|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Peti razred
7.11.2017 10:44:15   
Peace*
To je druga stvar da ja svaki dan pomislim kako su na direktorskim mestima oni koji su bili daleko gori đaci od mene... Ipak, mislim da to ima veze sa našom državom, ali neću politizirati... Moram da nastavim da verujem da u svetu nije tako. user posted image
I onda odlučim da neću da ga maltretiram, al ne vredi. Ne mogu. Ja ne mogu da smatram da je baš super da ima 1 i 2 iz biologije.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Peti razred
7.11.2017 11:01:54   
Misha i Ljisha
Ja cu samo da se ubacim na to da nikako po meni ne treba decu navikavati na privatne casove tako rano. Po meni od srednje je ok ali od petog mi je rano. Jer imala sam slucaj da se djak toliko navikao na mene, da SAMO JA mogu da mu objasnim, da bez mene nista ne zna da ce dobiti jedinicu ako ja ne dodjem i td. Jer jos su mali i jako se nekako vezu i onda naravno ide i onaj deo, cekaju privatnog nastavnika da bi nesto radili a sami nista ne rade. A to opet nije dovoljno za bilo kakav veci uspeh pa se svi razocaraju i deca i roditelji i ja kao nastavnik, al dzabe ne sipam ja u glavu, mora matematika da se vezba.

a propo biologije, moj peti je isto tako izgledao 1 i 2 na pocetku a bila sam uvek skroz odlicna. Strefila me biologija i mrzela sam je tokom celog skolovanja a uvek sam imala 5 iz nje i uvek mi je prva ocena bila 1user posted image cak u prvom srednje tri jedinice zaredom a na kraju sam imala pet al sam zapela kao sivonja iz inata. Tako da ni to nista ne mora da znaci.

Cekaj peace daj mu vremena da se prilagodi. Ne srljaj u casove i ne sedi sa njim dovoljno je velik da zna kad treba da uci. Tako je nama mama, pitala nas imate li domaci i nesto da ucite, mi kazemo NE ona samo odgovori "dobro vi znate al nemojte da se sramotim na roditeljskom"user posted image a kad ti to kaze..... kao da ti metak u glavu spucala i onda sednes i ucis hehehe...

Polako peti je svima tezak. Ako do polugodista ne bude ispopravljao ocene i ne snadje se onda tu negde treba roditelj vise sa psihologijom da upada u celu pricu nego sa nekim radom i ucenjem sa detetom.


(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Peti razred
7.11.2017 11:49:52   
Peace*
Joj, sa nekim stvarima se slažem, a sa nekim ne.

Za početak, ja sam išla na privatne časove iz mate od petog razreda, i nisam imala problem koji navodiš...

Takođe smatram da dete treba pustiti da vidiš da li se snalazi, ali nema potrebe čekati do polugodišta da zaključiš da li se snašao. To možeš videti na tromesečju.
Smatram da je bolje pomoći mu odmah, a ne posle popravljati.
Mislim da sada treba da ga pustim da počne da uči sam. Sada zna koliko treba da zna za 5. A sa iskustvom od učiteljice, znao je za 2 misleći da je to za 5.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Peti razred
7.11.2017 14:14:36   
choopa choops
Peace, Ok iz matematike (mada ja mislim da je za taj uzrast još uvijek u našoj "moći" da im objasnimo user posted image Ne znam, možda lupetam, pa kad dođe taj čas i ja kažem bolje da ide na privatne), ali kako misliš na privatne časove iz biologije? user posted image Pa to je ionako samo bubanje, zar ne?

