|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zatvor kod dece
26.1.2011 23:07:24   
Trcosava
Ko zna zna, ko ne zna saznaće user posted image

Poslednji mesec na AD mleku smo imali probelm sa kakom. Retka, pa još i česta. Posle se ispostavio noro virus, no i kad je prošao - i dalje smo imali problem. Napunismo godinu dana i prešli na kravlje. Kul, stolica počela polako da se sređuje.
I onda malo tvrđa i još tvrđa... pa krenem da rzređujem mleko sa vodom. Pa ni to ne pomaže. Kukala sam svima niko kao nema rešenje osim šljive i slatke kamilice.
Onda meni pukne film i ja odem u apoteku (do tad je mm išao) iskukam ženi u apAteci i žena mi da Portalak sirup (lactulosum), ali kaže mora da pije puno tečnosti jer on tečnost veže za kaku u crevima i onda je mekana. Kul, dođem kući ona se ukakila. Tad je kakila po 4-5 puta na dan, meko, ne retko, samo meko. Kuuul - mislim se odoše pare na pelene.
Prerano sam rekla. 3 dana nije kakila i onda kuknjava - jedva nešto malo iskaki i onda opet 3 dana ništa. Juče smo bili u bolnici na klistiranju.
Terapija - Portalak.
NEka iskustva starije mame?

< Poruku je uredio Lu RR -- 27.1.2011 13:46:53 >


_____________________________

I flunked anger management! }:->


Direktna veza do poruke: 1
   RE: Zatvor kod deteta od 1-2 godine
26.1.2011 23:09:54   
Trcosava
IZVORNA PORUKA: Trcosava

mod ne postizavam da pišem od nje, ali da imamo zatvor. Došli smo bili i do bolnice i klistira. Probala šljive, pije oko 750ml tečnosti dnevno (plus 200ml mleka ujutru + 270ml mleka uveče) voće svaki dan, povrće svaki dan, jogurt ili pavlaka svaki dan

izbacila sam bananu. Probali i slatku kamilicu, sad pijemo portalak sirup.
Ostaje mi da probam laneno seme, izvetren donatmg, hladan sok na prazan stomak (frka mi da je ne boli grlo), kivi na prazan stomak (od kivija mi malo frka).. jel ima još nešto?



IZVORNA PORUKA: pcelica Maja

U casu hladne vode izmuti se med i popije se...


IZVORNA PORUKA: bebablue

Trco, a da nije imala mozda tvrdju stolicu, pa je to malo povredilo pa sad mozda odbija da kaki? Pitam to jer sam slusala takve price



_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Zatvor kod deteta od 1-2 godine
26.1.2011 23:11:31   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: bebablue

Trco, a da nije imala mozda tvrdju stolicu, pa je to malo povredilo pa sad mozda odbija da kaki? Pitam to jer sam slusala takve price


Ne, ispisala sam gore u prvom postu. Na klistiru kad smo bili creva su joj bila puna skroz tvrde stolice. To je bilo juče.


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Zatvor kod deteta od 1-2 godine
27.1.2011 8:16:09   
SUPER MAMA
Zatvor može da bude problem i odojčadi i veće dece. Na sreću, većina mališana sa konstipacijom je zdrava. Inače, konzistencija i broj stolica varira u zavisnosti od uzrasta, ali i od deteta do deteta. Što se tiče odojčadi, ona mogu da prazne creva na dva-tri dana, a često se dešava da se tom prilikom naprežu i stenju. Ali, ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kada postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može da bude znak konstipacije.

Konstipacija kod malog deteta

Kada je reč o malom detetu, zatvor predstavlja jedan od najneugodnijih problema. Često je emocionalno uslovljen kod  dece u drugoj i trećoj godini koja prolaze kroz «negativnu» fazu, pa se tako protive i pražnjenju. Neki mališani jedu previše hrane bogate mastima a siromašne vlaknima (grickalice, gusti sokovi), a piju malo tečnosti. Manjak fizičke aktivnosti (uglavnom gledanje TV-a, kompjuterske igrice) ponekad pogoršava loše uspostavljene navike pražnjenja. Mnoga deca ovog uzrasta su suviše okupirana igrom, pa ne reaguju na «signal» za pražnjenje creva, ili ga ignorišu. Što ga duže ignorišu, više se vode iz stolice apsorbuje i ona postaje čvršća, tako da dete ulazi u začarani krug - gde je defekacija sve teža. Tačnije, konstipacija se pogoršava. 

