|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  40 41 [42] 43 44   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 11:34:01   
emicaa
ja opet imam pitanje :) vjerovatno je vec neko pisao o tome ali da ne trazim u odgovorima lakse mi je ovako :) po vaginalnom iscjedku mislim da mi je nastupila ovulacija i sinoc za vrijeme odnosa imala sam polove i neko vrijeme posle toga,kao da trebam dobit onaj bol nalik grcu..jel se ikome od vas to desavalo ili sam posasavila user posted image

(odgovor članu nona*)
Direktna veza do poruke: 1026
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 11:36:14   
branki*
emice,vaginalni iscedak lici na zivo belance,kao slina bezbojna.a,da i stomak moze da boli 2-3 dana kao prilikom menstruacije.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1027
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 11:42:32   
GagaT
emicaa mene je uvek bolelo za vreme odnosa dok imam ovulaciju. I to mi je uvek bio pravi znak da je ovulacija. Cak sam imala bolove u jajniku kao da treba da dobijem ono ziganje. Isla kod Dr. i na UZ kad ona kaze pa to ti je mila moja ovulacija, nista strasno ni cudno za te bolove. To je zato sto su neke zene osetljivije na bolove uopsteno pa osecaju vise bol u to vreme.
Uglavnom kad god sam imala ovulaciju bolelo me je.
user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 1028
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 11:51:08   
emicaa
jao divne ste,hvala vam,bas me to iznenadilo,i prije se desavalo da za vrijeme odnosa malo zaboli i gotovo ali sinoc je bol bio stalno prisutan,ali izdrazala sam i to user posted image

(odgovor članu GagaT)
Direktna veza do poruke: 1029
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 11:58:53   
GagaT
Bravo junakinjo nasa. user posted image user posted image user posted image user posted image
Ne brini nista to je tako normalno kod nekih zena.
Imas jako lepih tema na forumu ili na netu o tim bolovim, simptomima ovulacije i te stvari. Tako sam i ja isto kao i ti.
Ali malo cackala, pitala i eto sad mi je kao Ok kad me boli dok imam ovulaciju. user posted image
Ljubac

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1030
   RE: Znaci ovulacije
15.2.2013 16:44:06   
emicaa
hvala ti,sad kad znam sta je nastavit sa poslom pa da krajem mjeseca ne bude user posted image nego user posted image

(odgovor članu GagaT)
Direktna veza do poruke: 1031
   RE: Znaci ovulacije
4.3.2013 10:39:36   
emicaa
juce uradjen test dvije crtice,srecna sam do neba user posted image jos samo da i doktorica potvrdi

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1032
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 9:11:03   
Maja1309
emicaa čestitam ti od srca na trudnoći, želim ti sve najbolje, bog nek te čuva.

Budi sretna.

Ne sjećam se koliko si ti trudilica, jel prirodna trudnoća?

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1033
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 9:23:31   
emicaa
hvala puno,a drugi mjesec odkako sam prestala uzimat tablete,nije nam dugo trebalo :)

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 1034
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 9:37:55   
Maja1309
Super emice, pravi ste sretnici :)

Sad se samo čuvaj.

Koji dan ciklusa si radila test?

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1035
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 10:13:41   
Maja1309
Naletila sam na odličan članak, bar je meni odličan. Pa da ga podjelim s vama


BILLINGSOVA METODA - CERVIKALNA SLUZ I PLODNI DANI

Billingsova metoda je jedna od prirodnih , modernih metoda za postizanje ili izbjegavanje trudnoce .Ovom metodom mogu se koristiti sve zene , bez obzira na duzinu njihovih ciklusa . Mogu je koristiti kako zene koje se priblizavaju menopauzi ; prestaju sa kontracepcijom , tako i zene koje doje .

Billingsova metoda ce vas nauciti kako da na veoma lak nacin razlikujete plodne od neplodnih dana vaseg ciklusa . Naucice vas i da ste tokom svih vasih fertilinih godina u stvari velikom vecinom dana neplodni , a ne plodni .

Vrlo brzo naucicete da prepoznate plodnu fazu vaseg ciklusa u kojoj je zacece , naravno , jedino moguce . Na pocetak plodne faze ciklusa upucuje specificna cervikalna sluz , koja ima izgled bjelanceta i veoma je rastegljiva . Bez ove sluzi spermatozoidi nece prezivjeti duze od sat ili dva . Plodna sluz pojavljuje se par dana prije ovulacije . Po Billingsovoj metodi , zadnji dan plodne sluzi je tzv. " vrhunac" i ovulacija ce se desiti u sljedecih par sati .

