|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 12:00:30   
Ivanka 75
I sto se tice posebne veze sa njom, nema je 😂😂😂

Nezavisno dete skroz. Dojila sam do 6. meseca u potpunosti, odbila bez problema sa 15 meseci za nekoliko dana. 
Ne mogu da kazem da je vezana za mene jer nije. Nije ni za koga vezana, moze bez nas bez problema. Znaci nikad nije plakala za nama, nije kukala i trazila tu vrstu paznje. A sada jeste oset_ljiva, mnogo razmislja i pridaje nekim stvarima i dogadjajima paznju. 
Kad padne i udari se nikad nije plakala. Tek negde sa 5 godina pocela da place kad se udari, do tada je prilicno trpela (ali zato ima strah od novih i nepoznatih stvari i iskustava, ali kad ih iskusi onda je ok.
Hocu da kazem da je meni mije dete oduvek bilo cudno i van svih okvira u poredjenju sa drugom decom. Mozda je i Vase takvo. 

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 976
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 12:36:44   
Ana RR
Složila bih se sa Lesli, mislim da imate prevelika očekivanja od tako malog deteta. Moj je prohodao sa 10 meseci i bio jako spretan, ali je probrbljao mnogo kasnije. Više mu je išla gruba motorika. Voleo je da ga nosimo ali bi odmah tražio da ga spustimo, nikad u životu nije zaspao u naručju, plakao bi sve dok ga ne spustimo u krevetac. Nije se okretao na poziv, pogotovo ako je zauzet nečim zanimljivim. Ne znam koliko beba od 10 meseci može da se igra? Još uvek tada istražuju predmete stavljajući ih u usta, to im je prirodan refleks.

Iskreno, kao majka majci, ne vidim ništa neobično niti čudno u ponašanju vašeg deteta.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Saggitarius21)
Direktna veza do poruke: 977
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 12:52:09   
Ivanka 75


IZVORNA PORUKA: Ana RR
Iskreno, kao majka majci, ne vidim ništa neobično niti čudno u ponašanju vašeg deteta.



Slazem se u potpunosti. 
Bebe su u oralnoj fazi istrazivanja predmeta, stavljaju ih u usta prvo da provere da li je hrana, roplo hladno, mekano tvrdo. Verbalna komunikacija pocinje kasnije, prvo razumeju kada im se obracamo na jednostavnom nivou pa kako uce da pricaju tako i komunikacija i razumevanje napreduje. 

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 978
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 13:27:34   
Bambino1
Evo i ja da prokomentarisem sto se tice mog deteta. Ima godinu i 8 meseca. Poceo je da puzi sa nekih 8 meseci, tako nekako je poceo i da sedi, prohodao sa 11 meseci, brbljao je po nesto pa nedelju dana nista, pa opet i sve tako. Igracke ga nisu posebno zanimale do nekih godinu dana, tada je poceo da se zanima ali nista preterano, tek kada je krenuo ižu vrtic aktivnije se igra, slaze kocke, igra se smisleno da kazem. Sto se govora tice mislim da sam i ovde pisala da sam bila zabrinuta sto slabo prica ali kad smo ukinuli tv i crtani skroz tako je poceo da prica i cesto nas iznenadi novom recju. Kada se zaigra ili nesto slicno cesto odreaguje na poziv tek posle 3-4 puta.Ja se slazem sa prethodnim clanicama da previse brinete, jos je mali. 🙂

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 979
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 19:43:41   
lesli


IZVORNA PORUKA: Saggitarius21

Jako bi mi značilo da mi kažete,ako se budete uspeli set__iti,kako  je reagovala na dodire sem mazanja kreme? U smislu kad je nosite, da li je htela da se spusti na pod da bi se kretala,ili ie volela nošenje,da li je tražila od vas da je nosite,itd? Uglavnom,kako je iskazivala potrebu za vama? Hvala na ovome,znači mi jako🤗



Mrzela je da se nosi. Pocela je da trazi da se nosi sa skoro 3 godine, kada je stigla beba 😉 cist cin ljubimore.Vecito je kopala rukama i nogama, izvijala se da je spustimo na podlogu. Sigurno je to radila od kad je propuzala sa 10m, a verovatno i ranije (sa nekih 7,8 je puzala po vojnicki). Mala to isto radi, samo sto je ona motoricki mnogo naprednija od starije sestre, tako da je ranije pocela da “bezi” iz ruku.Hoce da se nosi samo ako je drzim ispred ogledala ili da cacka magnete na frizideru, inace tutanj 😂
Nijedna se ne uspavljuje niti se uspavljivala na rukama.Intezivno smo se nosili samo dok grcevi nisu prosli.