Važno je stvoriti naviku

Roditelji bi trebalo da nauče dete da prepozna znake koji prethode crevnom pražnjenju, da prepozna «prirodni poziv». Vrlo je važno da se ono privoli na to. Kod njega treba da se stvori navika pražnjenja creva, da to prihvati isto kao pranje zuba i spavanje. Iako je konstipacija hronično stanje, nju je teško tretirati, jer teško i bolno pražnjenje nije nešto sa čime će dete naučiti da živi. Postepeno, podesnom ishranom i eventualnim medikamentnim intervencijama, može da se postigne redovno pražnjenje.  

Kako se postavlja dijagnoza

Dijagnoza zatvora kod deteta ovog uzrasta se postavlja: - na osnovu podataka koliko se dete često prazni - da li se dete žali ili ima bol prilikom defekacije - da li steže zube i crveni se u licu kada pokušava da se oslobodi stolice - na osnovu podataka o tome iz čega se sastoji ishrana - da li je bilo nekih stresnih događaja u poslednje vreme - koliko često mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje  

Kakav je tretman kod malog deteta
*

Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme. * Dete bi nekoliko puta dnevno trebalo da ide u toalet radi «probe» pražnjenja, naročito posle doručka. * Treba podset_iti dete da ide u toalet kada oset_i napone. * Laksativni efekat (lakše pražnjenje creva) ima konzumiranje kruške, šljive, kajsije, breskve, banane... * Banana (zrela) ima veliku vrednost kod konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Pektin iz banane apsorbuje vodu i tako čini masu, koja pokreće creva. * Lisnato povrće, kupus, šargarepa, sveže i sušeno voće (šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze. * Neko povrće - celer, na primer, ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne, veoma je važno da se pije dovoljna količina vode, kako bi se pomogao prolazak stolice kroz creva. Detetu treba ponuditi voće i povrće krupnije strukture, kao i integralni hleb, žitarice i krompir. 

Hrana koja može da pomogne kod zatvora

Hrana koja «podmazuje» digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, naročito acidofilni napici - jogurt, kefir (korisne bakterije Lactobacillus bifidus, L. bulgaricum... pomažu da se obnovi biokultura).  

Šta je još dobro?
 â—˜ mineralna voda koja sadrži magnezijum
â—˜ čorba od povrća takođe sadrži dosta vlakana, a i povećava unos tečnosti
â—˜ preparati kompleksa vitamina B
â—˜ čaj od belog sleza
â—˜ neki medikamenti kao metilceluloza ili slabo apsorbovan produkt šećera - laktuloza, koja privlači vodu i tako čini masu stolice
â—˜ fizičke vežbe    

Izvor YUMAMA

< Poruku je uredio SUPER MAMA -- 27.1.2011 8:17:53 >

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Zatvor kod deteta od 1-2 godine
27.1.2011 11:36:13   
usamljena
Ja se ne secam da li sam pisala ali imali smo skoro isti problem. Dok je user posted image bila na AD imala je sasvim normalnu stolicu, prelaskom na kravlje mleko su poceli problemi. Jednu noc sam plakala s njom.
Sve ono sto sam ja probala tada su trenutna resenja- na vrh toplomera sam stavila malo kreme, stavila lagano u anus (na pocetak) i "vrtila" lagano  kruznim pokretima (nadam se da razumes user posted image ) , mozda nekih 5 sekundica.
Druga stvar sljiva- nama nije uopste pomogla, ni kompot a ni kao kasica.
Smokva, kukuruz- nista.  Kamilica sa medom- nista, mlaka voda sa medom- nista, banane, kruske -nista  .... Ma nema sta nisam pokusala.
Inace joj redovno u hranu stavljam maslinovo ulje i mislim da i to pomaze (tako bar kazu).
Par dana nije pila mleko, i opet je pocela i veruj opet imamo problema.
A da, kad vidim da se muci a da ne moze da kaki ja je uzmem "u cucanj", kao da je na nosi i tako joj olaksavam. Nekad se i ona sama set_i da to uradi.
Odbijala sam da kupujem neke preparate, da se "ne navikava" a sreca nije nam bilo nikada tako drasticno kao vama.
P.S. Setila sam se da je Uni par puta cak bila krvava kakica! To je uzas kad vidis, dr je nakon analiza rekla da je ipak samo zbog zatvora (ostetili se neki kanalici).
Edit: Davala sam joj i ove LGG jogurtice, vocni obicni pomazu kako kad ali sam ja davala i ovaj. I to vredi pokusati


< Poruku je uredio usamljena -- 27.1.2011 11:39:07 >


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce




(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Zatvor kod deteta od 1-2 godine
27.1.2011 13:29:20   
Trcosava
Super mama, sve to što si ispisala sam već pročitala. Fora je u tome što njoj nije konstantno tvrda, već 10 dana kaki 5 puta na dan skroz mekano i po malo, pa onda 3 dana ništa i tvrdo. I tako u krug. Od svih ovih ''lekova'' sam sve probala. Ostalo mi je sutra da probam da joj dam hladan sok na prazan želudac pa posle mleko.

