|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
30.7.2011 0:56:18   
mmms
Molim te objasni mi kako beba moze da sedi cim se rodi?!Kako si ti zakljucila da je novorodjence htelo da sedi?Izvini ali mi ovo stvarno nije jasnouser posted image
IZVORNA PORUKA: Elvy

Sa mojim je slucaj da je hteo da sedi u krilu cim je rodjen, dok je se setao samo u auto sedistu, a zatim polusedeci pa sedeci polozaj.


(odgovor članu Elvy)
Direktna veza do poruke: 201
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.8.2011 13:24:44   
Jele
Strahinja još uvek ne sedi samostalno pa sam počela već da se tripujem čitajući postove... Dr mi je rekla da bi do 9. meseca već trebalo samostalno da sedi... Bazajući po netu za odgovorima naleteh na ovaj članak, koji me je malo umirio, ali primećujem da se veoma razlikuje od drugih, što tekstova o tome kad beba može samostalno da sedi, što iskustava majki.

Izvor: Yumama


Ne stavljajte bebu prerano da sedi

Font

Šestomesečna beba ne može samostalno da zauzme sedeći položaj, što znači da ne treba ni da sedi.
Roditelji često pogrešno protumače komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu bebinih kukova u uzrastu od šest meseci: «Sve je u redu, beba može da sedi» - kao da dete treba da stave u sedeći položaj. Kukovi su u redu, što je dobro, ali to nije jedini preduslov za sedenje. Zato, nikako ne stavljajte bebu da sedi sa šest meseci!
Ako se pažljivo posmatra i analizira položaj na leđima koji zauzima beba stara četiri, pet meseci - vidi se dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako se posmatra ovaj položaj zarotiran za devedeset stepeni - vidi se da beba, u stvari, sedi.

6. mesec: Zaboravite na prerano sedenje
Podizanjem nogu ispred tela, beba isteže slabinski deo kičme i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kičmeni stub u ovoj fazi još uvek ne može da održi pravilan uspravan položaj. Kada biste stavili bebu da sedi, pod uticajem težine gornjeg dela tela i zemljine teže bi došlo do sabijanja slabinskog dela kičmenog stuba - smanjenjem međupršljenskih prostora. Ove štetne posledice se ni na koji način više ne mogu otkloniti, što bi u dečjem uzrastu dovelo do deformiteta kičmenog stuba, a u odraslom dobu do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zato bebi treba dozvoliti da neometano, podizanjem nogu - jača sve one mišiće koji su potrebni za sedenje, a da istovremeno ne opterećuje kičmeni stub. Još ne stavljajte vašu bebu da sedi!

8. i 9. mesec: Priprema za sedenje
U osmom mesecu, beba se često okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvežbava ravnotežu i polako se priprema za sedenje.
Tek krajem devetog meseca, iz ležećeg položaja na leđima - beba može da se uspravi u bočni sedeći položaj, sa osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sedeći položaj. Iz kosog sedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i da puzi, oslanjajući se na otvorene šake. Još uvek nemojte stavljati bebu da sedi!

12. mesec: Vreme da beba sedi
Sa dvanaest meseci, većina beba je u stanju da preko bočnog i kosog sedećeg položaja dođe u stabilan sedeći položaj na podu. Ovo podrazumeva da je u pravi sedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći. Ako ste dozvolili bebi da se sama uspravi i sedne, ona će sedeti sigurno, sa pravim leđima i malo savijenim nogama. Pošto je potreba za kretanjem u ovom uzrastu velika, beba će se na kratko poigrati i nastaviće da puzi. Sada je pravo vreme da ostavite vašu bebu da nesmetano sedi!

