|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Roza boja stvara zavisnost
18.8.2009 15:46:53   
Anoniman
Proizvođači dječjih igračaka i odjeće našli su se na meti roditelja koji se bune zbog činjenice kako je sva odjeća za djevojčice u ružičastoj boji. Mame su zabrinute jer djeca već prije navršene treće godine postaju ovisni o 'barbie boji'.

Upitate li bilo koju trogodišnju djevojčicu koja joj je omiljena boja, odgovor će biti isti - roza. Mame su zabrinuti i tvrde kako proizvođači svojim proizvodima stvaraju sterotipe i ovisnost jer djevojčice često odbijaju odjeću u drugoj boji.

user posted image Zbog sve većeg broja roza artikala na policama svoj glas su digle i majke na raznim internet forumima te tvrde kako na taj način proizvođači stvaraju ovisnost kod najmlađih.

Stručnjaci pak objašnjavaju ljubav prema roza boji kod djevojčica time što se veliki broj odmah nakon rođenja susreće s tom nježnom bojom. Od dekica u koje su umotane prilikom izlaska iz bolnice do prve odjeće i igračaka.

Istraživanje koje je prošle godine provelo sveučilište u Newcastleu pokazalo je kako će djevojčice i žene između ponuđenih boja uvijek odabrati roza ili crvenu dok će muškarci pokazati na plavu i gotovo sve njezine tamnije nijanse.
Izvor: rr.hr
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Roza boja stvara zavisnost
18.8.2009 15:49:34   
Rina
Ja sam oduvek davala prednost crvenoj boji user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
18.8.2009 16:00:26   
magnetic
Ja svojoj necaki stalno kupujem stvari bilo koje druge boje samo ne roze,bas zbog toga sto ima brdo odece i sve u rozom,pa izgleda da je uvek u istom

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu Rina)
Direktna veza do poruke: 3
18.8.2009 17:02:27   
Shishica
Ma bezveze.. Sto vise razlicitog i deca ce biti mastovitija.. Bar ja tako mislim.. Ne samo sto se boje tice..
Mene je strasno nervirao onaj period kad su sve devojke nosile svetlo rozu i svetlo plavu...
A sad sasvim slucajno imam na sebi rozu majcicu i rozo bele papuce.. ali nisam inace neki ljubitelj veliki iste.. user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 4
18.8.2009 17:18:04   
prolece
ali stvarno je tesko naći odeću za novorođenče u drugoj boji osim plave i roze. ja sam zbog toga ludela.

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 5
18.8.2009 17:20:01   
Shishica
Ima zuta user posted image

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 6
18.8.2009 17:38:38   
prolece
kad sam ja kupovala za ćerku pre dve i po godine bio je po koji komad u žutoj boji, crvenu nisi mogao naći ni za lek

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 7
18.8.2009 18:02:01   
marince1
Mene roza boja asocira na pink  user posted image user posted image user posted image user posted image

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 8
18.8.2009 20:08:40   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: marince

Mene roza boja asocira na pink  user posted image user posted image user posted image user posted image

Isto, i grozim je se user posted image

(odgovor članu marince1)
  Direktna veza do poruke: 9
19.8.2009 8:19:35   
Anoniman
Ja nikada u životu nisam nosila roza (pa ni pink), ove godine me nešto napalo, ne znam šta mi je... sve bih nosila u svim mogućim nijansama roze. user posted image  user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
19.8.2009 8:39:14   
oliveradj
Ja sam jako volela rozu boju godinama, ali u poslednje vreme nešto slabije. Baš sam juče detetu kupila tri majce zelenu, žutu i narandžastu. Ma ko da sam znala da ćeš danas Taso da otvoriš ovu temu pa nisam kupila rozu user posted image .

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
21.9.2009 10:51:26   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Boyanna

Naišla sam na jedan zanimljiv text, pa želim da ga podelim sa vama, ukoliko niste već pročitale :)