Prema Brownu, kad god ukupni estrogeni premaše prag od 15mg/100 ml/24 sata, cervikalna

sluz je dovoljno teku

æa da bi napustila vrat maternice i pojavila se na stidnici. Ako je ciklus

ovulacijski, sluz

æe postajati sve skliskija, rastezljivija i prozirnija dok ne dosegne svoj "vrhunac".

Promjenjivo ponašanje sluzi naziva se "razvoj" sluzi. "Vrhunac" se definira kao posljednji dan skliske

sluzi, ne nužno dan najve

æe moguæe rastezljivosti.

Kad je ciklus ovulacijski, rastu

æa razina estrogena u cervikalnim kriptama proizvodi sluz .

Prva sluz koja se naðe na stidnici èesto je èep sluzi koji je zatvarao vrat maternice nakon menstruacije .

Èep sluzi je ljepljiva, gumasta sluz koju Erik Odeblad naziva sluz G . Ona ne istjeèe na stidnicu dok

estrogen nije izazvao dostatan razvoj plodne sluzi koja bi je istisnula. Sluz je hidrogel materijal koji se

sastoji od glikoproteina, vode, kemijskih i biokemijskih spojeva , uklju

èujuæi natrij, klorid, kalij,

bjelan

èevinske lance i enzime. Oni postaju polimeri koji se mijenjaju kao reakcija na vrstu i razinu

hormona koji djeluju na njih.

Ljepljiva sluz koja se ne rasteze , cesto bijele boje , stvara se kao reakcija na nisku razinu progesterona iz nadbubrežne žlijezde. Nakon

ovulacije, takve sluzi ima u dovoljnim koli

èinama da napusti vrat maternice i bude zamjetna na stidnici.

user posted image


NEPLODNO RAZDOBLJE

Nakon menstruacije vrat maternice zatvoren je debelim èepom guste sluzi koja sprecava ulazak spermija u vrat maternice i koja isto tako štiti tijelo od infekcije. Spermiji koji se zadržavaju u rodnici vrlo brzo postaju nesposobni za oplodnju jajašca i okolne ih stanice unište . Jajnici u ovoj fazi miruju. Iz vrata maternice ne izlazi ništa i na stidnici se osjeca suhoca. Ništa se ne osjeca i ništa se ne vidi . Spermiji nikako ne mogu uci u vrat maternice zbog debelog cepa guste sluzi.

Nakon spolnog odnosa, iscjedak sjemene tekucine iz rodnice može potrajati 24 sata i osjecati se kao vlažnost na stidnici. U ovoj sjemenoj tekucini nema nimalo živih spermija. Oni su vec u rodnici uništeni u roku jedan ili dva sata nakon što im vrat maternice zaprijeci ulaz u maternicu.

PLODNO RAZDOBLJE

Jajnici su sada aktivni i proizvode estrogen koji stimulira vrat maternice na aktivnost. Stvara se tekuca sluz i ona oslobada cep tako da spermiji sada mogu uci u vrat maternice. Na stidnici se sada opaža promjena osjeta od suhoga u ne više suho . Izgledom sluz može biti gusta i mutna. Ova mutna, ljepljiva sluz ne ukazuje na neplodnost. Cinjenica da je stigla do stidnice znaci da je izišla iz vrata maternice, ostavljajuci ga otvoren spermijima. Jajnik proizvodi sve vece i vece kolicine estrogena . . Sluz se mijenja iz ljepljive u onu koja izaziva sve mokriji, skliskiji osjet. Mogu se zamijetiti i bistre niti sluzi. Maksimalna kolicina sluzi može se smanjiti, a osjet skliskosti zadržati još dan ili dva. Posljednji dan osjeta skliskosti je najplodniji dan u ciklusu i naziva se vrhuncem zato što je to dan vrhunca plodnosti, a povezuje se i s pojacanom osjetljivošcu i nabreklošcu stidnice.Ovaj je trenutak vrlo blizu vremenu ovulacije. Jajnik vec proizvodi progesteron , dok se folikul priprema izbaciti jajašce u jajovod. Progesteron aktivira donji dio vrata maternice da stvara gustu, ljepljivu sluz koja ce tijekom naredna 3 dana postupno zatvoriti kanal vrata maternice. No tijekom ta 3 dana postoje još mali kanali kojima spermiji mogu putovati. Oni brzo dolaze do vanjskoga dijela jajovoda gdje jajna stanica ceka da bude oplodena.