(odgovor članu Saggitarius21)
Direktna veza do poruke: 980
   RE: Autizam kod dece
2.3.2022 22:39:43   
lesli
Stavise, bebe ni ne treba da budu roditeljima na rukama i da se nosaju. Treba da budu na ravnoj, cvrstoj podlozi. To je ono sto je najbolje za njihov razvoj.Naravno, ako se udari podignem je da se umiri i cim se umiri ona sama vrlo brzo krene da se migolji.Nosim je ako je nervozna, gladna, pospana (a nije trenutak da istog momenta ide na spavanje). U sustini, 90% ( i vise) vremena dok je budna, je na podlozi.
Uspavljivanje na rukama sam izbegavala ja. To je ravno samoubistvu nosati dete do 2-3 godine, koje ima 15kg da bi se uspavalo. Stavise, ne uspavljujemo se uopste. Imamo rituale pred spavanje, ali nismo od onih roditelja koji ostaju sa decom dok se ne uspavaju.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 981
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 12:46:23   
Saggitarius21
Kao da ste opisali moje dete. Eto,po svakoj logici jednostavno  ima beba koje ne vole da se nose, pipkaju,cmaču i koja su uslovno rečeno samostalna. Problem nastaje kad stručnjaci žele da ih sve strpaju u isti koš,jer sve bebe "moraju" da vole da se noskaju,da ne mogu ništa bez roditelja, da su maze itd.. I sad,ja kao majka,prvo dete,neiskusna,preplašena,čujem od stručnjaka za dečiju psihologiju da moje dete "nije okej",jer nije takvo. Naravno da sam prestravljena i da odmah pomišljam na najgore. Pritom,naglasim doktorici da i ja sama ne volim preterano dodire,jednostavno mi ne prijaju,nervira me to,čak su mi se nakon porodjaja javili i senzorički problemi,i kažem da je možda to genetika,ona me pogleda u fazonu "aha,važi,ne funkcioniše to tako" . Eto,baš sam u nezgodnon položaju,verujem da mnoge mame ovde misle da sam luda,ali samo sam zabrinuta. Vama hvala na Vašem podeljenom iskustvu,baš me je nekako umirilo,dosta sam se smirila i laknulo mi je😊

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 982
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 12:46:47   
Saggitarius21
Hvala Vam💗

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 983
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 12:49:19   
Saggitarius21
E hvala Vam puno na ovome💗 Ni ja mog ne uspavljujem na  rukama,jer jednostavno ne voli,više voli da sam zaspi i to je to. Problem što doktori svu decu svrstavaju u isti koš,kao da svi oni moraju da vole da se nose,maze itd.  I onda ispada da moje dete koje to ne voli,"nije okej". I zbog toga se baš izbezumim🤷‍♀️

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 984
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 12:57:44   
Ivanka 75
Svako dete je priča za sebe. Uzovajte u odrastanju svog deteta i opustite se, detetu treba srecna majka (sto bi rekla Tasha 👍) 😊


(odgovor članu Saggitarius21)
Direktna veza do poruke: 985
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 18:54:29   
lesli
Sagitarius, ta zena je budala!Potrazi drugo misljenje zarad tvog mira. Ili probaj da izignorises sve sto ti je nalupetala i videces da ce sa detetom sve biti ok.

I mi smo za mladju dobili dijagnozu od neurologa kako je nazadna (motoricki) sa 6m. I da je kao beba od 4m 😳Dete je u roku od manje od mesec dana od tog pregleda samostalno selo, propuzalo i podiglo se na noge!Ali je gospodja profesor koja je pregledala, pregledala dete koje je uznemireno i nije joj pokazalo sta sve moze i zna, a mene nije fermala sta joj pricam.I dala misljenje kako dete treba da provodi vise vremena na ravnoj podlozi, na stomaku, da jaca vratne misice i da moramo da radimo vezbe. Da ima promenljiv misicni tonus i da joj refleksi sa obe strane nisu podjedanko dobro razvijeni. 🤦‍♀️ Sto se stomaka tice, ja joj uporno govorila kako je ona stalno na podlozi i stomaku (osim dok je nosim da podrigne posle jela) 🙄.Onda smo lepo potrazili drugo misljenje. Lekara specijalizanta, ali joj je ona mnogo vise paznje posvetila. Pregledala je sat vremena. Dete nije zucnulo, a prethodni pregled je prevristalo od pocetka do kraja. Ispalo je da je motoricki skroz u skladu sa svojim uzrastom, kognitivno i naprednija. Refleksi sasvim uredni. Tonus blago podignut, ali se i za to ogradila da nije 100% sigurna da je zaista u pitanju hipertonus, vec sto je ipak malo uplasena od pregleda i nje kao nepoznate osobe. Zakljucak: starije kolege (i fizijatar i neurolog) da prilaze polako i sa strpljenjem bebama, da ne bi lepili kojekakve dijagnoze…