Usamljena jesi probala mleko bez laktoze? To mi je poslednje rešenje.
Svaki dan jedemo voće, povrće. Jogurt. tečnost pije oko 750ml dnevno. U ishrani ima uvek vlakna i svaki dan. I da, ne sedi, od kako je prohodala non stop je na nogama. Problem je krenuo od kad smo uveli kravlje. Neću da joj izbacujem jer još uvek ne pije dovoljno jogurta koji bi mogao da zameni mleko.

Dakle eto još jedan saveto Usamljena  probaj da joj daš mleko bez laktoze.


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 13:37:41   
gagana83
Trco, a da probas sa probiotikom?
Ne znam sta bih ti pametno rekla a da ti vec to ne znas,izbaci pirinac i keks ako ga jede jer i on moze da napravi problem.

< Poruku je uredio Lu RR -- 27.1.2011 13:47:15 >


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 17:52:41   
Trcosava
kupio žmu mleko bez laktoze, daću joj i activia jogurt.
javljam rezultate

Gago probala sam sa probiotikom kad je imala proliv i ništa.... sad ćemo sa aktiviom - pokušavam sve živo


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 17:55:10   
Olga75
Moja baka je uvek predlagala kasiku ulja na prazan stomak. Ne moze da skodi ali je verovatno jako gadno

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 18:01:45   
Lu
Trco maloj od moje prijateljice, koja je na kraju završila u bolnici, su davali svako jutro palentu sa jogurtom za doručak, ručak normalno kuhanje i za večeru isto nešto sa jogurtom i tada je počela normalno kakiti.
Ja koliko vidim ti njoj daješ sve što treba u takvoj situaciji i ona nekad ima normalnu stolicu pa joj možda treba malo vremena dok se organizam navikne na kravlje mlijeko... da izbaciš ujutro prvo mlijeko da joj tada daš nešto sa jogurtoma a poslije sat mlijeko user posted image


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 18:33:06   
Trcosava
Znam da je palenta dobra, ali Ana palentu neće da jede ni pod tačkom razno. Probala sam u više navrata (to znači sad, pa opet za 15 dana, pa opet za mesec dana....) i neće.

Dajem joj crni hleb, ponekad kupim kukuruzni hleb. Probaću da joj prebacim to jutarnje mleko, ali to će biti jako teško. Pokušavala sam par dana ali nije išlo, posle smo serazboleli i tako... Sa kad smo zdravi mogla bi opet da probam. Uh!

@Olga - žao mi bre da joj dajem ulje mislim bljak je meni a kamo li njoj.
Dobili smo mi terapiju. Probaću da vidim kako ide sa mlekom bez laktoze

Mleko pijemo više od 2 meseca, jel se ona još navikava?!


< Poruku je uredio Trcosava -- 27.1.2011 18:34:23 >


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 18:47:56   
Olga75
ako nece palentu , nece ni moja samo da ti bude lakse , mozda da probas sa kuvanim kukuruzom user posted image Mariju uvek protera ali se muci dok kaki


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:15:38   
usamljena
Trcosava nemoj da joj dajes hladan sok zeno! Zeznuces joj stomacic, prehladice ga pa ces bas da imas problema, imace drisku sigurno.
Moja Una ne pije mleko uvek, kad joj je volja, ali cim popije znam sta sledi. Nama su savetovali mleko sa manje masti i pola- pola sa vodom. Iskreno ja to nisam radila. U pravu si za activiu, ja sam davala neki sa smokvom i sljivama- moguce da je to to. Ne pamtim nazive, meni su svi lgg jogurti user posted image Setih se, Sensia je sa smokvama
A pokusacu i ja sa tim mlekom, vredi sve


< Poruku je uredio usamljena -- 27.1.2011 22:18:45 >


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce




(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:21:06   
Trcosava
Ne mislim na hladan sok iz firžidera, mislim na jabuke koje mi stoje u kuhinji (malo je toplije nego u frižideru), njih ću da izredndam, iscedim sok i to da joj dam na prazan stomak.
Od 5 gutljaja se neće toliko prehladiti, a proteraće je. Veruj mi sad bi sve dala da ima proliv, da joj je lakše da se iskaki jer od kad su je praznili nije kakila (opet)
E sad imam nedoumicu, sirup koji je ''terapija'' je ''fabrički'' šećer i na njemu piše da se ne daje osobama koje su osetljive na laktozu. Ani uopšte nisu proveravali da li joj možda laktoza smeta. Počela sam da joj dajem mleko bez laktoze, ali sad nisam pametna šta sa sirupom?!?!?!?!
ZA doručak će dobiti aktivia jogurt sa žitaricama (koje su u njemu)
Opet, ja sam ubeđena da Ani nešto konkretno smeta, ali ne znam šta jer stolica nije uvek tvrda user posted image