Roze život
Ti si devojčica, za tebe je roze! - koliko samo puta jedna devojčica čuje nešto slično tokom svog detinjstva? Dok su se prethodne generacije devojčica osećale sasvim prirodno u kariranoj košulji i farmericama, danas kao da sve na njima, i oko njih, mora biti roze ili će neko, ne daj bože, pomisliti da je u pitanju dečko. I prosto nema načina da od toga pobegnete, ukoliko imate ćerku. Ako pokušate nekako da je sačuvate od tog stereotipa i naučite da je svaka boja lepa, i da devojčice mogu da vole i druge boje, verovatno će sama ipak brzo primetiti da je skoro sve što dobije na poklon od drugih iz nekog razloga baš roze - od garderobe, preko igračaka, pa do najobičnije čokolade. A tu su i svi oni crtani filmovi sa junakinjama koje spavaju u roze sobama, jašu roze konjiće, i ližu roze sladolede dok voze roze automobile. Vašoj devojčici neće trebati mnogo vremena da ukapira – to je zato što devojčice prosto moraju da vole roze.
Naročito je nesmotreno upuštati se u kupovine na odeljenju za devojčice u nekoj robnoj kući - izlažete se ozbiljnoj opasnosti da oslepite od prevelike količine roze. Ukoliko ste dovoljno naivni pokušate da se nekako, na prevaru, probijete do drugih boja, ispred vas će se iznenada pojaviti prodavačica sa pripremljenim pitanjem: Dečko ili devojčica??? A pošto je od vas iscedila istinu, nema više izvlačenja – bićete odmah zatrpani svim nijansama od bebi roze do ciklame, pink, koralne i ljubičaste, pa vi slobodno birajte. Ali vi se ne predajete, i sledi dugotrajno međusobno ubeđivanje i preklinjanje, koje se, ukoliko imate sreće, nekako završava kopromisom, i prodavačica teška srca ipak pristaje da vam pokaže i ponešto od svetlo plavih stvari. Dok pokunjeno odlazite, ne želite ni da pomislite šta će sve o vama ispričati svojim kolegama.
Čovek ne može a da se ne zapita, kako se desilo da su devojčice izgubile «pravo» na sve ostale boje? I za kakav se život spremaju učeći da iz opšteg šarenila sveta njima pripada samo uski ružičasti spektar? Ukoliko ne uspemo da pobegnemo od klišea, to bi mogao da bude jedan krajnje stereotipan i nimalo uzbudljiv roze život.
Jovana Papan
MAMA Magazin"

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
21.9.2009 11:01:18   
Trcosava
Nikad nisam volela roze boju, niti da je nosim niti da je kupujem drugim bebama. Svima koji su oko mene dobijali devojčice - rekla sam da nikad od mene neće dobiti ništa roze!
Sad ja imam problem user posted image
Sestra mi je poslala hrpu odeće, posteljine i ogradice za krevetac i sve živo u roze boji!!! Hvala joj, ne žalim se, ali problem postoji jer gde god sam gledala po dečijim buticima, centrima...ne da nema crvene, nema ni žute, ni zelene...samo ROZE!!
Blago rečeno alergična sam na tu boju i trudiću se da svima koji planiraju da kupuju nešto za bebu kažem da ne kupuju ništa roze!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
21.9.2009 11:03:29   
Anoniman
Malo off topic. Ja sam sinu onomad kupila benkice u svim bojama u Rodiću. user posted image

(odgovor članu Trcosava)
  Direktna veza do poruke: 14
21.9.2009 11:09:37   
Trcosava
Eheheeh vidiš....planiramo mi negde oko uskrsa put srbije pa smo takođe planirali i da ždraknemo svuda po trgovinama - ovde je čini mi se sve papreno i skupo...sve će dođe na red i rodić user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
21.9.2009 11:21:53   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Ja nikada u životu nisam nosila roza (pa ni pink), ove godine me nešto napalo, ne znam šta mi je... sve bih nosila u svim mogućim nijansama roze. user posted image  user posted image

isto, uvek sam pricala protiv roze ali ove godine......

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
11.2.2010 8:34:55   
Trcosava
Juče smo bili na snimanju kukića i bila je još jedna mama sa bebicom - naravno beba je bila u ROZE boje, ne ona nežna ali opet... ROZE
Mm je digao Anu iz korpe i nosio je da ne bi urlikala. Ana je bila u sveeeeeeeeeeeetlo zelenom pajacu, korpa od kolica crvene boje i mama od te devojčice pita ''Jel dečak?''
Pa mislimmmmm!!!user posted image user posted image Jadna deca, šta sad ako nije u roze - dečko je!??!! MRZIM MRZIM MRZIM ROZE

I flunked anger management! }:->

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 17
29.4.2010 23:22:45   
Mishica 77
Ja Isidori kupujem garderobu u svim bojama baš zbog toga što me nervira konstatacija: Ti si devojčica znači trebaš da nosiš roze.
To je monotono. Volim da je vidim u svim mogućim bojama mada joj najlepše stoji roze i plavo. user posted image

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 18
30.4.2010 0:22:03   
Anoniman
ja tei nisam kupila nista roze...

ali je moj brat kupio jednog zeku i taj joj najbolje stoji..
ja sam htela da je "navucem"  na moju boju, ljubicastu ali stvarno joj najslabije stoji...ne stoji joj..

najbolje joj stoje narandzasta, bela, zelena...pa i zuta...

a ja roze ne volim uopste i nista joj u toj boji ne kupujem,,,a glupa je brate mili ta roza boja...