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 986
   RE: Autizam kod dece
3.3.2022 19:07:16   
lesli
E da, starija nije fermala decu uopste. Secam se nje kao bebe u kolicima, prolaze druga deca i masu, smeju joj se…ona nista, samo pilji ukipljeno u njih.Tek sa godinu i nesto je pocela da reaguje na decu, da zastajkuje napolju i da ih posmatra. Da kad vidi kolica hoce da vidi bebu itd. Ali to je zato sto u okruzenju nismo imali druge dece, a ja sa njom nisam isla po parkicima, nego je ubacim u kolica i zapucam da set_am. Prelazila sam sigurno od 5-10km dnevno. U uzrastu od oko godinu dana je cak bila preplasena ako neko dete place ili su deca mnogo glasna u igri. I ona bi se uplasila i rasplakala.
Najbolji test koliko je dete privrzeno nama je bilo kada smo otisli na dodelu paketica kod mm na poslu za NG. Njegova firma je mnogo manja nego moja i odveli smo je prvo tamo da vidimo kako ce proci. Ona je tada imala 15m i toliko se uplasila da se zalepila za mene. Tek posle nekog vremena je popustila malo stisak, a jos neko vreme joj je trebalo da dozvoli da je spustim i da ona hoda po toj sali. Prvo drzeci nekoga od nas za ruku, a potom i samostalno. Nikad do tada je nisam videla takvu.


(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 987
   RE: Autizam kod dece
26.6.2022 1:54:15   
Papaja
Cao , ja se zovem Dusan. Cerkica puni 2 godine za 20 dana. Ono sto me brine je to sto kada smo na igralistu popne se na tobogan i nece da se spusti nego gleda kako se druga deca spuste a ona kaze necu . Kad je bila mala ljuljala se a sada to nece. Sve ostalo mi se cimi okej jedino sto se tice govora, zna mnogo reci ali spaja samo dve, bazi zeza , necu dole itd ... Nije krenula jos uvek u vrtic , tek za 2 meseca pa ne zna kako da stupi u kontakt sa drugom decom , unese im se u lice i smeje se , ili ih vija... Cenio bih neku pomoc ili neki odgovor

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 988
   RE: Autizam kod dece
26.6.2022 1:58:39   
Papaja
Pocela je sama da silazi niz stepenice i da se penje , sama jede, odaziva se na ime,smeje se , daje kontakt ocima . Jedino sam zaboravio da napisem da je operisala Metopiku ali su rekli pre 4 meseca da je sve super . Ne znam da li to moze da utice, doktori kazu da ne ali ko ce ga znati . Ne vredi kada sam u konstantnom strahu

(odgovor članu Papaja)
Direktna veza do poruke: 989
   RE: Autizam kod dece
26.6.2022 21:47:36   
Bambino1
Papaja pisala sam ovde pre par meseci pa mozete procitati. Nisam strucno lice ali mislim da previse brinete bez razloga. Po vasem opisu dete je savladalo dosta toga i za brigu nema razloga. Sto se tice kontakta sa decom moj sin je krenuo u vrtic sa godinu i 4 meseca, do druge godine nije konstatovao decu, kada je napunio dve godine poceo je da im prilazi, da prica, da se igra sa njima. Sa te strane sam malo stucnija, pa vam kazem da deca tek sa dve-dve ipo god postaju svesna toga da se mogu igrati sa svojim vrsnjacima, i to je sasvim normalno. Do tog uzrasta je dete dovoljno samo sebi za zabavu, i zato cesto ne reaguje na poziv za igru i deljenje igracaka. 