Jooooj kad se sjetim škole, Bože kako sam ja mrzila te suvoparne predmete, gdje se uči napamet user posted image Lijepo mi ih je žao user posted image Biologija, hemija i najgori predmet svih vremena istorija user posted image

Ja sam iz matematike imala super nastavnicu, i baš sam zavoljela matematiku. Nisam nikad imala petice, ali voljela sam taj predmet a to mislim da mogu da zahvalim samo toj nastavnici.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:19:19   
Peace*
Nisam valjda negde napisala privatne časove iz biologije? user posted image



_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:23:09   
Sanjica26 RR
Ja sam shvatila samo iz matematike. user posted image

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:38:10   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: Peace*

Nisam valjda negde napisala privatne časove iz biologije? user posted image




user posted image Evo nisi, ja ne znam šta sam ja pročitala pa ukapirala da si mislila na privatne časove iz oba predmeta user posted image



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:42:25   
mama Jo
Svi smo isli na privatne casove iz mate, i u osnovnoj a u srednjoj da ne pricam, pa zaista ima bas teskih oblasti u toj matematici...
Garantujem da su i ti nastavnici sto danas predaju deci isli da im neko dodatno objasni kad su bili skolarci 😊

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:43:51   
isidora88
Hemija i fizika su mi bezveze, uopste mi nisu bili zanimljivi ti predmeti. A iz matem.ce imati privatne casove ako mu ne bude islo, ja sam imala u osnovnoj privatne casove iz matematike, moji nisu znali da mi objasne, tj.tata je znao ali ja nisam kapirala njegova objasnjenja tako da su mi nasli profesora i ne vidim nista lose u tome. Matematika jeste stvar vezbe, ali dete ne moze da vezba ako mu nije objasnjeno gradivo kako treba.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:48:03   
IvanaSK RR
Nismo svi isli na privatne casove user posted image moje mišljenje je da nije strasno ni ako dete ima losiju ocenu. Ako roditelji smatraju da treba i ako mogu da priušte privatne casove, samo napred.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Peti razred
7.11.2017 15:57:28   
krin 40
Slažem se sa Ivanom.Ja nisam išla a ni moj sin stariji a ne ide ni Nadja.Slažem se i sa Choopom za silne aktivnosti van škole,osim sporta naravno.Smatrami da dobro zagrejana stolica rešava sve probleme.Sve može da se stigne ako se uči redovno.Strahinja je bio vukovac,i sada se zaposlio u struci isključivo svojom zaslugom i usput očistio prvu godinu fakulteta.Sad Nadja vileni u pubertetu i kao "ne razume".Ma daa.

_____________________________

ako muskarac zeli da mu zena bude andjeo mora da stvori raj za nju,andjeli ne zive u paklu

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Peti razred
7.11.2017 16:03:11   
milicicak
Choopo choopo, kako biologija samo bubanje cccc user posted image
necu da komentarisem sta cu ja da radim kad mi dete bdue krenulo u skolu ali mislim da ce biti veselo i meni i njoj. Mogu samo da kazem par stvari iz drugog ugla, tj sa nastavnicke strane. I to nastavnika biologije user posted image
peti razred je deci tezak jer moraju dosta da se prilagodjavaju. Kod uciteljice brzo nauce koji nivo znanja im je potreban za koju ocenu i to je malte ne isto za sve predmete. U petom za svaki predmet imaju drugog nastavnika a svi oni imaju razlicite sisteme vrednovanja znanja i postignuca. Kad se na to priviknu bude manje vise ok. Generalno, pametna su deca, skapiraju posle par odgovaranja sta ko trazi, kako voli da mu gradivo bude prezentovano pa se prilagode i tako uce. Prvo tromesecje uglavnom tome i sluzi, da nastavnici `osete` decu i da deca `osete` nastavnike. Ako se dete na nastavnicki sistem ne prilagodi do kraja prvog tromesecja onda je dobro porazgovarati i sa detetom da se vidi sta tu ne stima ali i sa nastavnikom. I Peace, veruj mi, nastavnici vrlo dobro znaju koji roditelji dolaze i interesuju se za svoju decu.
A sto se privatnih casova tice... svako od nas ima odredjen nacin kako shvata ali i objasnjava odredjene stvari i treba umeti petaku objasniti odredjene pojmove na njemu razumljiv nacin (ja npr. nikad sestri nisam mogla da objasnim hemiju, kao da smo na dva razlicita jezika pricale). Privatni casovi su dobri u tim mladjim uzrastima samo za to, da strucno lice objasni detetu pojam ali samo onda kada dete vec zna gde mu skripi i sta mu ne ide, tj kad ne zna da resi zadatak koje je dobilo za domaci. Privatni casovi ne bi trebalo da sluze za vezbanje pod nazorom, nego za objasnjavanje onoga sto se ne razume...

