|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 9:43:17   
Anoniman
Ja sam Luki počela da kupujem knjigice još kao jako malom... tada ih je uglavnom jeo. user posted image  Onda je oko prvog rođendana počeo da savladava neke osnovne pojmove. Kada sam letos videla da je to sve već prerastao, otišli smo i kupili slikovnice sa malko texta. Kupili smo Crvenkapu, Snežanu i 7 patuljaka, Pepeljugu, Mačka u čizmama, Vuka i 7 jarića, Pinokia, Ružno pače... ne znam sada dal još koju. Inače, knjigice koštaju celih 90din, zato sam odmah kupila sve poznate bajke koje su imali.

A sada evo jedan zanimljiv text.

Kroz bajke deca uče moralne vrednosti
Devojčice u celom svetu odrastaju čitajući bajke o princezama i svaka barem jednom u životu poželi da i ona postane takva.
Veliku svetsku popularnost imaju likovi princeza iz filmova Volta Diznija. Mnoga deca ni ne znaju originalne bajke, recimo onu o Maloj sireni, jer su se već navikli na prerađene filmske priče. Godinama su Diznijevi umetnici i pisci stvarali priče o već čuvenim princezama i one su danas neprolazne. Ali to ne znači da je dovoljno da deci pustite crtać. Čitajte im.
Zbog čega je bitno da im čitate? Poslušajte psihologe.
Šta devojčice mogu da nauče čitajući bajke o princezama i zašto su priče o njima postale sastavni deo detinjstva svake devojčice? Psiholozi, analizirajući likove ovih dama, poručuju roditeljima da tokom čitanja objasne deci zbog čega je bajka koju čitaju bitna.
Treba da im objasne o čemu se tačno radi u priči, zbog čega je nešto dobro a nešto loše i kako bi bajka mogla da izgleda u savremenom svetu.
Samo tako će bajka biti ono što treba da bude - prvi korak ka sticanju osnovnih vrednosti i moralnih načela.
Pepeljaga
Film „Pepeljuga" se pojavio 1950. u priči koja govori o zlobi, zavisti i sebičluku. Ipak, ona nosi i podsticaj za veru u sopstvene snove i snage. Pepeljuga živi kao sluškinja u domu svoje maćehe. Svakog dana ustaje sa nadom da će se njena sudbina promeniti. Mašta kako će se zaljubiti u princa. Dok taj dan ne dođe, u teškim trenucima pomažu joj prijatelji miševi. Ona ne prestaje da veruje u svoje snove, uvek je vedra i nasmejana. Ljubazna je, graciozna, šarmantna, lepa i dobronamerna, ali i te kako ume da brani svoj stav i kaže svoje mišljenje.
Snežana
Bajka o Snežani je priča o ljubomori, borbi dobra i zla, o prijateljstvu i snazi prave ljubavi. Glavna junakinja ove bajke zrači lepotom, dečjom nevinošću, optimizmom i nežnošću. Mnogo joj je stalo do drugih, pa je tako posvećena brzi o svojih sedam prijatelja. Naravno, tu je i zla maćeha koja se pretvara da je dobra starica, tako da se dete kroz priču susreće i sa činjenicom da nisu svi ljudi na svetu dobri.

Lepotica i zver

Neobičan bajkoviti film o Lepotici i Zveri nastao je 1991. Delima i rečima lepotica Bela je prava princeza koja uvek radi pravu stvar, bez obzira na cenu. Dok su devojke njenih godina u potrazi za mužem, ona traga za idejama. Ona je drugačija i jednostavno oseća da se ne uklapa. Nezavisna je, pametna, požrtvovana, osećajna, hrabra i veoma lepo vaspitana. Voli da čita. Odvažno će reći svoje mišljenje i suprotstaviti ga ako je to potrebno. Mnogo voli svog oca i velika mu je podrška. Hrabro je stala ispred Zveri i uhvatila se u koštac sa svim događajima koji su usledili, sve dok se jednoga dana njena ljubav Zver nije pretvorila u prelepog princa. Što će u prevodu reći, devojčice treba da se bore za svoje snove i ne treba da budu povodljive.

