|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Pocela je skola :)
1.9.2009 8:46:02   
afrodita
Ko ima djake?
Jeste li jedva cekali?
A oni?
Kakvi su utisci?
Evo mi smo se odvojili od uciteljice i dobili smo
nastavnike. Kako ce biti videcemouser posted image
Moji se skoli nisu obradovali ali ja jesam,
najzad svako ima svoje obaveze, rasulu je dosao krajuser posted image
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 8:48:06   
Anoniman
Čestitam svim školarcima

Evo teme i za MamuNp ...i ona se obradovala školi user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu afrodita)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 9:35:09   
Anoniman
Ja prve godine da ne razmisljam o septembru i novoj skolskoj godini! Srecno skolarci!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 9:38:13   
MERYEN
user posted image user posted image Cestitam svim skolarcima polazak u skolicu.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 9:47:10   
mihi
Škola noćna mora, sad počinje zezanje.....

(odgovor članu MERYEN)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 11:36:00   
Jeca*
Čestitam prvi dan škole svim mamama i njihovim školarcima user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 13:31:57   
mamanp
Iskreno, jedva sam cekala da pocne skola. Nema vise zezanja po sokaku, imace obaveza, necu se brinuti za tih 4 sata gde je, itd, itd... Radujem se al' se i ne radujem, zato sto je moj sin teska lenstina koja ospice dobije kad mu pomenes knjigu. Sad je cetvrti razred, vise obaveza, vise (m)ucenja, a on hoce vani...ma muku cu videti.

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Pocela je skola :)
1.9.2009 17:56:32   
2002m
Mi smo krenuli u prviuser posted image user posted image user posted image user posted image .Lepo nam je prosao prvi dan, za sada mu se svidja skolauser posted image

(odgovor članu mamanp)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Pocela je skola :)
2.9.2009 11:54:33   
mamanp
10 saveta za roditelje skolarce
Prvi dani septembra za sve roditelje koji imaju školarce predstavlja novo životno poglavlje.

Obaveza ranijeg ustajanja iz kreveta, priprema za odlazak na nastavu i potpuno drugačiji ritam života od onog koji je važio tokom leta zahtevaju novu porodičnu organizaciju. Još je teže onim roditeljima (ali i deci) koja se ove jeseni prvi put susreću sa školskim obavezama.

Donosimo vam deset saveta za roditelje koji će im, ukoliko ih primene, olakšati ritam življenja u skladu sa novim obavezama njihovih školaraca.

Porodična podrška

Bilo da je vaše dete ove jeseni postalo prvačić ili je već stasalo za starije razrede, potrudite se da prvih dana budete uz njega. Strah od školske klupe, karakterističan za decu do četvrtog razreda osnovne škole, dete će lakše prevazići ukoliko ima podršku članova porodice.

Bilo bi dobro da prvog dana odete zajedno sa detetom u školu, i to pola sata ranije pre nego što se oglasi školsko zvono za početak nastave. Uvedite prvačića u učionicu, zadržite se nakratko zajedno, porazgovarajte sa ostalom decom i njihovim roditeljima, upoznajte se sa učiteljem i napustite učionicu.

Sačekajte da se završi prvi čas i posmatrajte kako se vaš prvačić snašao u novom okruženju. Ukoliko primetite da je dete i dalje uplašeno ili nervozno, porazgovarajte sa njim, ali se potrudite da taj razgovor ne obavljate pred njegovim školskim drugovima. U suprotnom, rizikujete da dete ubrzo postane predmet ismevanja njegovih samostalnijih drugara.

Pitajte ga kako mu se dopao prvi susret sa učiteljem, sa kim sedi u klupi, o čemu se pričalo na prvom školskom času. Obećajte mu da ćete sačekati da se nastava tog dana završi i održite dato obećanje. Dete će tada biti sigurno da nije prepušteno na „milost i nemilost“ novoj figuri roditelja (učitelja) i da će se bezbedno vratiti kući.

Neka povratak u roditeljski dom bude obeležen malom svečanošću; da li će to biti porodični ručak ili zajednički izlazak sa roditeljima, sasvim je svejedno. Važno je da se dete uveri da je njegov prvi školski dan od velike važnosti za celu porodicu.

