitamo Jecu RR šta kod nje piše njeno dete je malo starije od mog?


IZVORNA PORUKA: mihi

A šta ako ti dete nedaj Bože dobije Morbile, rubelu? Ja ne bih smela toliku odgovornost da preuzmem na sebe, u Americi vakcinišu protiv svega čak i protiv varičele (ovčijih boginja), a kod nas deca umiru od meningitisa, pitam se ko nije u pravu?


(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 22:05:01   
Lu
Moj Roko nije primio nikakvu vakcinu sa dvije godine,sa 17mjeseci je popio kapljice a sljedeća vakcina je sa 5 godina,
baš se ne slažesa ovim kalendaromuser posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 22:55:43   
Leki 77
Uh...verovatno sam opet promasila temu, ali malo da se pozalim user posted image
Danas smo primili 2. dozu Pentaksima i mama i tata samo sto se nisu rasplakali od ponosa. Junak ni suze ni glasa nije pustio. Neverovatno. A onda, 5 sati kasnije, dete neutesno , ne place, nego urla. Noga crvena skroz, boli ga na dodir, ima otok. Uzas! Tri sata smo ga nosali i stavljali mu obloge od vode i alkohola i tek skorije se smirio. A meni rekli - nemoj da brines, tek posle 3. doze Pentaksima malo crvenilo. Sta li bi nas snaslo da smo primili tri boce i pili Polio user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kalendar vakcinacije
15.7.2009 23:24:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Leki 77

" A šta ako ti dete nedaj Bože dobije Morbile, rubelu? Ja ne bih smela toliku odgovornost da preuzmem na sebe, u Americi vakcinišu protiv svega čak i protiv varičele (ovčijih boginja), a kod nas deca umiru od meningitisa, pitam se ko nije u pravu? "

Ne daj boze, ako dobije boginje, prelezace ih kao ja, svi moji prijatelji, moj brat i svi njegovi prijatelji i kao velika vecina, nadam se, bez ikakvih problema. Da ne govorim, da tako posmatrano, dete i pre 18. meseca moze dobiti neke od boginja. Ja sam suprotnog misljenja, sto je vec jasno , ja pak, ne bih smela preuzeti na sebe odgovornost davanja detetu vakcine koja je, u najmanju ruku sumnjiva. A uz sve to, konsultovani pedijatri dele moje misljenje. Cak je i tebi pedijatar rekao - 18 meseci sto je ipak malo vise nego 12-15 meseci.
Daleko od toga da mislim da je normalno vakcinisati se protiv svega. Cemu to vodi? Istrebljenju svih poznatih bolesti ili stvaranju plejade novih za koje nas organizam nece biti spreman?
Komentar da kod nas deca umiru od meningitisa je vrlo neumesan. Deca svugde u svetu, pa i kod nas, i u Nemackoj, i u Holandiji, umiru od komplikacija koje izaziva bakterijski meningitis. Postoji jednostavno jedan procenat dece, koja ne razviju odgovarajucu reakciju na antitela Hib B, te u kontaktu sa bakterijom prodju veoma lose. U tome veliku ulogu igra trenutno stanje njihovog imunog sistema, sto je krajnje individualno. Da ne govorimo o tome, da je kod nas, pa i u (civilizovanom) svetu, u pitanju iskljucivo vakcinacija od Hib B, bakterije cija komplikacija moze biti meningitis, a da protiv ostalih izazivaca meningitisa u malo zemalja ima vakcine koja je u obaveznoj vakcinaciji (npr. u Kanadi su od ove godine u program ukljucene vakcine protiv jos dva uzrocnika menengitisa, ali te vakcine su besplatne samo za decu odredjene starosti. PREVNAR i MENJUGATE su imena vakcina i kostaju 80 evra i 60 evra. ).

Mihi, shvatila sam da si kompetentna da diskutujes o ovome , nemoj da se ljutis, verovatno u brzini, zbog nedostatka vremena, ali si dala jedan veoma laicki komentar ( ne mislim samo na meningitis). Ja sam  priznala da sam totalni laik i trudim se da saznam sto vise, bas zbog dobrobiti svoga deteta.
Kako tebi nije jasno zasto neko moze da sumnja u "umece" ili kako god to nazoves, velikih farmaceutskih kompanija, meni nije jasno kako im neko moze verovati. Jednostavno, lepota foruma je da ljudi iznesu svoja misljenja i iskustva.