Arijel

Devedesetih godina iz Diznijeve čarobne radionice pojavile su se nove princeze. Prva od njih pojavila se 1989. i to je bila Arijel - mala sirena raskošne crvene kose, prelepog glasa, vesela i razigrana princeza koja živi u moru. Ona je nezavisna, jaka i odlučna - prava heroina. Arijel je bistra i pametna ali voli i da sanjari. Fascinira je svet na kopnu. Stalno je u borbi sa ocem, koji želi da je zaštiti. Teme koje prožimaju ovu bajku su ljubav i vera u sopstvene snove. Arijel predstavlja pravu tinejdžerku koja često oseća da je neshvaćena... Psiholozi se slažu da ova bajka može mnogo čemu da nauči i roditelje i decu.

Simbol princa

U potrazi za ljubavlju, koju u većini bajki simboliše figura princa, želja za harmoničnim domom, potreba da se uradi prava stvar i potvrda da se iz svake situacije može naći izlaz poruke su koje šalju pomenute bajke.
Raskošne haljine, čarobni štapići, životinje koje govore i veštice predstavljaju intrigantnu scenografiju kako bi poruke o pravim vrednostima bile prenete malim princezama. Ali i dečacima koji uče kako se za ljubav voljene hrabro treba boriti i kako je ruka jedne princeze i njima potrebna da bi bili bolji i hrabriji prinčevi.
Crtani filmovi, igrice i časopisi najčešći su mediji putem kojih deca danas uživaju u vanvremenskim bajkama, a sa njima i mi, odrasli, koji se bajkama i dalje nadamo i od njih ne odustajemo. Zar ne?






Jačajte detetove potencijale za učenje
Počnite s kraćim pričama. Ubrzo ćete primetiti da se detetova pažnja povećala, i tako stalno. Ovim širite zonu proksimalnog razvoja, koja označava razliku između onoga što dete može da nauči samo i onoga što može da nauči uz pomoć odrasle osobe. Kako postepeno povećavate vreme čitanja, dete postaje sve pripremljenije za samostalno učenje.
Izvor: blic.rs
 
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 10:39:46   
Maya21
Tasho podsetila si me na jednu knjigu koju sam citala na faksu. Psihologija i bajke... Jedan jedini primerak je bio u biblioteci, onoj nasoj u centru. Sada su je prebacili u tzv. strucnu literaturu i vise ne moze da se pozajmi user posted image
Inace i ja sam pocela Makiju jako rano knjige da kupujem, prvu je dobio od drage nam Guppy kad je imao samo 2 meseca user posted image posto radim/radila sam, u knjizari, ja svaki put kad dobijemo nesto interesantno kupim knjizicu iako su na engleskom user posted image sad je napredovao sa engleskim pa su jos korisnije user posted image
Macak u cizmama nam je bio omiljeni kada smo imali 2,5 godine user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 10:45:12   
Anoniman
Ja ne mogu da izdvojim omiljenu... Možda Ružno pače... user posted image  Ma on hoće da mu čitam svako veče sve knjige.

Ne znam dal sam negde pisala... Pred novu godinu je na Spensu bio kao sajam knjiga. Tezge i knjige razno-razne. Tada sam kupila Luki jednu super knjigu, tvrde korice, (u pitanju je Vuk i 7 jarića), slike su izjedna na levoj i desnoj stranici - znači velike slike, i ispod text, a desne stranice knjige su puzle. Za sada mu još nisam pokazala da su to puzle i da to može da se vadi odatle, čisto da ih ne bi pogubio. Sa desne strane još ima jedan plastični deo, sa 6 dugmića, koji sviraju: recimo kada se jarići igraju, onda ide kao dečiji smeh, kada vuk spava, onda hrkanje i tako. Mnogo voli tu knjigu.