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:22:02   
Trcosava
IZVORNA PORUKA: olga75

ako nece palentu , nece ni moja samo da ti bude lakse , mozda da probas sa kuvanim kukuruzom user posted image Mariju uvek protera ali se muci dok kaki



davala i kukuruz, nema efekta.


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:25:23   
usamljena
Kod nas je od mleka, u to sam se uverila. A koliko sam citala vecini dece smeta.
Problem je sto mi svi pocnemo sa svim tim u isto vreme, sto raznih stvari samo da olaksa. Nisam pametna za taj sirup, ja nekako prvo idem sa prirodom pa onda ostalo.
Ja pomislih da ces bas hladan sok, pa se zaprepastih user posted image ne zameri. Za sok od jabuke si u pravu, citala sam da "otvara"


_____________________________

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce




(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:28:23   
Trcosava
Ma nisam pametna, a ovde doktori da ti nešto kažu - umrli bi. Mnogo sam prsla. I frka mi je što još uvek nije kakilauser posted image

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:31:18   
Brana
laki je imao ponekad zatvor i ja sam mu davala Babibion kesice i odmah deluju i regulisu stolicu!
a sada svaki dan jede nesto od ovoga pasulj, kupus,piletina sa supicom ili pilav i nema zatvora user posted image
A od sadasnjeg sezonskog voca kivi i jabuka proteruju.

(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Zatvor kod dece
27.1.2011 22:32:46   
Brana
IZVORNA PORUKA: Trcosava

Ma nisam pametna, a ovde doktori da ti nešto kažu - umrli bi. Mnogo sam prsla. I frka mi je što još uvek nije kakilauser posted image

moj savet draga Babibion i nema brige ima taj dan da ti kaki i da se regulise stolica!ne brini!user posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Zatvor kod dece
3.2.2011 7:50:17   
Trcosava
E pa ovako. Kakila je prvo u nedelju, sa čepićem i opet bilo tvrdo i suvo. Posle sam joj u utorak opet dala čepić i bilo je malo mekše. Juče je SAMA kakila!!!!! Jeeeej!!!! Režim nam je sledeći
Čim se probudi - kivi
Posle portalak sirup
Pa mleko protiv zatvora...posle ide redovno sve. A da, i activia za doručak.

Kravlje sam izbacila u dogovoru sa pedijatrom. Čim se organizam očistio od kravljek je kakila sama, mekano i veeeeeelikouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Zatvor kod dece
3.2.2011 11:28:27   
Lu
Eto superuser posted image
Samo oprezno sa čepićima, previlika upotreba istih može dovesti ponovo do zatvora, mada ti nećeš pretjerati sigurnouser posted image
Znači ipak je bilo od mlijekauser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Zatvor kod dece
4.3.2011 14:00:10   
magnetic
Evo i nas sa problemom tvrde stolice s tom razlikom sto je Dunja jos jako mala i nemam pojma sta da joj dam.Nije kakila vec cetiri dana.Danas se ceo dan napreze ali nista ne izlazi.Sladak caj od kamilice, sljive i kajsije(sve sto bi joj mozda pomoglo) odbija.Poludecu,dusa me boli kako se muciuser posted image

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Zatvor kod dece
4.3.2011 14:01:16   
Olga75
a glicerinski cepici ako se bas muci user posted image
meni je to nekako lakse od toplomera ili sapuna kad ne ide


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Zatvor kod dece
4.3.2011 14:03:40   
magnetic

IZVORNA PORUKA: olga75

a glicerinski cepici ako se bas muci user posted image
meni je to nekako lakse od toplomera ili sapuna kad ne ide


A da i sa toplomerom sam pokusala.Eto jedino jos sa cepicima da pokusam.

_____________________________

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Zatvor kod dece
4.3.2011 14:04:04   
jelenadunja
Sorry sto se ovako ubacujem,ja sam sa mojom Dunjom imala par puta problem sa stolicom,i pravila sam joj palentu sa mlekom.Uspelo je svaki put je lakse kakila?! pozz user posted image

_____________________________

01.07.2010. 11:15 rodila sam andjela


(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image
Click Here