NEPLODNO RAZDOBLJE

U jajovodu se nalazi jajašce . Vrat maternice se pocinje zatvarati gustom sluzi pod utjecajem progesterona iz luteiniziranog folikula (žutoga tijela). Progesteron djeluje na sluz tako da žena primijeti promjenu osjeta na stidnici te osjeca suhocu ili ljepljivost.

Nema više nikakvog lubrikativnog osjeta na stidnici. To je posljedica promjena kako u vratu maternice tako i u donjem dijelu rodnice, koji su pod kontrolom hormona. Sluz se djelovanjem Shawovih džepica isuši dok prolazi kroz rodnicu.

FAZA ZUTOG TIJELA

Od èetvrtoga dana nakon vrhunca (posljednjeg dana osjeta skliskosti na stidnici) vrat maternice zatvoren je gustim èepom sluzi, koji spreèava da spermiji uðu u materniènu šupljinu. Žuto tijelo u jajniku proizvodi i estrogen i progesteron. Ako nije bilo genitalnog kontakta od poèetka prvog znaka promjene do poèetka èetvrtog dana nakon vrhunca jajašce nije oploðeno i propast æe u jajovodu. .Mjeseènica , obièno 11-16 dana nakon ovulacije, oznaèuje kraj ciklusa a time i poèetak narednoga ciklusa. Èep je izišao iz vrata maternice da bi omoguæio istjecanje krvi iz maternice. Jajnici su se sada vratili u stanje mirovanja.



NEPROMJENJIV ISCJEDAK NA STIDNICI

Vrat maternice mora proizvesti prikladnu sluz za pravilno djelovanje spermija. U nekim uvjetima, npr.za približavanja menopauzi ili nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih lijekova, vrat maternice ne uspijeva reagirati na estrogenski podražaj, posljedica èega je izostanak sluzi koja prihvaæa spermije. Žena je tada neplodna iako ima ovulaciju. Ona æe to prepoznati kao nepromjenjiva obilježja .

Ako u tri ciklusa pracenja cervikalne sluzi Billinsovom metodom primjetite nepromjenjiv iscjedak na stidnici tj. ako primjetite


a) suhocu kroz citav ciklus

b) nepromjenjiv iscjedak

c) kombinaciju suhoce i nepromjenjivog iscjetka

vjerovatno tu lezi problem vase nemogucnosti zaceca . U tim slucajevima morate povecati kolicinu plodne sluzi .

Kako to uraditi ? Imate dvije varijante

1. brzu sa trenutnim djelovanjem koristeci lubrikante

2. sporiju sa produzenim djelovanjem , koristeci cajeve i vitamine



LUBRIKANTI

Pazite pri izboru lubrikanta jer nisu svi lubrikanti prijateljski raspolozeni prema spermijima . Vecina njih je u glavnom spermicidna . Ono sto vama treba je posebna vrsta lubrikanta . oja preporuka je PreeSeed sa optimalnim ph za spermije .

Mozete ga naruciti preko http://search.ebay.com/pre-seed-lubricant_W0QQfkrZ1QQfnuZ1 ili sa bilo kojeg fertility sajta . Progooglajte malo i pronadjite onaj koji vama odgovara .Cijene su otprilike iste .

STATISTIKA :

Tokom istrazivanja na parovima koji su ukoristili Pree Seed utvrdjeno je sljedece:

31% parova je ostvarilo trudnocu .

Od tih parova

65% je ostalo trudno u prva dva ciklusa koristenja PreeSeed-a , a

35 % je koristilo 3 ciklusa ili vise .



15 % parova koji su zatrudnili - idiopatska neplodnost



26% - muski faktor

34% - zenski faktor

21% - uz Klomifen

21% - drugi ljekovi



PRIRODNIM PUTEM DO PLODNE SLUZI

ulje nocurka 500-1000 mg dnevno koje sadrzi dvije važne nezasicene masne kiseline koje povecavaju kolicinu sluzi .