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Peti razred
7.11.2017 16:09:44   
choopa choops
Nisam ni ja nikada išla na privatne časove. Nismo imali leba da jedemo u vrijeme sankcija, a ne da mi daju za to user posted image

Ali ovo sto krin kaze i mene nervira, kad mi L kaže kao ona neeeeeeeeee moooooože to, ona jaaaaaadna ne razumije i tako. A ja vidim da zna, nego neće. Meni je zapravo najveći problem kad mi se muž umješa u "učenje". L je inače jako teška za saradnju i u "pubertetu" je što se toga tiče već dugo user posted image I ja imam metode sa kojima je natjeram da uči, a onda dođe gospodin, odmoran sa posla, željan igre i maženja i sve mi upropasti user posted image a ubila bih ga u tom trenutku.

Mada ima i do toga što isi kaže, da zavisi kako ko objašnjava. recimo moja sestra je išla na takmičenja iz matematike, a meni nikad nije umjela da objasni. A danas isti taj problem ima sa svojom ćerkom, a sa sinom jok. I sada ja maloj objasnjavam matematiku i kapira bez problema. Tako da, u slucaju kad bih vidjela da L ili M ne kapiraju način na koji im ja objašnjavam, odvela bi ih kod sestre ili bi u krajnjem slučaju možda platila koji privatni čas. Možda je dobro uzeti dva tri lasa, čisto da dijete nekako uhvati voz, ali nekako sam misljenja da ne bi valjalo da bude nauceno da je to jedini način na koji može to da postigne, odnosno da ne shvata da može i samo ako prati na času i uključi mozak.



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu krin 40)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Peti razred
7.11.2017 16:16:43   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: milicicak

Choopo choopo, kako biologija samo bubanje cccc user posted image
necu da komentarisem sta cu ja da radim kad mi dete bdue krenulo u skolu ali mislim da ce biti veselo i meni i njoj. Mogu samo da kazem par stvari iz drugog ugla, tj sa nastavnicke strane. I to nastavnika biologije user posted image



user posted image Sorry user posted image

Ma kod nas su biologija, fizika i hemija bili predmeti za bubanje....Ja tek sada shvatam, iz ovog ugla, da to nije moralo biti tako. Zašto? Zato što su to sve bile nastavnice starog kova, koje izdiktiraju svoje i aj ćao. Ništa eksperimenti, ništa epruvete, ništa da te zainteresuje, da se zapitaš zašto je to tako, kako je to nastalo...Ja se nešto nadam da su danas promijenili sistem, narocito jer svi imaju telefone, youtube, moze mnogo toga da se prikaze na nastavi, van udzbenika a sto bi im bilo zanimljivo.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Peti razred
7.11.2017 16:51:13   
IvanaSK RR
I kod nas su biologija, fizika, hemija bili za bubanje. Eventualno je bilo zadataka iz fizike i hemije.
Dosta zavisi od nastavnika..

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Peti razred
7.11.2017 19:51:21   
Misha i Ljisha
Po meni nije dugo prvo polugodise na prilagodjavanje jer iskreno tromesecje je vec u oktobru, sta je to vremenski??? Jako malo. Brzo se prelazi, nastavnici ne tignu ni da ispitaju decu, dele kontrolne, deca pogubljena. Ma iz fizike se svi redovno pogube u sestom ali to iz vise razloga. Prvi jer u ministarstvu sedi debil koji nikad nije predavao fiziku i stavio je da se prvo uci kretanje i brzina, pa odmah imaju metre u sekundi a nisu radili ni metre odnosno duzinu i vreme posebno. Tako slicno ide i iz matematike ako budete pratili.

