|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Jaslice ili ne!?
20.2.2020 21:52:23   
Tiziana
Moji su oboje krenuli u jasle sa 12m odnosno 11m jer sam morala na posao. Tad mi je bilo zao. Sada, iz ove perspektive, sve bih opet ponovo.

Na stranu sto su se lako navikli i na stranu sto su prve godine udarnicki bili bolesni, tamo su poceli da jedu nepasirano, tamo su poceli da jedu grasak, boraniju, pasulj.. tamo su naucili da jedu sami. tamo su im skinuli pelene sa manje od 2 god, naucili da idu na nosu i da traze na nosu.. tamo su naucili da se raduju drugarima i da ih grle kad ujutru stignu, naucili da se ruke peru kad se udje, da se ruke peru pre rucka i posle nose.. sve su to naucili u jaslama i kad su presli u vrtic bili su mnogo drugaciji od drugara koji su te korake preskocili. 

(odgovor članu pari)
Direktna veza do poruke: 301
   RE: Jaslice ili ne!?
20.2.2020 22:59:38   
Rosita
Moje iskustvo sa jaslicama je odlično i sve bih ponovila. Moja deca brzo i lako uče i ne bi im ništa falilo da su recimo bili sa mnom kod kuće 2 - 3 g, da ja nisam radila, ali jesam. Čak i da nisam, davala bi ih bar na par sati. Ovako ostaju od 8 do 4. A da li babe ili vrtić, to nije uopšte sporno, vrtić sa velikim V.



_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Sanidej)
Direktna veza do poruke: 302
   RE: Jaslice ili ne!?
20.2.2020 23:32:47   
Misha i Ljisha
Ja kad se set_im kako sam se  "bojala" jaslica za D... Bozeee sad sam skroz druga osoba haha... ali sve to neko prediskustvo je bilo zbog starijeg bratanca koji je mrzeo vrtic. Eto nije mi palo na pamet da je do deteta vec sam.imala utisak da je vrtic jedno uzasno mesto 😂. D nije redovno isla ali isla je bar dva puta nedeljno tri najcesce. Tu prvu godinu i onda smo nekako i pregurali sve to bez vecih bolesti. P isto ne ide redovno kad vidim da je "nacet" ne saljem ga ali i on ide  ar 2 puta nedeljno jer sam ja 2 puta u Indjiji. Isto pu pu pu nijednom jos iz vrtica nije doneo nista. Evo sestra mu se razbolela i on je to cak lakse pregurao od nje. Za temp me  iz vrtica nisu zvali 😂. 


Imam par zamerki za ovaj vrtic jer poredim sa Dunjinim vrticem i u svakom slucaju vaspitacice su tamo vise radile sa njima. Svake nedelje je bilo izlozeno sta su radili crtali bojii. Donosili smo  stare tasne da deca vezbaju motoriku da otvarajuni zatvaraju cipzar. Izlazili su napolje vise. (Ovde.jos nijednom P grupa nijenisla napolje cak ni na terasu sad kad je u januaru bilo lepo vreme). Tamo vaspitacice izvedu decu napolje posle dorucka i rade sa njima jutarnju gimnastiku i svasta. Tako da eto i to sve zavisi od vaspitacica ali najbitnije je da P voli vaspitaciceni da voli da ide. Ostalo cu ja. 

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 303
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 8:50:29   
Tiziana
Moji su u jasle isli kod istih vaspitacics. On ke presao u obdaniste kad je ona krenula u jasle. kasnije je imao svako svoje. njegove su bile fenomenalne, zapravo imao je dve vaspitacice i vaspitacaa njene obako i to se sad u skoli jako vidi.

Ali ono sto sam htela da kazem je da kad odete u igraonicu i dodje vreme da se jede, tacno se vidi koja deca idu u vrtic. svi dolaze bez svadje i svi kad zavrse mahinalno uzimaju svoje tanjirice da ih nose. moja deca i dan danas kod luce, cim zavrse obrok nose svoj tanjir, solju, escajg, sta god, u kuhinju. A ono sto mi je u svemu najlepse su drugarstva koja traju. Cerka je bila sa deset_ak dece  u grupi sa kojima je kasnine presla u istu vrticku grupu i sa njih par je sad u odeljenju, ostali su u odeljenju u ucionici pored. Znaci pricam o deci samo iz jasli koji su joj sad najbolji drugari. Kod sina su ih rastrkali po odeljenjima, alise i dalje jako drze i druze. Sad ispade ja pisem neki hcalospev, ali stvarno nije tako. Ja sam plakala kad sam prvih dana sina ostavljala u jaslama, bilo mi je zao. Ali sada nakon 8 godina u sitnim stvarima, milion sitnih stvari vidim koliko je to njemu/njima znacilo. Jednostavno deci je mesto sa decom. Mene moja deca jednako vole i nista nisu emotivno uskracenija od dece koja su bila sa mamana do 3-4 godine. 