(odgovor članu Maya21)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 11:00:26   
Maya21
Ima i sada neki sajam knjiga na SPENSu. A za takve knjige znam, imamo ih i mi u knjizari :) super su :) A mislim da nije rano da mu pokazes puzzle jer su to veliki delovi, mislim da ih ima 12user posted image mi imamo isti knjigu sa morskim i sumskim zivotinjama i poceli smo da se igramo otprilike sa 2,5-3 godine

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 11:04:44   
Anoniman
U novu temu ću o tome. user posted image

(odgovor članu Maya21)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 11:28:57   
prase
Ovo je možda za temu "verovali ili ne", ali je vezano za knjige za decu sa dobro poznatim pričama, koje se čitaju mnooogo puta. Mi smo kao klinci naravno imali mnogo knjižica i naravno da smo imali omiljene koje smo tražili da nam čitaju ponovo i ponovo i ponovo... E sad, priča se da sam ja naučila da čitam sama koristeći te knjige. Neko mi je čitao knjigu koju sam već znala napamet i slučajno počeo da podvlači prstom ono što čita. Nekako u isto vreme je omiljena zabava svih gostiju koji dođu bila da nas gnjave sa slovima. Tako sam naučila kako se piše "mama" i moje i bratovo ime. Onda sam počela da zapitkujem kada neko podvlači tekst: "A koje je ovo slovo?" i... Jednog dana mama me pronađe u sobi sa jednom od knjižica u krilu. Na pitanje šta radim, odgovorila sam: "Čitam knjigu!". Naravno, pošto sva mala deca čitaju naglas, i ja sam. Onda je mama posumnjala da ja u stvari znam tu knjigu napamet jer mi je ona pročitala milion puta. Uzela je drugu, pa treću... Na kraju je poverovala da znam da čitam user posted image i postala sam mnogo popularna u društvu jer sam imala manje od 4 godine... No, imalo je to i svojih loših strana - od tada sam ja čitala knjige bati, a on je odbijao da nauči da čita skoro do polaska u školu user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 13:16:21   
Lu
Mi imamo dosta slikovnica sa tvrim koricama,pače pipi,psić fleki,malo janje i to je on već odavno naučio napamet.
Crvenkapicu voli do trenutka kad se pojavi vuk,onda kaže idi ti vuk u šumu i neće da mu pričamuser posted image
a vuk i tri prasčića kad mu čitam ne boji se.
Imamo komplet slikovnica od winnie the pooh i to mu čitam pred spavanje.

< Poruku je uredio Lu RR -- 26.10.2010 8:38:27 >

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 13:22:23   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lu

Crvenkapicu voli do trenutka kad se pojavi vuk,onda kaže idi ti vuk u šumu i neće da mu pričamuser posted image


user posted image user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
2.3.2009 17:30:22   
stella
Mi smo tek poceli da se interesujemo za slikovnice,imamo svemirski brodic(platnena).Patkica i njena mama(nesto kao plastika)i pace pipi.

Cula sam da svjetlost pravi snizenja pa budu po dvije marke slikovnice.

A Hana obozava kataloge djecije,tu je naucila bubamaru,psa,bebu,tetu,...
Jedan TL je unistila do zadnjeg,al mi je svaki dan po 100 puta donosila da joj pokazujem a ona ponavlja.
Ja joj pokazala bubamaru dezen u igraoni i posle bezveze kazem gdje je bubamara a ona donese katalog i lista i nadje je i govori mama mama user posted image user posted image user posted image

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
3.3.2009 11:24:03   
Anoniman
Dizala si ti i neke fotke Hane kako lista kataloge, zar ne?

(odgovor članu stella)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
3.3.2009 14:12:13   
maša
Kada početi sa čitanjem(pričanjem) pričica???
Moja Maša ima 5 meseci i do sada sam joj pevala uspavanke, no kako me zadnjih dana boli grlo pa ne mogu pevati ja joj pričam Crvenkapicu.2-3 večeri me nije registrovala, ali sad se umiri kada krene pričica kao što se ranije umirivala na uspavankuuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
27.3.2009 10:16:26   
Anoniman
Možeš slobodno da joj kupiš prve slikovnice, za početak će oštriti zube na njoh, ali će joj knjiga postati normalna stvar u okruženju. Može joj biti zanimljivo jer su slikice šarene, bez obzira na to što nema pojma šta je na slikicama. Naravno, pažnju će joj držati max 2min. A da joj pričaš bajkice - slobodno! user posted image