Zaostajanje u razvoju
Pored rizika da dođe do promena na kičmenom stubu, prevremeno stavljanje u pasivan sedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba da dovede do zaostajanja u fizičkom razvoju. U sedećem položaju ne mogu da se treniraju leđni mišići - to beba radi na stomaku, trbušni - koji se uvežbavaju na leđima, niti bočni - koje beba jača kada je na boku.
Nepoznavanje normalnog motornog razvoja dovodi mnoge roditelje u zabludu. Zbog toga, problem koji dete ima - u vidu povišenog tonusa: kada se, na primer, u prvim mesecima iz ležećeg položaja na leđima diže napred, tumače naprednim sazrevanjem. Oni dovode dete u sedeći položaj, što može da ima ozbiljne posledice na motorni razvoj, koje kasnije ne mogu da se poprave. Ako beba u prvim mesecima pokušava da se podigne napred, ili uz malu pomoć zauzima sedeći položaj, obavezno se obratite dečjem fizijatru. Takođe, ako uglavnom drži opružene noge, retko ih savija i podiže - konsultujte se sa lekarom.
Ukoliko imate bebu uzrasta šest meseci do godinu dana i već ste je stavili u pasivan sedeći položaj, prestanite to da radite i dozvolite joj da se sama pripremi za sedenje.

Kao da sedite na velikoj lopti
Ako bebu koja ne može sama da sedi - poduprete jastucima i date joj igračke, ona neće moći da se njima igra. Jer, i najmanji pokret je izvodi iz ravnoteže, koju mora da povrati, za šta su joj potrebne ruke. Da biste ovu situaciju razumeli, zamislite da sedite na velikoj lopti i pokušavate da dohvatite nešto. U bilo kom pravcu da krenete telom, lopta će vam izmicati. Moraćete da angažujete veliki broj mišića kako ne biste pali sa lopte.

Uticaj na govor
Razvoj govora bi takođe bio ugrožen, jer je on u direktnoj vezi sa funkcijom šake. Odnosno, zavisi od fine motorike, koja započinje sa razvojem krajem osmog meseca, u ležećem položaju - hvatom na gore i uzimanjem sitnih predmeta. Pasivno sedenje predstavlja veliki rizik za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se njihovi problemi pojačavaju u vertikalnom položaju, tako da treba dobro proceniti kolika je dobrobit a kolika šteta ako dete sedi.

Ljuljaške i ležaljke nisu korisne
Ležaljke, ljuljaške i slična pomagala - kosim položajem dovode dete u sedeći položaj. Anatomski oblik onemogućava prenošenje težine prema glavi, pa dolazi do opterećenja kičmenog stuba, što može da ima određene posledice. U ljuljaškama su noge opružene, što je posebno štetno u prvim mesecima života.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut


(odgovor članu mmms)
Direktna veza do poruke: 202
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.8.2011 15:00:31   
cani
user posted image  
Ja ne razumem poslednju recenicu teksta."U  ljuljaškama su noge opružene, što je posebno štetno u prvim mesecima života". ?!

_____________________________

Once upon a time I could control myself...

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 203
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 13:44:44   
dejana007
o.k, ako ne prerano u sedeci, kad je vreme za polusedeci? da li sa 6 meseci mogu bebca da stavim u kolica koja nemaju skroz lezeci polozaj ili ne?

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu cani)
Direktna veza do poruke: 204
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 13:46:25   
Ana RR
Negde sam pročitala da sa 5 meseci mogu kolica da se podignu za jedan stepen.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 205
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 13:48:03   
dejana007
hvala :)

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 206
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 13:51:02   
Anoniman
Mamike, evo jednog univerzalnog saveta user posted image - posmatrajte svog mališana i on će vam reći kad je spreman za nove poze. Nema te knjige koja će vam reći danas ili sutra i da to važi za svako dete user posted image Nekom je to sa 4.5-5 meseci, nekom tek nakon 7 meseci. Ne jača svima kičma i muskulatura jednakom brzinom... Zato ne prohodaju ni sva deca u isto vreme, a tu je vremenski raskorak još veći: od 9 pa do 20 meseci user posted image  

(odgovor članu Ana RR)
  Direktna veza do poruke: 207
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 13:58:23   
MarijaBg
Dejana, meni je pedijatar jos na pregledu sa 3,5 meseca rekao da smem da podignem naslon na kolicima na onaj prvi klik (moja kolica imaju 4 polozaja, znaci 2 polusedeca) i da sme u kengur.
Mislim da od treceg meseca sme da se malo podigne naslon. Moja beba se uglavnom buni kad lezi dok se vozi, hoce da gleda. Cim zadrema, ja naslon spustim

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 208
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 14:17:13   
dejana007
aha, razumela. bebac je jak, okrece se na stranu a kad ga drzim u rukama uvek se izvije kao da sedi, moguce da moze preci u nova kolica user posted image

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu MarijaBg)
Direktna veza do poruke: 209
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 14:19:45   
Anoniman
dejana off mali user posted image Je l' to vama godišnjica braka danas?