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 304
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 21:24:53   
nata11
Ljiso niko nije rekao da ne umeju da se igraju. Jednostavno premali su da bi  gradili odnos sa drugom decom  sa 12-15 m. Ti ode u crtnaje i bojenje. Kakvo crno crtanje sa 10 - 12 mes. Tek u starijim jaslicama se radi nesto sa njima. (zvala i pedagoga koji bas radi u vrticu). 




Ne znam kako je kod vas ali kod nas nema kombinovanih grupa. Ima mladje jaslice 8-17/18 m i starije. Naravno prebukirane su i uvek je veci broj dece od propisanog. 

 Ostavicu jos malo da se krcka. 
Samo jos jedno pitanje. Jel moguc upis van upisnog roka? 




_____________________________





(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 305
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 21:38:28   
Sanidej
Nati, teoretski jeste, ali pitanje je da li ima slobodnih mesta.

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 306
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 22:17:28   
Misha i Ljisha
Nato bas pricam o tome jer je D grupa bila mesovita. I te kako su bili ubrljani bojama i kojecime. Zato mi se i svidja ideja tih mesovitih grupa. Deca gledaju drugu decu i brze napreduju rade stvari koje inace ne bi. Jer da se razumemo onaj ko ce preci u vaspitnu sa 3 god je i dalje u jaslicama i beba od 12 mesecci. Velik raspon. I ne mogu sad vaspitacice da zanemaruju ove starije jaslicare zbog bebe pa haj ho ajd i bebe da se brljaju.  😂 vrlo korisno za decu iskreno. KaEm vide da su ovi bez pelena pa oce i oni na nose. Ovi pricaju pa se ovi vise trude da iskazu i svoje zelje. Prosto je prirodno da tako budu zajedno. Ovde svi tuta mute 😂 ovi sa 3 vec znaju da se obuku u pidzame. Ovi mali ae trude da se skinu. Ovde se ni ne presvlace u pidzame. I td i td. Samo nabrajam "koristi" takvih grupa


(odgovor članu Sanidej)
Direktna veza do poruke: 307
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 23:01:49   
Tiziana
Nato, sad ispada mi tebe nesto ubedjujemo.. Odluka je samo vasa, vi znate sta je najbolje za vase dete..

Da li se socijalizuju ili ne necu da komentarisem. Ja imam sliku moje cerke i njene drugarice iz mladje jaslene grupe, gde ova drugarica kasikom hrani moju cerku. Bilo kako bilo tamo zaista nauce niz razlicitih stvari, malih i velikih.. Ali opet kazem, odluka je vasa.. 

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 308
   RE: Jaslice ili ne!?
21.2.2020 23:30:16   
Misha i Ljisha
Upis je moguc ako imas vezu. Ja  znam dete napunilo godinu u novembru u vrtic krenulo u februaru. A konkurs je tek u aprilu. U principu niko tebi ne moze zsbraniti da odneses dokumentaciju potrebnu za upis kad god. Pises neku molbu i td. Ali su retki slucajevi da su upisani tokom godine. Jer oni kao imaju plan adaptacjje u septembru i cela grupa zajedno ide na adaptaciju. Tako je bilo i kod D i kod P. Mada ja nisam van roka bi pokusavala iskreno. Znaci D je imala godinu i 9 meseci skoro kad je krenula a P godinu i 5 meseci. 

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 309
   RE: Jaslice ili ne!?
22.2.2020 0:24:49   
bubulence


IZVORNA PORUKA: nata11

Ljiso niko nije rekao da ne umeju da se igraju. Jednostavno premali su da bi  gradili odnos sa drugom decom  sa 12-15 m. Ti ode u crtnaje i bojenje. Kakvo crno crtanje sa 10 - 12 mes. Tek u starijim jaslicama se radi nesto sa njima. (zvala i pedagoga koji bas radi u vrticu).   