(odgovor članu maša)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
20.4.2009 8:03:40   
Anoniman
Bajke nas uče kako da krčimo sebi put u realnosti, kako da se spasemo u poplavi kvazivrednosti koje definitivno uništavaju naše živote - rekao je Igor Bojović, dramski pisac i čelnik Pozorišta lutaka „Pinokio” koje je nedavno sa predstavom „Crvenkapa” osvojilo prestižno priznanje na Kubi. Bojović u intervju za „Blic” govori o tom uspehu, bajkama kao svojevrsnom vodiču kroz život, ovdašnjoj realnosti, svom dramskom spisateljstvu, odnosu prema pozorištu.
Detaljnije: blic.rs

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
24.5.2009 10:01:00   
Anoniman
Definitivno smo uveli knjigicu pred spavanjae, pročitam, on se okrene na stomak, i zaspe sam! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
24.5.2009 10:19:36   
Rina
I mi obozavamo da citamo pricice i bajke,jedno vece na holandskom jedno na srpskom user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
26.5.2009 10:28:10   
Anoniman
sad navalila da joj čitam Harry Potter-a .... i naravno stripove koje sam ja uvijek sebi kupovala .... i naravno ne citam joj Alan Ford-a jer to bas i nije za djecu 

(odgovor članu Rina)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
26.10.2010 8:41:48   
Lu
IZVORNA PORUKA: Lu RR
Imamo komplet slikovnica od winnie the pooh i to mu čitam pred spavanje.

Ove su slikovnice super, evo par naslova koji govore sveuser posted image
Nemoj se bojati
Pooh ide liječniku
Sivko prašta prijatelju
Ne pričaj s nepoznatima
Pooh želi pomoći...

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:12:12   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Anoniman

Ja sam Luki počela da kupujem knjigice još kao jako malom... tada ih je uglavnom jeo. user posted image  Onda je oko prvog rođendana počeo da savladava neke osnovne pojmove.


Te knjigice (Kreativni centar: "Stavi sve na svoje mesto" i "Šta se krije"), je sada Marko pronašao u Lukinoj sobi i prisvojio ih. Drže mu pažnju čak po 10-15min. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:15:41   
Anoniman
Stavi sve na svoje mesto
Šta se krije?

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:18:52   
Anoniman
Kad budem pri parama kupiću i preostale dve:
Potraži i pronađi
Odrasli i mladunci

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:26:42   
snješka
Moja Selena sve knjige smao pocijepa user posted image . Pokušala sam da joj čitam, ali hoće ona sama (kao čita ona sa dvije godine) i samo uzme i pocijepa.
Sad sam naručila iz Bg-a od neke tete, koja se bavi prodajom, dosta slikovnica sa sadržajem od prije, kakve su bile kad smo mi rasli, i nekih sklapalica i puzli. Ove od Kreativnog centra slabo ima kod nas, a poštarina iz Srbije je stvarno preskupa.user posted image I čim nađem neku odmah je kupim.

< Poruku je uredio snješka -- 23.7.2011 23:27:26 >


_____________________________

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:29:48   
gagana83
IZVORNA PORUKA: Tash

IZVORNA PORUKA: Anoniman

Ja sam Luki počela da kupujem knjigice još kao jako malom... tada ih je uglavnom jeo. user posted image  Onda je oko prvog rođendana počeo da savladava neke osnovne pojmove.


Te knjigice (Kreativni centar: "Stavi sve na svoje mesto" i "Šta se krije"), je sada Marko pronašao u Lukinoj sobi i prisvojio ih. Drže mu pažnju čak po 10-15min. user posted image


Ove knjizice su odlicne.
Mi imamo ovu "Sta se krije"


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
23.7.2011 23:39:25   
Anoniman
VRHUNSKE zaista! 

(odgovor članu gagana83)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
5.8.2011 14:11:12   
Lu
Digla sam u biblioteci jednu staru veliku knjigu "najljepše bajke svijeta", ne mogu naći da je kupimuser posted image
To je ista knjiga koju sam ja čitala kao mala, ima sve od Crvenkapice, Pepeljuge, tri prasčića, Aladina...
Baš sam uživala čitajući ih s R.user posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Knjigice, bajkice, basnice
5.8.2011 14:12:55   
lanajelena
Ja imam neku takvu knjigu i bas zelim da je citam ali od dece uspem da procitam dva reda i okrecu na sledecu pricu user posted image i tako u krug

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here