Znaci malo radimo geometriju pa puf posle malo uglova radimo jednacine pa puf ajmo odmor opet na geometriju pa radimo NZS iNZD pa opet geometrija pa radimo razlomke, pa geometrija pa radimo mnozenje i deljenje razlomaka pa geometrija pa radimo jednacine sa razlomcima. AMAN ljudi krenes da drljas razlomke i ne stajes odmah sabiranje oduzimanje zajednicki, mnozenje, deljenje, skracivanje, jednacine i radis i radis dok deci ne izadju razlomci na usi. Ovako sa tim ubacivanjem malo geometrije malo razlomci oni sve pozaboravljaju pogube se nista ne utvrde i td i td. Tako da definitivno nije dovoljno jedno tromesecje da se dete navikne na bilo koji predmet u petom.A dadoh primer izmatematike u petom i fizike u sestom. Mahom su deca pogubljena i to ponajvise zbog plana i programa. Pa cek nisu se navikli ni na geometriju vec su poceli algebarske izraze i td.

Cekaj Peace. U redu detetu pomoci. Ali mislim da ima jos fore. Ja koja sam isla na takmicenja iz matematike sam u petom imala 4 na polugodistu.

I da iz mog iskustva deca se vrlo brzo naviknu da imaju nastavnika pored sebe pa cak i za vezbanje. Ne mogu ni da nabrojim koliko sam imala djaka pored kojih sam eto samo sedela dok rade

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Peti razred
7.11.2017 19:56:14   
isidora88
Meni je isto kasno na polugodistu, pogotovo sto vecina nastavnika decu diskriminise na osnovu prvih ocena.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Peti razred
7.11.2017 20:19:46   
Misha i Ljisha
Evo imam Lazu koji ima identican problem. Biologija i matematike u petom. Matematika 1 kao kuca, a nije da dete ne zna. Mama je sa njim radila, starije sestre i na kraju je mama zvala mene. Radili su geometriju, skupove, nesto malo racunanja i to je bilo na pismenom. On on nema pojma da cita zadatak.

Kaze npr u zadatku, nacrtajte krug K sa centrom u tacki o i poluprecnikom od 2cm, i tacke A,B C D takve da, A pripada K, B pripada k, C i D npr ne pripadaju i nacrtaj prave koje prolaze kroz tacku B, i tetivu koja je bla bla... Alooo znate koje su to informacije za njih. zadatak pod abcd a oni videli nacrtaj krug, dok su dosli do kraja pocetak zapamtili nisu. Znaci moj mali Laza zna sve pojmove, sta je tetiva, sta je presek cega, sta je k a sta K sta pripada ne pripada, tangenta i td ali dete NEMA pojma da procita zadatak! Sto nije ni cudo. Jer su deci ionako tekstualni zadaci tezi.

Tako da... Peace dovoljno je da sednes procesljas dete, vidis da li se potrudio da zna sve osnovne pojmove, a onda utvrdis sta je problem. Znaci konkretno kod Laze je citanje zadatka a ne neznanje. A jadnicak dobio jedinicu. Kod mene dosao da radimo i na kraju blenta propustio popravak. A uradili sve zadatke iz zbirke. njima je to tesko i treba im vremena

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Peti razred
7.11.2017 20:26:44   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: isidora88

Meni je isto kasno na polugodistu, pogotovo sto vecina nastavnika decu diskriminise na osnovu prvih ocena.