Caj od Marulje ( o Marulji procitajte vise na temi posvecenoj bas toj biljci )

sirup za sinuse/grlo, jer njegovim pijenjem se razrjedjuje ne samo ta sluz nego i cervikalna . To je valjda kljucno za zene koje imaju nesto sluzi, ali je uvijek dosta ljepljiva, rijetko klizava.

VITAMIN C - Mozete ga uzimati kroz sumece tablete . Dnevna doza je 1000 mg ( 1 sumeca tableta dnevno ) ili kroz sok od svjezeg grejpa .

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 1036
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 10:18:16   
emicaa
kasnilo mi 6 dana pa sam uradila cisto da vidim na cemu sam jer prosli mjesec mi kasnilo preko mjesec dana pa nista.sad cekam pregled da budem sigurna ali tek je za tri sedmice.....

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 1037
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 10:48:12   
Maja1309
emica ako je test pokazao plus to je to...

(odgovor članu emicaa)
Direktna veza do poruke: 1038
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 11:03:38   
nata11

sirup za sinuse/grlo, jer njegovim pijenjem se razrjedjuje ne samo ta sluz nego i cervikalna . To je valjda kljucno za zene koje imaju nesto sluzi, ali je uvijek dosta ljepljiva, rijetko klizava.


Maja jel se pod ovim mislim da nevalja kada je sluz previse gusta? Sad cu da umislim i da mi sluz nije dovoljno klizava user posted image user posted image

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 1039
   RE: Znaci ovulacije
5.3.2013 11:05:58   
nata11
http://www.ebay.com/itm/PreSeed-Fertility-Friendly-Personal-Lubricant-Combo-Pack-1-4oz-9-Applicators-/160983128917?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item257b579b55

ovo je stvarno super stvar, toplo preporucujem

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 1040
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 8:57:53   
little_one
ovo je stvarno super stvar a jos pritom cuva spermice i pomaze im da brze i lakse stignu do cilja user posted image

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 1041
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 9:01:04   
dijana1*
Ja sam negde citala da bas lubrikanti i nisu preporucilji, cak ni ovi koji su namenjeni za cuvanje spermica. Kao priroda se pobrinula da oni uspesno dodju do cilja. Nisam koristila pa ne mogu da kazem svoje misljenje. Ali ovo sam procitala.

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 1042
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 9:18:09   
nata11
Ovi su napravljeni bas za ovu nasu svrhu. E sad koliko pomazu videcemo.

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 1043
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 10:16:04   
ceca111
prvi put cujem za ove lubrikante dal su dobri i gde mogu da ih nabavim

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 1044
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 10:34:06   
ivekpivek
majo super clanak ,,ja mislim da sam skontala kad mi je ovulacija ,,,naduta i pomalo neka bol u jajnicima vrlo mala al prisutna,,rastezljiv iscjedak ,,valjda je to to

(odgovor članu ceca111)
Direktna veza do poruke: 1045
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 11:24:04   
nata11
Cece ovaj o kome sam ja pisala preko neta ili da ti neko donese iz inostranstva. A mislim da kod nas po apotekama ima neki koji se zove zestina ili slicno, ima tema o tome

(odgovor članu ivekpivek)
Direktna veza do poruke: 1046
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 11:50:20   
milenatea
emice, cestitam user posted image

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 1047
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 11:57:29   
Maja1309
Ženice, šta mislite dali je trudnoća moguća ako nemam plodne sluzi, naime ptkad radim na trudnoći (7 ciklusa) ja je ne primjećujem. Prošli ciklus sam je vidila tri dana prije O svaki dan po nekih 5cm rastezljivo, ovaj put jako malo 3 dana prije očekivane, nekih 2cm...
Dali je moguće da sluzi postoji "unutra " ali je ja ne vidim user posted image


(odgovor članu milenatea)
Direktna veza do poruke: 1048
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 12:28:22   
milenatea
ni ja nikad nemam plodnu sluz, samo jednom kada sam prestala da pijem pilule

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 1049
   RE: Znaci ovulacije
11.3.2013 13:10:27   
Maja1309
Miletina imaš li ti djece?

Ja sam pila macinu, al sam primjetila sluz samo tada malo.
Mislim da ću od sljedećegg ciklusa ulčje noćurka uključiti.

Nadam se da to neće biti razlog da ne dobijem bebicu :)

(odgovor članu milenatea)
Direktna veza do poruke: 1050
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  40 41 [42] 43 44   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  40 41 [42] 43 44   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here