(odgovor članu Papaja)
Direktna veza do poruke: 990
   RE: Autizam kod dece
26.6.2022 21:59:34   
Papaja
Bambino hvala na odgovoru . Nisam rekao da sam i ranije upao u bas velika razmisljanja i lose se osecao  oko 14 meseca jer se nije bas uvek odazivala na svoje ime, nije znala da pokaze gde je lampa, nije pokazivala prstom i tako jos neke stvari ali ubrzo nakon mesec pocela je sve to da radi pa sam povezao da je to mozda kasnila zbog operacije koju je imala sa 6meseci i sa 12 meseci kao i zbog hodanja,mozda je to veliko za nju pa je ostalo nije zanimalo. Dosta radimo sa njom i posvecujemo joj dosta paznje ,ucimo i brinemo kao svaki roditelj. Ali sada bas dosta razmisljam zasto se uvek na igralistu popne do vrha tobogana i gore sedi i samo gleda drugu decu a nece ona da se spusti , ja kad je pitam da li hoce ona kaze necu i ljuti se i naravno da je pustim jer ne zelim nista na silu , isto tako za ljuljanje a sve to je volela dok nije bas dobro hodala. I jos jedna stvar, kad joj se neko od dece svidi i zeli paznju njihovi a uglavnom su to starija deca na igralistu ona im se onako unese u lice i pocne da se smeska i smeje pa se ta deca malo onako izbezume i u fazonu su sta je sa tobom . Eto te dve stvari me jako brinu , pa bih bio zahvalan ako mi moze neko pomoci i dati odgovor

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 991
   RE: Autizam kod dece
27.6.2022 13:30:23   
Ankaa
Cao svima imam djecaka ima 2 godine i 6 mj strahujem jer slabo prica kaze baba imitira zivotinje pokusava da broji,kad gleda crtani mada gledam sto manje da ih gleda al sta sam primjetila pokusava da ponavlja za njima kratke rijeci i ponavlja isto tako sto sam zabrinuta je leprsanje rukama kako zovu i od igre hoda na prstima,isto tako nemamo neke dodirne tacke ovamo sa djecom ima brata godinu dana ponekad se igra s njim,igra se normalno sa igrackama mada nekad ih stavlja na gomilu  i mnogo ljubomoran na brata,ne znam sta da radim jel ima neko slicno iskustvo

(odgovor članu Papaja)
Direktna veza do poruke: 992
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 1:11:47   
Samo_pozitivno

Pozdrav svima. Probacu da budem sto kraći a detaljniji ako je to moguće. Interesuje me vaše mišljenje. Navešću loše i dobre strane.


 Imam klinca koji ima 20 mjeseci i jedinac je. Vodili smo ga kod njegovog pedijatra i pričali smo sa njim ali on nam je rekao da ne vidi nikakve znake autozma, ali (to čuveno ali) kad procitam nešto na google i to vidim kod njega opet imam taj strah i eto moram da se konsultujem sa vama.


Sad ću da navedem dobre stvari.

Žena sa njim radi kući po montesori sistemu.

Živahan je i pun energije. Voli sve da jede(voće povrće, supe , ama sve voli da proba). Voli društvo i sam prilazi kod druge djece i onda počne da ih mazi (malčice je sramežljiv ali pipne djecu) ili da tapse jer je srećan i smije se. Igra se sa djecom kao hvatalice ili ide sa njima na tobogan itd.