(odgovor članu dejana007)
  Direktna veza do poruke: 210
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 14:23:16   
dejana007
ne danas, 09. septembra user posted image

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 211
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 14:25:14   
ivaj
dejana,mi smo naslon kolica malo podigli sa 4,5 mesecauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 212
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 14:27:23   
dejana007
i ja cu vala user posted image

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 213
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
5.9.2011 22:57:36   
Capa
Mi podigli naslon kolica za jedan, a nekada i drugi položaj. To je otprilike 45 stepeni, dr nam je rekla da smemo. Kaća se non stop sama podiže, neće da spusti glavu i "postavi se" u polusedeći položaj. Kada sam pitala dr, rekla je da je pustimo da se podigne u sedeći položaj, kao zna ona kad šta sme.
Sve je to OK, tako i radimo, ali, iskreno govoreći, pitam se da nije ona malo mala za to ?

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 214
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
6.9.2011 11:42:48   
dejana007
capa, nama bebci tu negde moj sin kad lezi nema sklonost da sedi, ali kad ga drzim u rukama uporno se podize u sedeci polozaj. juce ga stavila u kolica na naslon od 45 stepeni. dobro je podneo. mada planiram da, kad ga odvedem na snimanje kukova, pitam dr dal smem da ga stavim u tom polozaju. tad ce imati puna 5 meseca.

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 215
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
6.9.2011 11:49:10   
JMPM
Nina, super si to rekla-posmatrajte svoje dete. Moj deckonja je sa tri ipo meseca iz lezeceg vec davao znake da hoce u sedeci polozaj. Tako da je sa 4 ipo meseca vec bio podupiran u priblizno polusedeci polozaj. Mada se on i iz tog polozaja odizao da sedi user posted image .
Nema pravila, ako vidite da se odize nemojte braniti mnogo a ako se ne odize nemojte forsirati user posted image

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 216
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
13.9.2011 23:24:55   
Capa
Dejana, jel ste bili na kontroli kukova ? Baš me zanima šta ti je dr rekao. Piši, molim te, kada uhvatiš koji trenutak.

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 217
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
14.9.2011 23:28:33   
dejana007

IZVORNA PORUKA: Capa

Dejana, jel ste bili na kontroli kukova ? Baš me zanima šta ti je dr rekao. Piši, molim te, kada uhvatiš koji trenutak.



Bila danas, kukovi su mu super kaze dr, a kad pitala za polulezeci rekla je moze od 4,5 meseci user posted image Tako da idemo u nova kolica dok je lepo vreme user posted image

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 218
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
3.11.2011 21:05:46   
NadaR
IZVORNA PORUKA: nencydrew

Na netu nalazim gomilu nekih "nikako" za sedenje bebe ni u 6.mesecu.
I to sve stručni sajtovi, pedijatri.Moja beba ima 6 i po meseci , i ja moram da ja stavim da sedi dok jede!Pa ne može ležeći da jede!
Nije još stabilna da sama sedi, ali nije ni nestabilna skroz-potrebna joj je mala potpora.Nekad je stavim u krilo.Kad je u kolicima, sama pokušava da ustane.

kako vi rešavate ovaj problem?