Utvrdite pravila

Školarac mora da zna da su đačke obaveze neminovnost. Ipak, da bi ih prihvatio kao igru, a ne kao moranje, zainteresujte ga da bude revnosan u ispunjavanju novih dužnosti. Za početak, ponudite mu pomoć ukoliko vidite da nije u stanju da sam uradi ono što mu je zadato.

Ipak, pomoć ne znači da bi trebalo sami da sednete i uradite ono što je njegova obaveza. Jasno mu stavite do znanja da nećete umesto njega zadatke raditi vi, jer ni dete umesto vas ne može da ode na posao i obavlja vaša radna zaduženja.

Objasnite mu da je poželjno da stvori određene radne navike, jer će mu to kasnije osloboditi više vremena za igru i hobije. Takođe, objasnite mu i da neće moći da se igra kad god to poželi ukoliko prethodno nije obavilo školske zadatke. Deci je lakše ako odmah znaju šta se od njih očekuje, pa će se truditi da poštuju „pravila igre“.

Nagrada zlata vredna

Potrudite se da pohvalite dete svaki put kada školske obaveze ispuni bez greške i na vreme. Pohvala i podsticaj pozitivno utiču na detinje samopouzdanje i daju školarcu „vetar u leđa“ da idući put nadmaši sopstvene rekorde i bude još bolje. Osim pohvale, sasvim je svejedno na koji način ćete nagraditi dete što je bilo motivisano da uči; da li ćete provesti vikend sa njim u prirodi, odvesti ga u bioskop, pozorište ili na utakmicu, kupiti mu knjigu ili igricu koju odavno želi, napraviti mu omiljeni slatkiš...

Saradnja sa učiteljem

Ukoliko je vaše dete ove jeseni krenulo u prvi razred, vaš zadatak je da uspostavite dobru komunikaciju sa njegovim učiteljem ili učiteljicom. Trudite se da budete prijatni u razgovoru, kako bi se dete uverilo da ga na nekoliko sati dnevno prepuštate osobi koju poštujete i u koju imate poverenja. Tada će i vaš prvačić početi da posmatra učitelja drugačijim očima.

Ukoliko tokom školske godine primetite da dete ima problema sa savlađivanjem gradiva, zakažite razgovor sa učiteljem i zamolite ga da vam pojasni u čemu je problem. Dete bi trebalo da se uveri da je taj razgovor u zajedničkom interesu, pa ne bi bilo loše da ga pripremite da ćete otići na vanredni susret sa učiteljem.

Tokom razgovora sa učiteljem zamolite za savet koji će biti od koristi za uspeh vašeg deteta; pedagoški radnici su uvek voljni da pomognu, jer se raduju da u odeljenju koje vode imaju dobre đake sa odličnim uspehom.

Otkrijte skrivene talente

Iako su prvačići isuviše mali da bi pokazali za šta su talentovani, potrudite se da ih podstaknete na vanškolske aktivnosti. Da li će to biti odlazak na sport, upis u školu stranog jezika, muzike ili crtanja, odlučite kroz razgovor sa „glavnim akterom“.

Domaći zadaci

Izrada domaćih zadataka jedan je od najčešćih kamena spoticanja između roditelja i dece. Da biste izbegli taj problem, primenite sledeće savete.

- Odredite vreme za učenje. Neka to bude deo dana kada ćete se vi odmarati ili čitati, a dete obavljati školske zadatke. Važno je da u tom periodu u domu vladaju mir i tišina, kako bi školarac mogao da se skoncentriše za učenje.

- Postavite sat na vidno mesto i naučite dete da uvek u isto vreme prione na domaće zadatke. Tako će stvoriti radnu naviku, koja će mu kasnije, tokom godina školovanja, biti od velike koristi za organizaciju vremena.

- Ukoliko pored prvačića imate još dece, zamolite ih da ne ometaju školarca dok uči.

Ishrana za školarce

Školske obaveze zahtevaju poseban režim ishrane, pa bi to trebalo da imate na umu svaki put kada krenete u nabavku namirnica. Nutricionisti preporučuju da bi deca u nižim razredima osnovne škole trebalo da se hrane drugačije od njihovih starijih drugara.

- obavezan doručak: žitarice sa mlekom ili jogurtom, sveže voće, voćni sok
- užina: mlečni keks, pecivo, jogurt, sveže voće
- ručak: lagana kuvana jela od povrća i mesa, salata, hleb
- užina: mlečni keks, pecivo, jogurt, sveže voće
- večera: pirinač ili griz u mleku, puding

NAPOMENA: Pre odlaska u školu, u đačku torbu obavezno stavite flašicu od pola litra vode ili voćnog soka, kako školarac ne bi dehidrirao.