Ima kontakt sa ocima, pogotovu kad hoće da se igra sa nama hvatalice( on bježi a ja treba da ga uhvatim ). Ako ga tada iskuliram onda dodje do mene i “cika me” (gleda me u oci 10ak sekundi i više) i čeka da počnem da ga hvatam. Voli da se igra i zmurke da se ja krijem a on da me traži, a ponekad i on se sakrije pa ga ja tražim(mada to rjedje). Smije se tada bas. Prije nije bio neka maza a sada voli da se mazi ali samo kada on to hoće, dodje do mene stavi mi glavu na grudi ili se nasloni na mene, kad mu kažemo da mazi nekoga on ugl posluša , svakim danim je sve veća maza. Posebno ujutro kada se probudi voli da se mazi. Motorika mu je odlična, sam pije iz čaše,sa 11 mjeseci je prohodao, Puzi ispod namjestaja kada hvata mačke, penje se na stepenice (sa rukama i nogama cetvoronoske sto se kaže) i silazi, voli pametne igračke (montesori sistem),  zna da kaže mama, baba, Gaga (tata), ponekad zna da kaže i vrlo slicno tata. Ali to kaže kad on hoće kad mu mi kažemo kaži mama npr on nekad hoće ali ugl nas iskulira. Priča na neki svoj jezik gdje ga ništa ne razumijemo ali ugl non stop priča, ne staje sa pričom.  Kad gleda YouTube sve ponavlja šta oni rade rukama, nogama, ugl sve kopira sto drugi rade. Takodje onda zna da kaže i daj, ne, da, jednom je rekao i dodji(ali to mu se kao omakne, pa nekoliko dana opet ne pogodi rijec). Čak je jednom vrlo slicno rekao ili sam ja umislio gde si tata. Zna ko je mama, tata, djed , baba i još neke osobe. Zna kad kažemo papa ili idemo napolje da donese patike ili ide prema izlaznim vratima , kad kažemo nekome papa onda mase, kad jede priča njam njam.Zna da pokaže sve djelove tijela ( kosa, glava, nos, usta, uši, oči, ruka, prsti, koljeno , noga itd itd) , zna životinje psa, mačku, kravu, kokosku, patku i zna da ih imitira i voli životinje. Danas je i na igrački pokazivao gdje je oko i ruka kad sam ga pitao da mi pokaže. Voli npr da na kamionu ili drugom autu da redja druge stvari gore tj na njega. (Nadam se da je to ok).

Zna kako se zove i ugl se odaziva na ime ako je zainteresovan (u zadnje vrijeme se skoro uvijek odazove tj okrene kada ga pozovemo), zna da prati pogledom gdje mu pokazujem prstom ali ne uvijek ugl. Zna i sam da se zaigra nekih 20 min to nije često ali zna. Ugl mnogo stvari ima pozitivnih. Nije agresivan prema drugoj djeci, voli bebe. Mnogo voli muziku i mnogo je emotivan. Kad krene neka pjesma on odma igra tj klati se sa noge na nogu, kada krene neka brza pjesma onda zna i glavom da prati ritam , a opet kada krene neka balada tj tuznija pjesma on zaplače ( nadam se da je to ok ).


Sad ću da navedem neke stvari losije kojih nema mnogo ali eto opet me strah jer kad pročitam na google oduzmem se. 


Jedna od stvari koja me plaši jeste to sto ne pokazuje kažiprstom interesovanje za stvari tj ne koristi kažiprst uopšte. Kada nešto pokazuje npr u slikovnici (mnogo ih voli) koristi palac. Ili kada ugrabi da cacne tel onda ga dira palcem i tako pokušava da dira ekran, a nekad citavom rukom i svim prstima te ruke.

Prije je mnogo volio da vrti točkove, ugl kad god vidi nesto sto ima točkove vrti ih u (80% slučajeva) a sada je obrnuto više gura automobile nego sto vrti točkove. 

Druga stvar koja me bas plaši jeste to sto Voli svjetlo ,mnogo, ali bas ga privlači. Sad mu je interesantno da palim i gasim svjetlo na prekidač. Kada vidi upaljenu sijalicu pruža ruke da ga podignem i onda gleda u svijetlo i nešto priča non stop. Ili ako ne pruzi ruku uvijek priča u smjeru svjetla na neki njegov jezik. Pa neka igračka ima svjetlo hoće da “udje” u nju da vidi šta to svijetli. Pedijatar mi je rekao da je njemu to fascinantno i da je to ok, a meni je to pretjerano da ga toliko svjetlo interesuje.

U zadnje vrijeme je počeo bas često da nas uzima za ruku i da nas vodi u sobu i onda da pokrene igru  hvatalice da se igra (to je pozitivno), ali zna i do nekog objekta tj igračke( vrlo vrlo rijetko), a nekad zna da nas vodi ovako da i on ne zna gdje tj imam takav utisak. Čim sjednemo uzima nas za ruku i idemo negdje(ugl da se igramo sa njim i to je ok ). Za ovo ne znam je li dobro , ali voli slikovnice, sam je donese do mene i onda je otvori i lista i uzme moj prst kažiprst i pokazuje na slike i ja mu govorim šta je to. Nikako da on počne da koristi kažiprst , ako on pokazuje onda koristi palac. I kada mu ne dam moj prst onda se ljuti. 