IZVORNA PORUKA: Joj@

Moj Vlada sutra puni 3 meseca i vec se uspravlja da sedne, ali mu ja nedam. Kad je u lezaljci ili kolicima, uspravlja se ali ga ja tad uzmem u ruke i igram se snjim i sl. Ma, sve je to individualno a od tih kvazi strucnjaka nam prave decu-debile i sve veci broj dece sa problemima u fizickom razvoju. Kako li su se samo nasi dedovi razvijali normalno bez tih strucnih saznanja da mi je znati 


IZVORNA PORUKA: gae_gr

Nevena Ima 4 i po meseca i već uveliko sedi, ne samostalno, ali sa potporom i kod mene u krilu. Kad je u poluležećem položaju đipa da ustane tako da sam je par puta jedva uhvatila da mi na moje oči ne sleti sa kreveta... Nisam je nikad forsirala ali je i ne sputavam. Ako ona vuče da sedi znači da je spremna, nisu sva deca "po knjizi"...


IZVORNA PORUKA: nencydrew

Da, beba treba da bude vodič.
Jeste logično da se ne stavlja beba da sedi , ali u krilu, dok je hranim, i u kolicima sa potporom mislim da ne može da škodi.




(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 219
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
3.11.2011 22:17:15   
nencydrew
Jedna stvar mi nije jasna kad kažu da ne sme da sedi beba- jel ne sme ni prilikom hranjenja?
Pa kako onda da jede?Ležeći?user posted image

(odgovor članu NadaR)
Direktna veza do poruke: 220
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
21.12.2011 0:36:12   
Biserka
Mi smo počeli sa sedenjem negde između 6-og i 7-og meseca, kada je moj beban počeo sam da pokušava da se pridigne i pokazivao želju za sedenjem, e tad smo i počeli. U početku je to bilo u krilu i uz pridržavanje, pomalo nesigurno, ali nisam hela ništa da silim i forsiram. Sada sa skoro 9 meseci, skroz samostalno sedimo, čak umemo i iz leđnog položaja sami da se namestimo u sedeći user posted image
A što se tiče hranjenja, mi smo dok on nije počeo da sedi, ručkali u nekom polusedećem položaju, u krilu, kolicima... user posted image

(odgovor članu nencydrew)
Direktna veza do poruke: 221
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
21.12.2011 0:49:57   
vukosava
Moja je sedela sama cvrsto bez icega iza nje (samo ako je ja postavim) od 7. meseca. Prvi mesec je znala da pada unazad pa sam sedela iza nje na podu, posle je naucila da ne pada. Sa 11 meseci je naucila sama da ustaje u sedeci polozaj. Sad ima 12 meseci i zna da sama sedne i sama da legne iz sdeceg polozaja ili da krene da puzi...

(odgovor članu Biserka)
Direktna veza do poruke: 222
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
21.12.2011 1:01:47   
MarijaBg
Natalija je potpuno sama pocela da sedi sa tacno 6 meseci, sa 7 ipo je pocela sama da se podize u sedeci iz lezeceg, kod nje je sve ubrzano user posted image A jos joj ja nisam davala da sedi, moj tata je stavio da sedi, pustio je samu i zove me da vidim, ja se slogirala user posted image

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 223
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
21.12.2011 1:03:23   
MarijaBg
Da dodam - nikad je nisam stavila da sedi naslonjenu na jastuke. Sa potporom je sedela samo u krilu.

(odgovor članu MarijaBg)
Direktna veza do poruke: 224
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
21.12.2011 1:43:40   
vukosava
Moja je pokusavala da ustaje i sama ranije, pre sestog meseca ali nije uspevala skroz sama da to uradi do 11. A od 7. je sedela sama na podu bez ikakvih jastuka. Samo sedi onako kako se sedi. Stavim igracke ispred nje. Ja sednem u blizini iza, da je hvatam ako krene da pada, obicno da uhvati neku igracku, ali ona se nije naslanjala na mene, ja sam obicno radila na kompjuteru...

A do 7. meseca je samo lezala i vrtela se. A sedela je naslonjena na jastuke dok je hranim ili u stolici za hranjenje...

< Poruku je uredio vukosava -- 21.12.2011 1:45:26 >

(odgovor članu MarijaBg)
Direktna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Kupanje bebe - lep događaj za celu porodicu
Kupanje umiruje bebu, pravi joj ritual – beba vremenom nauči da posle kupanja treba duže da spava. Mnoga deca uživaju u ...
Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...



Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here