Ovo je živa istina! Kako steknu utisaak u petom (kod nas šestom) tako će biti do krajja školovanja. Pri tom ne mislim da ta ocjena može puno da odstupa, ali recimo ako u početku dobije 5, čak i kad ne bude znao neće nikada dobiti manju ocjenu od 3, ali ako u startu dobije 3, mpže da se pozdravi sa 5. Tako je bar kod nas, bilo i biće. Nažalost.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Peti razred
8.11.2017 8:44:05   
Peace*


IZVORNA PORUKA: milicicak

peti razred je deci tezak jer moraju dosta da se prilagodjavaju. Kod uciteljice brzo nauce koji nivo znanja im je potreban za koju ocenu i to je malte ne isto za sve predmete. U petom za svaki predmet imaju drugog nastavnika a svi oni imaju razlicite sisteme vrednovanja znanja i postignuca. Kad se na to priviknu bude manje vise ok. Generalno, pametna su deca, skapiraju posle par odgovaranja sta ko trazi, kako voli da mu gradivo bude prezentovano pa se prilagode i tako uce. Prvo tromesecje uglavnom tome i sluzi, da nastavnici `osete` decu i da deca `osete` nastavnike. Ako se dete na nastavnicki sistem ne prilagodi do kraja prvog tromesecja onda je dobro porazgovarati i sa detetom da se vidi sta tu ne stima ali i sa nastavnikom. I Peace, veruj mi, nastavnici vrlo dobro znaju koji roditelji dolaze i interesuju se za svoju decu.


Drago mi je ako pamte. Nisam sigurna kako to uspeju, ali ni neću da zalazim u detalje. user posted image

Odgovarao Luka istoriju prekjuče prvi put i dobio 5. Izvlači zaključak sinoć za večerom: Ako znaš dobro lekciju, i tečno pričaš početak, onda te nastavnica prekine, tako da na kraju lekcije ne moraš da znaš da pričaš nego samo kao odgovore na pitanja. user posted image Rekoh: Sve do jednom kada se bude nastavnica zamislila i bude te pustila da pričaš lekciju do kraja.


IZVORNA PORUKA: milicicak
A sto se privatnih casova tice... svako od nas ima odredjen nacin kako shvata ali i objasnjava odredjene stvari i treba umeti petaku objasniti odredjene pojmove na njemu razumljiv nacin (ja npr. nikad sestri nisam mogla da objasnim hemiju, kao da smo na dva razlicita jezika pricale). Privatni casovi su dobri u tim mladjim uzrastima samo za to, da strucno lice objasni detetu pojam ali samo onda kada dete vec zna gde mu skripi i sta mu ne ide, tj kad ne zna da resi zadatak koje je dobilo za domaci. Privatni casovi ne bi trebalo da sluze za vezbanje pod nazorom, nego za objasnjavanje onoga sto se ne razume...



Luka se sa mnom raspravlja kada krenem da mu pomognem oko mate. "Zašto je to opružen ugao i zašto ima 180 stepeni?" - nemam pojma, gari, neko je nekada davno tako rekao, i ceo svet to tako uči.
A te rasprave nema sa nastavnicom.
1x nedeljno, da bih imala mir u kući a on da ima koga da pita i dobije odgovor koji će biti na njegovom nivou znanja? Odlično! Prodato! user posted image


Po meni nije dugo prvo polugodise na prilagodjavanje jer iskreno tromesecje je vec u oktobru, sta je to vremenski??? Jako malo. Brzo se prelazi, nastavnici ne tignu ni da ispitaju decu, dele kontrolne, deca pogubljena.


Ja znam da si ti iz prosvete i da se bolje razumeš od mene, pa me nemoj shvatiti krivo molim te, ali kod nas su svi imali bar jednu ili dve ocene do kraja tromesečja iz svakog predmeta.
Ako mi dete završi polugodište sa 1 ili 2 iz biologije jer se prilagođavalo, ugasili smo drugo polugodište, i može samo da zamrzi i mene i školu u drugom polugodištu dok popravi celo prvo.

Tako da... Peace dovoljno je da sednes procesljas dete, vidis da li se potrudio da zna sve osnovne pojmove, a onda utvrdis sta je problem.


Ja sela, pročešljala dete (nije da sam lenja i ležala na trosedu pred TV), sve znao što sam mu zadala, i dobio 3.
Biće da prosto svako treba da se bavi svojom strukom, pa onda bude u redu - valjda... nadam se... videćemo...