Da li znas da MMR vakcina sadrzi jedno zivino jedinjenje za koje, u bas pomenutoj Americi, sumnjaju da ima veze sa povecanim brojem dece obolele od autizma? To nije trac. I sigurno mozes naci u eminentnim pedijatrijskim casopisima ili negde na internetu sastav MMR-a pa proveriti.
Specificnost povecanja dece obolele od autizma cini cinjenica da je to uglavnom bilo "musko" oboljenje, a sada oboleva sve vise devojcica.
U Hrvatskoj je drugarica moje drugarice pokrenula celu pricu oko autizma i o tome se tamo sada nasiroko prica.
Mislim da je to najbitnije. Ako bi tvoja i moja polemika dovela do toga da se vise ljudi raspita oko sastava vakcine, pita svoje pedijatre, a oni malo razmisle o svemu, mozda bi se ta svest koja ne postoji kod nas, to poverenje u SVE sto dolazi sa Zapada, promenilo na bolje. Ma Zapadu takva svest postoji.



IZVORNA PORUKA: Leki 77

Ok. Necu se petljati vise u kalendar vakcinacije. Ko ima vremena moze malo da pogleda na net-u, videce da ima dosta sajtova sa revakcinacijom MMR-a u 7. godini. Drugarica mi je rekla da je do 2006. bilo u 12. godini, a da je od tada u 7. Kako god bilo, dok moj mis dodje do revakcinacije mozda je i ukinu  kao npr. u Nemackoj, gde se posle navrsene druge godine primaju dve ture MMR-a u razmaku od 4 nedelje te nema revakcinacije. Posle 7. godine deca koja nisu do tada primila MMR ga primaju u skoli. I u Francuskoj je isti slucaj. Mada mi se cini da je ovo kod nas bolje. Ipak, pauza od mozda cak i deset godina mi deluje lepo .



IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: mihi

Da pitamo Jecu RR šta kod nje piše njeno dete je malo starije od mog?


Ovaj kalendar na RR je, između ostalog, rađen na osnovu plakata koji stoje u DZ u NS i BG.




(odgovor članu Leki 77)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 13:48:36   
mihi
Skeniraću karton i pokazaću Vam, moja starija sestrićina koja sutra puni 7 godina je dobila pre neki dan jer putuje pa se nije čekalo punih sedam godina, ali Miloš će revakcinu MMR primiti u 12. godini to mi je potvrdio njegov pedijatar i prva MMr može tokom cele druge godine, nije striktno sa godinu dana.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 13:55:17   
Anoniman
Ne znam koliko će se videti...

user posted image
Kliknite na sliku i uvećaće se ako ne vidite. To je plakat iz DZ u BG, slikan 2.marta ove godine. 

< Poruku je uredio Tasha RR -- 16.7.2009 13:57:01 >

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 13:57:34   
mihi
Leki, znam da su jedinjenja  žive koju sadrži nosač MMR vakcine okrivljene za autizam  ali ovde  većina žena na forumu jesu laici i glupo ih je uvlačiti u tu priču o merkuri jedinjenju kada su to samo predpostavke, a novinari vole od toga da naprave senzaciju. Evo samo još ovo da ti kažem i stvarno više neće ništa da pišem o autizmu i MMR. Sva epohalana dostignuća u medicini nagrađuju se NOBELOVOM NAGRADOM, sva značajna dostignuća u medicini publikuju se u jednom časopisu koji se zove NATURE i ima impact faktor 21,5. Da li misliš da nešto ovako značajno kao što je veza ove vakcine i autizma ne bi bilo publikovano u takvom časopisu i uprkos pritiscima farmaceutske industrije. Pa nećeš valjda da me ubediš da je u interesu GSK ili bilo koga drugog da proizvodi vakcine od kojih će deca dobijati autizam? I nemoj da se ljutiš zbog laičkih odgovora i komentara. Imunološki mehanizmi i rekacije su nešto vrlo složeno ja znam i razumem možda 10% toga. Evo i ovo što si navela da je tvoj klinac nakon drugog Pentaxima dobio otok cele noge je znak da je svaki organizam drugačije reaguje na antigene iz vakcine i da se nikada ne zna kako će ko da odreaguje... A 99% dece nema nikakvu reakciju, moj Miloš nije ni znao da je dobio vakcinu i ništa nije imao ni crvenilo ni otok.......