(odgovor članu Mishica 77)
  Direktna veza do poruke: 19
30.4.2010 10:45:39   
Nena81
Joj nista mi ne pricajte oko tih stereotipa.
Kada sam kupovala stavri za sina obavezno pitanje prodavacice u radnji je decak / devojcica? Na to sam ja najljubaznije odgovarala ZAR JE BITNO, treba mi ta i ta velicina, pokazite mi sta imate. Smucilo mi se kad kazem da je decak a one mi iznesu sve neke krs stvari, tj ono sto ja zovem govno boja neka nedefinisana braon, prljavo zuta, zelena znaci bljak. E onda kad smo isli kod mojih ja lepo svratim u Arilje direkt u proizvodnju, em boja da biras em modela, a i nize cene nego u radnji. Sinu mi najlepse stoji crvena boja, bela, zuta i najsvetlija plava.
Kada smo dobili devojcicu zapretila sam svima da ni pod tacku razno ne donose roze stvari, i ispostovali su me. Znaju koliko ja ne volim tu boju, a paradoks je sto mi bas lepo stoji, mada nanici ne stoji uopste, kao ni zuta. Za sda je najlepsa u belom, lila.

P.S. I da kao sto pise u tekstu gore u radnji covek moze da oslepi od roze kao da je to jedina boja na svetu. Od odece preko igracaka, cipelica ....

< Poruku je uredio Nena81 -- 30.4.2010 10:47:26 >

Love me, Hate me, either way you are thinking of me !!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
30.4.2010 10:51:21   
LillyT
Ja sam skoro sve dobila pa samim tim je i gomila odece roza user posted image   pa kada ima tako nesto na sebi, izbegavam da je slikam. Meni se najvise svidja crvena, ali nista jos crveno nisam pronasla. Cini mi se da joj plava najlepse stoji (koliko je to moguce), mada je i zuta ok.

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Nena81)
Direktna veza do poruke: 21
30.4.2010 10:57:25   
Snelle
Ja sam najmanje kupovala roze, nekako mi se smucilo, jer svaku bebu koju vidim ako je devojcica nosi roze. Kupovala sam uglavnom zuto, narandasto, zeleno. Ali zato rizikujem da me na ulici pitaju: "Jel to decak ili devojcica" user posted image

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 22
30.4.2010 14:19:56   
gaganele
ja sam sinu kupila sve crveno, svi se deru na mene da to nije za decaka ali meni se bas svidja :))) a znaci roza je zavisna dobro da znam da  se necudim sto sebi kupujem petu rozu trenerku po redu...valjda me to drzi od detinjstva user posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 23
30.4.2010 14:54:30   
Unica
IZVORNA PORUKA: LillyT

Ja sam skoro sve dobila pa samim tim je i gomila odece roza user posted image   pa kada ima tako nesto na sebi, izbegavam da je slikam. Meni se najvise svidja crvena, ali nista jos crveno nisam pronasla. Cini mi se da joj plava najlepse stoji (koliko je to moguce), mada je i zuta ok.

isti problem... pretrazujem Net i jurim nesto crveno, bar crvenu posteljinu i nista nema. sve roze.
zato sam joj preko net-a narucila narandzaste i zute bodice, a od garderobe koju smo dobili forsiram belo sa nekim sarama i plavo, mada joj najlepse stoji ciklama opet nijansa roze ali mnooogoo mi se svidja user posted image )

a mm kad ide da joj kupi nesto MORA roze user posted image smora rozLe bas, bas, a ne verujem da stvara zavisnost kao ni prica da ljubicasto izaziva suicidalne misli... crno je depresivno i tako to... sve umereno i ok je... to je moje misljenje.

Bolje je biti vrabac, nego papagaj koji tripuje da je slavuj.

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 24
30.4.2010 14:56:41   
Anoniman
Volim roza boju ali nisam za to da se devojčicama kupuju isključivo stvari u toj boji...ima još puno lepih boja i ne volim onu podelu  - roza za devojčice/ plavo za dečake...
Ok je kupiti nekoliko stvari  ali baš od glave do pete sve u istoj ... user posted image

(odgovor članu Unica)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

VARIČELA: bolest sa najviše zabluda
Ovčije boginje su čest nezvani gost dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu b...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...

Anketa

играонице
пеперутка16

Колико често водите своју децу у играонице?

Click Here