Ugl to sto nije dobro jeste da voli svjetlo, ne koristi kažiprst da pokazuje , uzima nas za ruku, ponekad vrti točkove i dalje i kad sam citao ovo su sve znaci nekog autozma. Ovo navodim kao loše stvari zato sto je to bas upečatljivo i vide se te stvari.

 Da li su to neke faze u prolazu nisam siguran pa zato volim da se i sa vama konsultujem.


Ugl mnogo mnogo više ima stvari koje su dobre nego loše ali nekoliko tih loših budi sumnju. Kada bi progovorio odahnuo bi skroz. Žena je na porodiljsko do druge godine i non stop je sa njim i radi sa njim. Sada ćemo skroz YouTube da ukinemo, jedino muziku ćemo da puštamo.

Zivimo u inostranstvu i nažalost nemamo puno drustva. Ali kada dodjemo kod naših kao sto sam naveo on prihvata djecu, ne voli da dijeli igračke samo ali to mi je razumljivo.


Da li su ove stvari koje sam naveo znak za uzbunu ili ?


Izvinjavam se na duzoj poruci ali eto opisao sam neke stvari kojoj sam se iz glave sjetio da bi imali potpuniju sliku.

Ako sam još nešto bitno zaboravio tu sam da vam rado odgovorim. Hvala unaprijed na odgovorima.




(odgovor članu Ankaa)
Direktna veza do poruke: 993
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 7:35:28   
dddaca
Odmah da se ogradim da nemam iskustvo u ovoj oblasti, ali mislim da Vi imate jedno divno dete. Sacekajte da se javi neka mama koja se susretala sa autizmom u porodici, mozda ce ona reci nesto pmetnije od mene.
Deca tokom odrastanja prolaze kroz razne faze kad se vrlo cesto vezu za jednu stvar. Kod nas je bila fasciniranost odredjenom bojom. To sto ne pokazuje kaziprstom, vec palcem, mozda mu je interesantno kako reagujete, pa zato nastavlja. Ja bih probala da ignorisem taj palac, da on pomisli da ne obracam paznju. Pokazivala bih mu svojim kaziprstom, ali ne bih reagovala na palac. Da on shvati da to i nije tako interesantno
U svakom slucaju, ako vec toliko brinete potrazite jos necije misljenje. Strucno misljanje. Ne dr Google, on samo napravi konfuziju. Raspitajte se koji je dobar dr iz te oblasti i odvedite dete na pregled. Iskreno se nadam da ce reci da nemate razlog za brigu

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 994
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 15:23:53   
dunja RR
Samo_pozitivno, pokušajte da odgovorite na pitanja u nastavku, mi smo ih dobili od jednog od najboljih dečijih psihijatara u Srbiji, koja radi dosta i sa autističnom decom.. Ovo pored su moji odgovori, iz perioda kada je moj sin imao 1.5 godinu.
Sada je sve ok, Hvala Bogu, sa našim dečakom da i to napomenem user posted image Miislim bilo je i tada, kada je imao 1,5 god, ali ja eto, brinula ...


IZVORNA PORUKA: dunja RR

Evo mojih odgovora, dosta se razlikuju od degu, na neka pitanja nisam odgovorila sa da ili ne jer nisam imala u upitniku od dr, pa nisam sigurna kako da odgovorim.