_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Peti razred
8.11.2017 22:06:51   
Sanjica26 RR


Po meni nije dugo prvo polugodise na prilagodjavanje jer iskreno tromesecje je vec u oktobru, sta je to vremenski??? Jako malo. Brzo se prelazi, nastavnici ne tignu ni da ispitaju decu, dele kontrolne, deca pogubljena.

Ja znam da si ti iz prosvete i da se bolje razumeš od mene, pa me nemoj shvatiti krivo molim te, ali kod nas su svi imali bar jednu ili dve ocene do kraja tromesečja iz svakog predmeta.
Ako mi dete završi polugodište sa 1 ili 2 iz biologije jer se prilagođavalo, ugasili smo drugo polugodište, i može samo da zamrzi i mene i školu u drugom polugodištu dok popravi celo prvo.

To je tacno. Do tromesecja moraju da imaju dve ocene. Moras od starta da zagrizes. I posle mozes da se malo opustis.
Mislim da je previse gradiva nagurano. Uopste nije prilagodjeno gradivo uzrastu.
Veceras se vracam sa djacima iz skole i pricamo o mini raspustu i ja im kazem da malo odmore sad. Oni kazu: "Ma, kakvi nastavnice. Puno imamo da ucimo". Zao mi je dece. Konstantno je ucenje.



< Poruku je uredio Sanjica26 RR -- 9.11.2017 9:12:50 >


_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Peti razred
11.11.2017 10:54:01   
milicicak
IZVORNA PORUKA: Peace*

Biće da prosto svako treba da se bavi svojom strukom, pa onda bude u redu - valjda... nadam se... videćemo...



Ovo je apsolutno tacno i svi bi to neprestano trebalo da imamo na umu ne samo kad je skola u pitanju, nego i u svim drugim zivotnim situacijama. Jer nam se svima cesto desava da bolje znamo od selektota, doktora, pravnika. Cini mi se da nekako svi gubimo poverenje u struku... U redu je imati sopstveno misljenje o necemu ali ipak je struka tu da donosi odluke i realno procenjuje situaciju.


IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Evo imam Lazu koji ima identican problem. Biologija i matematike u petom. Matematika 1 kao kuca, a nije da dete ne zna. Mama je sa njim radila, starije sestre i na kraju je mama zvala mene. Radili su geometriju, skupove, nesto malo racunanja i to je bilo na pismenom. On on nema pojma da cita zadatak.

Kaze npr u zadatku, nacrtajte krug K sa centrom u tacki o i poluprecnikom od 2cm, i tacke A,B C D takve da, A pripada K, B pripada k, C i D npr ne pripadaju i nacrtaj prave koje prolaze kroz tacku B, i tetivu koja je bla bla... Alooo znate koje su to informacije za njih. zadatak pod abcd a oni videli nacrtaj krug, dok su dosli do kraja pocetak zapamtili nisu. Znaci moj mali Laza zna sve pojmove, sta je tetiva, sta je presek cega, sta je k a sta K sta pripada ne pripada, tangenta i td ali dete NEMA pojma da procita zadatak! Sto nije ni cudo. Jer su deci ionako tekstualni zadaci tezi.



Ljiso, izvini,ali tvoj Laza je funkcionalno nepismen. Dzaba njemu svo znanje ako ne razume sta pise u zadatku i kako da to sto je procitao poveze sa svojim znanjem. I sve je vise takve dece . To je ono sto roditelji obicno kazu zbrza. Ne zbrza dete, nego ne zna da pazljivo i skoncentrisano procita tekst i razume sta u tekstu pise. A i to se vezba... Nazalost, nastavnici nemaju vremena da na razumevanju teksta rade sa decom, to je trebalo da se savlada kod uciteljice ali i da se vezba kod kuce. Realno, zapitajte se koliko ste puta dok vezbate zadatke kod kuce pitale dete kako ono razume to sto mu pise u zadatku.