Moje su krenule sa 13meseci i sa 18 meseci i jedino su bile dosta bolesljive ali to svakako moraju da prodju kad god da krenu u vrtic. Deca od 12 meseci ne uce da crtaju ali uce da drze kasiku, da jedu sami supicu, da dele igracke sa drugarima, da slusaju da/ne/ne smes/hvala /izvoli... Da se peru rucice redovno, moraju da sacekaju u redu pola minuta itd... Znaci mnogo, mnogo korisnih stvari koje ih ucimo i mi kod kuce ali je daleko drugacije ako vide da svi njihovi vrsnjaci to rade. Kao sto je neko gore napisao, na rodjendanu ili u parkicu cete vrlo lako prepoznati decu koja idu u vrtic. 

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 310
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 20:54:39   
nata11
Kako razlikuju flasice u jaslicama? Jel pisemo imena na flasicama, neke nalepnice?


Ko im pravi mleko? 
Kako sam shvatila u jaslicama spavaju samo 1? Sta ako je beba jos uvek na 2 spavanja dnevno? 

Verovatno ima neki sastanak pre pocetka nove godine gde sve objasne. 

_____________________________





(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 311
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:02:29   
Filadendronka

Taman na pravu temu. J mora na adaptaciju cim otvore vrtice, a ja nazad na posao.Nato, znam da ima sastanak sa vaspitacima pred polazak. Kod nas deca u jaslicama i vrticu jedu istu hranu, preporucuju da se dete uci da pije vodu iz case, velikom kasikom da jede i dr. Moj savet ti je da je unapred navikavas na rezim u vrticu, po pitanju svega, pogotovo spavanja.
IZVORNA PORUKA: nata11

Kako razlikuju flasice u jaslicama? Jel pisemo imena na flasicama, neke nalepnice?


Ko im pravi mleko? 
Kako sam shvatila u jaslicama spavaju samo 1? Sta ako je beba jos uvek na 2 spavanja dnevno? 

Verovatno ima neki sastanak pre pocetka nove godine gde sve objasne. 



(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 312
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:17:09   
Misha i Ljisha
Ova nasa luda patronazna budi bebe u jaslicama koje zaspu oko 9. Tj ne da im da spavaju. Mleko im niko ne pravi piju kravlje mleko iz case za dorucak. U vrtic sme SAMO VODQ. Nista drugo ne sme da bude u flasici. Kod nas spavaju u pola 11. Jedu sami piju sami spavaju jednom nekad to budeni sat nekadni dva sata kako koje dete. Brzo se naviknu. Evo P nosa sliku iz vrtica i ja ganpitam hoces u vrtic on odmah na vrata. Jadnicak. Bas voli. 


(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 313
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:22:23   
vonavoj
Smeju flasice sa svojim imenom,prvih mesec dana,posle ih uce na casu da piju,tako savetuju i kod kuce. Mleko ide samo uz dorucak. Moj ti je savet da vec krenes sa rezimom koji ce biti tamo..

Kod nas je ovako,u pola 9 dorucak,prvo polugodiste je griz,palenta,tog tipa..u 10 je uzina,voce,u pola 12 je rucak,u 12 spavanje do 14 i 15..u 15 dolazimo po decu Ja sam za jaslice,deca se mnogo brze osamostale 

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 314
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:33:10   
nata11
Ma dajte pa kod nas bebe krecu sa 9 meseca. Sta i one piju kravlje na casu?

Znaci ako im se spava legnu na pod i spavaju? 😯 Divota. 



Mi spavamo u 10 i 14 ali imamo vremena jer krece za 4 m. 
Svakako cu krenuti da je ucim iz case da pije. Sto se tice ishrane to sam vec uvela jer sam nasla jelovnik za jaslice (i zaprepastila se). 

_____________________________





(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 315
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:40:25   
vonavoj
Nato,oni jako brzo prestanu da spavaju 2 puta,doduse,moji su nespavalice,vec sa 9 meseci su prebacili na jedno spavanje.

Vezbaj je da legne kasnije da spava..svaki dan pomeri za pola sata,doguraj do 12,lakse ce ti biti 

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 316
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:51:11   
nata11
Prvo da spavamo nocu pa onda ostalo. Ma nemam snage vise da pisem o nespavanju. Uzecu ovih dana one homeopatske pa cu probati. Pa onda da je prebacim na 2 dremku. 