1) Da li Vaše dijete uživa kada ga ljuljate, kada sjedi na Vašem koljenu i njišete ga? DA
2) Da li Vaše dijete pokazuje interes za drugu djecu? DA
3) Da li se Vaše dijete voli penjati, (na primjer po nameštaju stepenicama)? DA
4) Da li Vaše dijete uživa u igranju skrivača (ili kada ste skriveni pa provirite i kažete buu)? DA
5) Da li se Vaše dijete ikada igra na način da se pretvara na primjer da razgovara preko telefona ili se brine o lutkama ili nešto slično? NE
6) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom kada nešto želi? NE
7) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom da pokaže interes za nešto? NE
8.) Da li se Vaše dijete primjereno igra s malim igračkama (autići ili kocke), ne da ih samo ispušta, okreće ili stavlja u usta? NE
9) Da li Vam dijete ikada donosi predmet samo da Vam ga pokaže? NE
10) Da li Vas dijete gleda u oči dulje od par sekundi? DA
11) Da li se ikada čini da je Vaše dijete preosjetljivo na zvuk, buku? (zatvara uši) NE
12) Da li Vam se dijete osmjehuje kada vidi Vaše lice ili Vaš osmijeh? DA
13) Da li Vas dijete imitira? (npr, kada napravite neki izraz lica ili pokret) DA
14) Da li Vaše dijete reagira na svoje ime kada ga pozovete? DA
15) Ukoliko pokažete na igračku na drugoj strani sobe, da li će dijete pogledati u tom smjeru? NE, TJ. ON POKUŠAVA DA PROVALI ŠTA POKAZUJEM ALI NE ZNA DA ISPRATI PRST DO KRAJA
16) Da li Vaše dijete hoda? NE
17) Da li Vaše dijete istovremeno gleda u stvari koje Vi gledate? PONEKAD
18) Da li Vaše dijete radi neobične pokrete rukama? NE
19) Da li Vaše dijete pokušava privući Vašu pažnju na svoju aktivnost? NE
20) Da li ste se ikada pitali da li Vaše dijete ima problema sa sluhom? NE
21) Da li Vaše dijete razumije što drugi govore? NE ZNAM
22) Da li Vaše dijete ponekad gleda u prazno ili hoda okolo bez svrhe? HM, DA, PONEKADA NAPOLJU, ILI KAD JE UMORAN, U KUĆI NE
23) Da li Vaše dijete gleda u Vaše lice da provjeri koja će biti Vaša reakcija na nešto nepoznato? PONEKAD






< Poruku je uredio dunja RR -- 22.8.2022 15:32:32 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 995
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 15:27:44   
dunja RR
Inače, odmah da kažem, ja sam laik, ali meni to što pišete ne deluje strašno, dosta više stvari zna vaše dete, nego moje u tom uzrastu.

Za kažiprst, uzmite njegov prst i pokazujte sve što vidite, mi smo tako kažiprst ubacili u svakodnevnu upotrebu, ali trebalo je vremena.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 996
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 15:34:52   
dunja RR
Samo_pozitivno, nas su na samom početkom slali na proveru sluha, to je uvek prvi korak ako dete ne govori, jer deca nekada ne čuju sve frekvencije (iako roditelji misle da dete dobro čuje), pa zato i ne progovaraju.

Da li ste proveravali sluh? Ako niste, možete i negde da uradite Bera test?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 997
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 15:47:01   
Samo_pozitivno

Moji odgovori na ova pitanja. Još jednom da naglasim da malecki ima 20 mjeseci.