Namirnice koje bi trebalo izbaciti ili uzimati povremeno su:

- grickalice
- gazirana pića
- brza hrana
- keks, kolači, čokolada, sladoled

Upoznajte drugare vašeg deteta

Sa detetom nije preporučljivo razgovarati samo o ocenama i školskom gradivu, već i o onome što se događa u školi. Zainteresujte se za njegove drugare iz odeljenja, predložite mu da pozove u kućnu posetu školarce sa kojima je uspostavilo dobru komunikaciju. Upoznajte njegove drugare i njihove roditelje. Šireći krug prijatelja i poznanika, podstičete dete da se ponaša kao i vi i da se socijalizuje bez problema.

Ukoliko primetite da se vaše dete nije dobro uklopilo u školsku sredinu, pokušajte da kroz razgovor sa njim shvatite zašto se to dogodilo.

Uredite radni prostor

Za đaka-prvaka bilo bi idealno da ima svoju sobu. Ukoliko ste u mogućnosti da vašem školarcu priuštite lični prostor, potrudite se da ga opremite po detinjoj želji; neka sam odabere nameštaj, boje zidova, vrata, ukrase... Važno je da prostorija bude čista, svetla i provetrena.

SAVET PLUS:

Kada je reč o vremenu u kojem će dete raditi domaće zadatke, psiholozi preporučuju da to budu dva perioda: od devet do 11 sati ujutru (ako dete ide popodne u školu) i od 17 do 20 sati uveče (ako dete ide u prepodnevnu smenu).

Šta ne bi trebalo da radite

- Ukoliko primetite da je dete posebno nervozno pred polazak u školu, budite sigurni da mu nećete razbiti tremu ako se grubo našalite na račun njegovog straha. Nipošto nemojte plašiti dete da će mu se u školi dogoditi nešto strašno ili da će ga, ukoliko je neposlušno u kući, „učitelj prevaspitati“. To može da rezultuje dodatnom tenzijom, pa dete neće s radošću ići na nastavu.

- Klasično kažnjavanje i ucene zbog neobavljenog ili loše obavljenog domaćeg zadatka neće doneti ništa, osim osećaja nesigurnosti i neuspeha. Imajte to na umu svaki put kada izgubite živce i pomislite kako ne postoji drugo rešenje osim da kaznite vaše dete!

- Ne mešajte se u izbor školskih drugova vašeg deteta, jer na taj način pokazujete da nemate poverenja u njegov odabir prijatelja.

- Ne radite domaće zadatke umesto vašeg đaka, time ćete mu napraviti medveđu uslugu.

- Nemojte sami pakovati školsku torbu; dete bi u svakom trenutku trebalo da zna šta je ponelo na nastavu i gde mu se nalazi školski pribor. Izvor: klik

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Pocela je skola :)
2.9.2009 13:26:02   
Jelena81
Prvaci, srecan polazak u skolu!!!

I nase prvace je poslo i jutros ustalo u 6 jer nije mogla da doceka da ode!!!

A pripreme i nismo posebno imali... Znamo da u svakoj generaciji ima po jedan ucitelj. Kada god se spomene, kategoricno je odbijala da ide kod njega, A na kraju s eispostavilo da je BAS kod ucitelja!


I odusevljena je sa njim!


Mislim da nema loseg pedagoga, da roditelji trebaju da budu uz dete ukoliko bude neki problem!

Molim Vas, svaki savet ce dobro doci jer nam je ovo jedino dete!