I jos jedna stvar, ja sam u ucionicu u osnovnoj skoli poslednji put usla pre 9 godina (ali jednom nastavnik, uvek nastavnik) i iskreno ne znam da li bih sad umela petacima da ispredajem lekciju tako da me razumeju. Tesko mi je i da srednjoskolcima ispricam osnovne pojmove na nivou njihovog razumevanja i prethodnog znanja.

< Poruku je uredio milicicak -- 11.11.2017 10:55:30 >

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Peti razred
11.11.2017 11:07:54   
Maslacak15
sve se slazem sa milicicak. I ja mislim da je laza funkcionalno nepismen. Razumem roditelje ali treba biti objektivan. To je preduslov resavanja problema, iako je to najteze u slucaju svog deteta. To " zbrza" i ono legendarno dete ne sto ne zna ne radi " to nju njega ne interesuje". I taj trend pocinje jako rano "pravdanja " sopstvene dece. Jako cesto je u pitanju da nije da ih ne interesuje nego ne kapiraju ne umeju i frustraciju kanalisu begom i glumljenjem neinteresovanja.
Nije iz petog razreda nego sa pet ipo godina ali primer je ok. Kupili smo staarijem patike sa pertlama pre mesec dana. I od tada ja u vise navrata pokusavam da mu objasnim kako da ih vezuje. On nesto proba, ne uspeva mu i reaguje vrlo nestrpljivo .Posle par puta kaze necu ajde ti... Znaci izbegava. ja tu nisam instistirala mali je i onda jedan dan kad smo dosli kuci uhvatim ga ok rasplozenog i kazem ajde da vidis znas ti to sigurno. I tu se pozabavimo nas dvoje deset_ak minuta i on ukapira caku. Joj srece njegoveuser posted image . Danimia ide i hvali se svugde kako on ume da vezuje pertle, mnogo je smesan. Pravi supermen. Toliko o tome da ga "ne zanima"......

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 11.11.2017 11:08:54 >

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Peti razred
13.11.2017 8:46:09   
Peace*
I jos jedna stvar, ja sam u ucionicu u osnovnoj skoli poslednji put usla pre 9 godina (ali jednom nastavnik, uvek nastavnik) i iskreno ne znam da li bih sad umela petacima da ispredajem lekciju tako da me razumeju. Tesko mi je i da srednjoskolcima ispricam osnovne pojmove na nivou njihovog razumevanja i prethodnog znanja.


To. user posted image

U četvrtak je nastavnica biologije vodila decu u prirodnjački muzej.
U petak sam saznala da može da se radi prezentacija - za ocenu.
Kaže Luka, on neće. user posted image Čovek se ponaša kao da ima 5 petica a ne 1,2,5. DŠŠŠŠ sedi i radi! user posted image

Napravio čovek prezentaciju:
- slajd 1: naslov
- slajd 2: dve rečenice o mamutu, i 2 slike mamuta
- slajd 3: slika mamuta.

user posted image

Siiiine, ne radi se to tako.

I onda smo lagano... do kraja smo se i vraćali u muzej (sva sreća pa nam je blizu), pošto je slikao a ne zna šta je slikao.

Spremio mail da pošalje nastavnici, kaže, evo drugarica kaže da ne može da se zove "Poset_a muzeju..." nego "Fosili". Što bi se zvalo fosili kad si ti, sem o fosilima, pisao i o preparatima i o kamenju??? user posted image Eh, kakvi su ti dečaci... povodljivi.

Jedva smo se ubedili da treba da pošalje svoju prezentaciju i da joj je adekvatan naziv i skladu sa onim što je pisao u prezentaciji.

< Poruku je uredio Peace* -- 13.11.2017 8:52:28 >


_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Peti razred
29.5.2018 11:40:50   
IvanaSK RR
Mene muka hvata od petog razreda user posted image Vec sam se raspitivala kakvi su nastavnici.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here