Grče zemičke
Mirisne, ukusne, mmmm
Kuvar: Trcosava
Vrsta jela:
Hleb, Testa
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: 1,5 h
Težina pripreme: 1/5
Broj osoba: 4
|
(br. glasova 15)
|
Uputstvo za pripremu jela
PRIPREMA
Beli luk istisnuti, pa preliti sa 2 dl mlake vode. Brašno pomešati sa suvim kvascem, dodati so, šećer i origano. Dodati ostatak vode, beli luk sa vodom, ulje i zamesiti testo.
Testo podeliti na 9-10 krugića, pa poređati u podmazan pleh/tepsiju, može da se stavi i samo pek papir. Ostaviti na toplom da nadođe testo (oko 1 sat). Kad nadođe, zaseći u X svaku zemičku, pa premazati žumancestom i posuti susamom, kimom, lanom (po želji i šta imate u kući). Staviti preko svake pomalo margarina. Ja sam stavljala više jer sam zaboravila da stavim ulje. Isto tako, nisam imala odgovarajuću tepsiju, pa sam stavljala i malo margarina između.
U rernu zagrejanu na 200°C peći oko 30 minuta (dok lepo ne porumeni).
Saveti
U original recept ide svež kvasac, ali kako sam ja tupson i mrzi me da se majem sa svežim kvascem, ja sve pravim sa suvim. U slučaju da pravite sa svežim kvascem, koristiti 1 kocku. Nju staviti u 100ml mlake vode, dodati kašičicu brašna i kašičicu šećera, pa ostaviti 10 minuta. Ostatak recepta je isti :)
Ako se pravi dupla mera, ispada taman za pleh od šporeta.