(odgovor članu mamanp)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 7:35:05   
afrodita
Srecan polazak prvacicimauser posted image

Draga mamanp sve si ovo jako lepo napisala
i super bi bilo kada bi to moglo biti tako ali dobro je
procitati da se malo smirimuser posted image

Ja sam sve uradila sto ne treba vec drugi danuser posted image
Zaspao je prvi cas, i ja sam tu vec pukla, dok se on vrtio
u krug i vikao da ne zna gde je ucionica za engleski
ja sam dolivala ulje na vatru da je lepo pocelo...
Popodne dok sam bila na poslu on proveo napolju
4h. Joj ja dosla kuci pregledala sta je pisao i sve mu
iscepala, pisao je ponovo, sto se tice ucenja tu je
sve znao jer vec su ucili prvu lekciju iz biologije a imaju
i danas, samo ne verujem da je ucio nego je zapamtio
u skoli. A da ne pisem da je izgubio gumicu, da nije
prepisao nemacki sa papira u svesku, jao majko mila
ko sta radi ja samo brojim do 10
user posted image

(odgovor članu Jelena81)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:26:54   
Anoniman
i nisam ja ćorava ...tralalalalalala...ovdje samo vidim za Dakija 

(odgovor članu afrodita)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:30:19   
afrodita
Mislila sam zbog onoga
'zlato malo"
da vidis kakvo zlato

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:32:58   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

pa jeste zlatan user posted image user posted image user posted image user posted image ljubi njega teta Lenka user posted image

(odgovor članu afrodita)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:36:36   
afrodita
Ma da, zaspati drugi dan, ostaviti pola domaceg
i zjakati napolju celo popodne.
Odoh sad da mu pobacam sve one pizdarije od
igracaka (ne smem ni napisati koje) sto su mu u ormanu
i jos svuda naokolouser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:37:56   
Anoniman
haj ti Afro u kafanu da srkenmo kafu ... da smiriš malo user posted image

(odgovor članu afrodita)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:40:31   
afrodita
osetis da sam naelektrisana?
hajde al nemoj mi stajati na mukuuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:42:09   
mihi
Afro dobro došla u klub, ja  sam to radila cele prošle godine. Peti razred je sasvi nešto drugo u odnosu na učiteljicu, stisni ga ali opuštenije malo jer i jih vikanje frustrira a nam diže pritisakuser posted image .

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:43:49   
Anoniman
jao kako čitam ovo vaše ...već me fata panika ...za dvije godine Meri kreće u prvi razred ako Bog da ...biće muke 

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:48:46   
afrodita
IZVORNA PORUKA: mihi

Afro dobro došla u klub, ja  sam to radila cele prošle godine. Peti razred je sasvi nešto drugo u odnosu na učiteljicu, stisni ga ali opuštenije malo jer i jih vikanje frustrira a nam diže pritisakuser posted image .


Hvala Bogu da me neko razumeuser posted image
bas se bojim jer nije imao dobru uciteljicu
a sad sam mu za dva dana deset puta rekla
nema vise uciteljice, ako ona nije bila dobra
moras sad da pokazes da ti jesi, jer njih 10
nastavnika ne mogu sada biti losi.
Tvoj je sesti razred? Ako nam nesto bude trebalo
ja cu te zvati U POMOC. moze?

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:48:47   
mihi
Neće, devojčice su mnogo drugačije kad je škola u pitanju možda sa Dinom al dotle ima još vremena dragauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:52:28   
Anoniman
moja Mihi dotle ću da svisnem ...ali ima u Sarajevu odlična osnovna škola, državna je ali ima naziv Katolički školski centar (ali rade i idu u tu školu sve vjere i nacije) , i imaju i osnovnu i srednju (gimnazija i medicinska dva smjera opći i fiziotarapeuti), imaju fantastičan program, pod ključem su što je meni najbitnije u ovom groznom vremenu, i jako stroge učitelje/ice, nastavnike i profesore, i slove za najbolju školu na području Sarajeva 

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 8:54:19   
afrodita
IZVORNA PORUKA: mihi

Neće, devojčice su mnogo drugačije kad je škola u pitanju možda sa Dinom al dotle ima još vremena dragauser posted image


TACNO!user posted image

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Pocela je skola :)
3.9.2009 9:06:32   
Lu
Jao šta me čeka,a ja se nerviram zbog vrtićauser posted image
Nek je sretno svim đacima i njihovim mamama(ne tatama,MAMAMA)user posted image

(odgovor članu afrodita)
Direktna veza do poruke: 24
   [Obrisana poruka]
3.9.2009 22:33:49   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Strpljen - Spasen
Zell

Posle koliko meseci, godina pokusavanja ste uspesno ostale u drugom stanju?

0-3 meseca (48%)

3-6 meseci (10%)

6-12 meseci (8%)

1-2 godine (10%)

2-4 godine (10%)

vise od 4 godine (14%)


Ukupan broj glasova: 115

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here