1) Da li Vaše dijete uživa kada ga ljuljate, kada sjedi na Vašem koljenu i njišete ga? DA 
2) Da li Vaše dijete pokazuje interes za drugu djecu? DA 
3) Da li se Vaše dijete voli penjati, (na primjer po nameštaju stepenicama)? DA 
4) Da li Vaše dijete uživa u igranju skrivača (ili kada ste skriveni pa provirite i kažete buu)? DA 
5) Da li se Vaše dijete ikada igra na način da se pretvara na primjer da razgovara preko telefona ili se brine o lutkama ili nešto slično? NE ZNAM KAKAV ODGOVOR OVDJE DA STAVIM (on uzme lutku i mazi je nasloni glavu na nju, a igračku telefon voli da pritiska zato sto svijetli)
6) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom kada nešto želi? NE 
7) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom da pokaže interes za nešto? NE 
8.) Da li se Vaše dijete primjereno igra s malim igračkama (autići ili kocke), ne da ih samo ispušta, okreće ili stavlja u usta? DA (gura male autice po podu kao i velike a u usta odavno već ne stavlja ništa) 
9) Da li Vam dijete ikada donosi predmet samo da Vam ga pokaže? DA (donesi mi sve sto nadje po podu, donese mi auta i slikovnice itd.)
10) Da li Vas dijete gleda u oči dulje od par sekundi? DA 
11) Da li se ikada čini da je Vaše dijete preosjetljivo na zvuk, buku? (zatvara uši) NE 
12) Da li Vam se dijete osmjehuje kada vidi Vaše lice ili Vaš osmijeh? DA 
13) Da li Vas dijete imitira? (npr, kada napravite neki izraz lica ili pokret) DA (kako kad, sinoc mi se plazio jer sam i ja njemu ali rijetko to radi, ali ugl imitira sto vidi na YouTube)
14) Da li Vaše dijete reagira na svoje ime kada ga pozovete? DA 
15) Ukoliko pokažete na igračku na drugoj strani sobe, da li će dijete pogledati u tom smjeru? OVDJE JE ODG KAO KOD TEBE VRLO SLIČAN, NE, TJ. ON POKUŠAVA DA PROVALI ŠTA POKAZUJEM ALI NE ZNA DA ISPRATI PRST DO KRAJA (a kad mu kažem naziv te igračke i prstom pokažem onda cesto pogleda u tom pravcu)
16) Da li Vaše dijete hoda? DA (sa 11 mjeseci je prohodao)
17) Da li Vaše dijete istovremeno gleda u stvari koje Vi gledate? DA I NE (ako se igramo zajedno onda gleda, nisam sig da li se pitanje na to odnosi zato sam stavio pored DA i ne kao odgovor)
18) Da li Vaše dijete radi neobične pokrete rukama? NE 
19) Da li Vaše dijete pokušava privući Vašu pažnju na svoju aktivnost? (Ovdje nemam odgovor zato sto mi nije najjasnije pitanje, na kakvu se otprilike aktivnost misli. Ako se misli da uradi nešto sto nije dobro i on to zna kao da dira TV onda je odgovor DA, jer namjerno radi takve stvari tj kontrira mi i smije mi se kad mu onda kažem NE)
20) Da li ste se ikada pitali da li Vaše dijete ima problema sa sluhom? NE 
21) Da li Vaše dijete razumije što drugi govore? NISAM SIGURAN (nekad razumije sve, a nekad slabo ali mislim da razumije ok za taj uzrast ai opet nisam siguran)
22) Da li Vaše dijete ponekad gleda u prazno ili hoda okolo bez svrhe? TEŽAK ODGOVOR (napolju se igra smisleno tobogan, ljuljaska, konjic itd i trci i smije se a kući zna ponekad da se zamisli a da hoda bez svrhe mislim da ne ali eto nisam siguran )
23) Da li Vaše dijete gleda u Vaše lice da provjeri koja će biti Vaša reakcija na nešto nepoznato? NEMAM ODGOVOR (na ovo nisam toliko obraćao pažnju pa nisam siguran šta bi napisao, ovo ću ispratiti)


Za kažiprst počeli smo od danas tako da vjezbamo, kad on krene palcem mi ga ispravljamo. 

Sto se sluha tiče nas pedijatar mu je odradio kontrolu sluha i rekao je da savršeno čuje. To je odradio sa nekim zveckama koje su proizvodile drugaciji zvuk i onda bi zveckao na jednu stranu i pratio da li će se okrenuti pud izvora zvuka pa na drugu i tako gore i dolje a da malecki ne vidi zvecke nego da po izvoru izvuka odredi odakle dolazi. Nadam se da sam dobro objasnio.


Hvala na pomoći.




(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 998
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 22:06:02   
dunja RR
Samo pozitivno, vidiite i sami, na osnovu vaših odgovora, primeti se da je više pozitivnih stvari prisutno, a sve ovo gde ste npr. odgovorili negativno, recimo kažiprst i kobajagi igre, to je sve vremeno podložno promeni. Zato se ova pitanja postavljaju nakon nekog vremena ponovo, i ako je vidan napredak, postepeno se isključuje autizam. Meni kao laiku ovo što pišete ne liči na autizam, ali bih proverila sluh, čisto zbog vašeg mira, jer prepoznajem u vama sebe u tom periodu. Ne može pedijatar da postavi dijagnozu da dete čuje, Bera test je tu jedini merodavan - Ako se odlučite da radite u Srbiji, moja prekoruka je dr Branka Mikić, mis mo na uput radili u državnoj ustanovi gde ona radi, ulica je Svetog Save (ne sećam se tačnog naziva klinike, da li dečija klinika za ORL, tako nešto).

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 999
   RE: Autizam kod dece
22.8.2022 22:16:11   
dunja RR
I još nešto, ne bih žurila sa Bera testom, verujem da će vremenom i to vrlo brzo, kod vas sve doći na svoje. Eventualno, ako ne progovori za 4-5 meseci, kao prvi korak predlažem Bera test, Beru bi vam i svaki defektolog u Srbiji preporučio kao prvi korak, znam iz iskustva. Ako je sluh ok, onda se isključuje ostalo, jedno po jedno. Ako sluh ne daj Bože nije potpuno ok, problemi se lakše rešavaju ukoliko je dete mlađe.

< Poruku je uredio dunja RR -- 22.8.2022 22:18:27 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here