_____________________________





(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 317
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:51:43   
nata11
*1 dremku, greska 😀



_____________________________





(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 318
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 21:55:53   
Filadendronka
Saglasna sam sa Von. Mada u nasem vrticu je ranije spavanje (oko 11h), a rucak nakon toga. Svakako mozes unapred da se raspitas oko rasporeda i sasvim sam sigurna da su vaspitacice prilagodljive bas kada je mladja jaslena grupa u pitanju. 
I Nato, kod nas u jaslicama nema dece ispod godinu dana. Moje starije dete je na pocetku nosilo casu sa piskom sa ispisanim imenom, mada je on krenuo sa 15 meseci. Adaptirano mleko ne koriste, samo kravlje. 


(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 319
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 22:02:24   
Misha i Ljisha
Nato samo jedan dan preskocis to pr o spavanje. Izdrzis nervozu drugi dan ce biti lakse i treci dan ce vec jednom dnevno spavati. I da ti kqzem apsolutno nema nikakve veze sa nocnim spavanjem😁


(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 320
   RE: Jaslice ili ne!?
27.4.2020 22:05:23   
mati
Nato, odakle si ti? Kod nas deca idu tek od godinu dana, mozda mesec dana pre... Jaslice su sve do trece godine.
U flasici je samo voda. I potenciraju da se deca odviknu od te svoje flasice koja se donosi, iz higijenskih razloga.
M je recimo pio jogurt pre spavanja, ali u nasoj grupi je bila devojcica koja je alergicna i vaspitacice ni da cuju. Tako da je morao da se uspava bez flasice. Spavanje je jednom. I sve zavisi od vaspitacica, neke su pustale decu koju roditelji bas rano dovedu da spavaju. Ali bas rano oko sest, pa im ona postavi krevetic. Kako su rasli spavali su za stolom, sto opet zavisi od vaspitacice.

_____________________________

Vidi mama, Kica KOKAGAJ!
A sta je to mama Maja? Sta je to?
Mao...

(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 321
   RE: Jaslice ili ne!?
28.4.2020 7:01:45   
pari
Nato, on tek za 4 meseca kreće? Ne moraš ništa sad da radiš, eventualno poslednjih mesec dana...iako sam ja shvatila d se oni jako brzo naviknu na taj ritam bez obzir kakav ritam su imli kod kuće



_____________________________

sitnice i emocije čine život...

(odgovor članu mati)
Direktna veza do poruke: 322
   RE: Jaslice ili ne!?
28.4.2020 7:11:30   
nata11
Kod nas sigurno ima dece od 9 meseca. Po Zakonu je dozvoljeno od 6 meseca. Cak znam provereno da su imale i bebu od 7,5 koja je krenula u jaslice.

Stim da te bas male bebe - mladje jaslice kako ih zovu imaju posebnu grupu i samo u 1 vrticu u celom gradu. Nema mesanih grupa. Posebno su mladje jaslice i starije. 


Ja sam iz LE.  Pari devojcica je. 😀 Ines 

Sto se jela tice vec jede sama prstima, ucimo viljuškom ali kasikom ne zna. I mleko bas voli da popije po 100 ml pre dremke. 

A jel ima nesto sto nosite prvog dana pa stoji u ormaricu? Pr rezervna garderoba i sl. 




_____________________________





(odgovor članu pari)
Direktna veza do poruke: 323
   RE: Jaslice ili ne!?
28.4.2020 7:44:24   
jess021
I u Ns ima jedan objekat gde idu deca od 6+ meseci. Ostali svi od godinu dana

Nato, uvek im stoji ranac ili sl sa 3 presvlake. Ja moram da te pitam sto krece tako rano? 

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 324
   RE: Jaslice ili ne!?
28.4.2020 8:46:00   
nata11
Jess imace 14,5 kada krene. Sada je upis tek. 



Ja moram raditi a mm ce raditi pola radnog vreme pa smo eto odlucili da tako bude. 

Naravno to je plan 😀 videcemo kako ce ici. Posebno jer je bas vezana za mene ali obozava decu pa se nadam da ce zato biti sve ok.. Ako krenu virusi ili se vrati Korona platicu komsinicu da je cuva.  

_____________________________





(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Trogodišnjake doslovno boli briga za vas!
Dvogodišnjaci svakako jesu zahtevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitan...
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here