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 14:22:45   
Lu
Hoćete li mi molim vas odgovoriti,koja se to vakcina u Srbiji(a možda i još negdjeuser posted image )prima sa dvije godine,jer moj Roko je zadnju primio od 15 mjeseci (ustvari ono što se pije),gore sam pogriješila sa 17 mjeseci,i više nema do 5.godine vakcinauser posted image

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 14:27:12   
Anoniman
Mico, u prvom postu imaš link koji vodi na članak u kom je tabela vakcinacije.
I evo, dva posta iznad slikan plakat vakcinacije.

U pitanju je MMR.

No, to je novi sistem vakcinacije. Pošto su Luka i Roko generacija, evo ja ću da ti kažem da ne brineš, i Luka je poslednju vakcinu primio sa 16,5 meseci, i to je bila vakcina MMR.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 14:32:13   
Lu
E hvala ti dragauser posted image
Ma nije ni čudo što smo zbunjeni kad stalno nešto mijenjaju.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 14:35:56   
Anoniman
user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 15:21:31   
Leki 77
Slazem se da sam preterala sa detaljisanjem, ali to mi je u krvi. Ne mislim da mogu ni u sta da te ubedim, niti mi je to namera!!!!! Taman posla, ubedim te, i ne daj boze, NE DAJ BOZE, tvoj malisa dobije neku od tih zaraznih bolesti...pa svisla bih!!!!! Sve je receno u svetlu polemike i moje zelje da vidim sta drugi misle i, naravno, saznam vise. Ne mislim da bi EVENTUALNO raskrinkavanje GSK-a bilo vredno Nobela. Eventualna spoznaja sta uzrokuje autizam vec bi. A da sam ubedjena, pretpostavljam kao velika vecina, da novac moze mnogo toga - jesam. Preozbiljni novac se krece u celoj toj prici, te verujem da i sam proizvodjac sumnja, da ne bi povukao MMR iz prodaje, jer za njih su sva ta deca samo statistika.
Toliko.
Ovaj put stvarno :)

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 15:32:08   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Leki 77

Preozbiljni novac se krece u celoj toj prici, te verujem da i sam proizvodjac sumnja, da ne bi povukao MMR iz prodaje, jer za njih su sva ta deca samo statistika.


Ipak, u ovo ne verujem. Jesu statistika, u nekom smislu, ali mislim da kada bi znali da zaista ima negativan uticaj, da se sa tim ne bi igrali.

(odgovor članu Leki 77)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 19:47:16   
mihi
IZVORNA PORUKA: Tasha RR



Ipak, u ovo ne verujem. Jesu statistika, u nekom smislu, ali mislim da kada bi znali da zaista ima negativan uticaj, da se sa tim ne bi igrali.


user posted image user posted image user posted image user posted image  Tasha!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 19:50:40   
guppy RR
Znate šta ću vam reći... statistika je jedno sra*e.
Recimo kao nuhalni nabor i down (znam da sam totalno van teme). Verovatnoća ti je 1 % da tvoje dete ima down sindrom,... ali to samo znači, da može BAŠ TVOJE DETE imati down kao jedno od 100. Ja mrzim statistiku, jer kad si ti jedan od tih milion, onda te boli uvo za verovatnoću user posted image

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kalendar vakcinacije
16.7.2009 19:59:39   
mihi
Jeste Guppy, to sam i ja negde napisala ali oni u tih 1% ubrajaju decu sa hroničnim bolestima, dijabet, hronična opst bolest pluća, neurološke bolesti, alergije i savetuju da se takva deca ne vakcinišu, a sad mogu i kod zdrave dece da se jave neželjena dejstva, kako biti pametan i reći neću da ga vakcinišem user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here