|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Macarons sa mlevenim keksom
Retko ko nije čuo za njih, i sa pravom ih se mnogi čak i vrsni poslastičari boje. Ako mislite da ih je teško napraviti, u pravu ste. :)
Kuvar: lelaigor
Vrsta jela: Deserti, Kolači, Tradicionalna jela, Uskršnja jela, Praznična jela
Posebnosti: jelo bez posebnosti
Vreme pripreme: više od 3h
Težina pripreme: 3/5
Broj osoba: 4
(br. glasova 25)
Uputstvo za pripremu jela
MACARONS
Odvojite belanca od žumanaca i izmerite ih. Mora da bude tačno 60g. Ostavote ih da odstoje na sobnoj temperaturi barem sat-dva. Mutite ih mikserom na najjačoj brzini i kada počnu da se pene dodajte prstohvat soli. Mutite ih dok ne pobele, a zatim smanjite mikser na srednju brzinu i dodajte kristal šećer iz tri puta. Mutite dok vršak od belanaca na metlicama miksera ne stoji uspravno. Dodajte aromu i boju po želji. Mleveni keks i polovinu šećera u prahu usitnite u mlinu za šećer (kafu). Zatim to prosejte sa ostatkom šećera u prahu. Tako prosejano dodajte belancima. Špatulom (gumenom kašikom ili varjačom) preklopite smesu najmanje 40 a najviše 45 puta. Dobićete smesu koja curi kao lava. Sipajte u poslastičarsku kesu sa okruglim nastavkom i pravite krugove na plehu obloženom papirom za pečenje. Odvojite krugove, jer će malo narasti. Kada ste završili podignite pleh i bacite ga nekoliko puta na podlogu da bi izašao suvišan vazduh i da se formiraju lepi krugovi. Ako ostanu vršci utapkajte ih malo vlažnim prstom. Ostavite da se suši na suvom vazduhu, nekoliko sar+ti. Nema pravila, nekad treba pola sata a nekad 3-4h, znaćete da su spremni za pečenje kada ih pipnete i ne lepe vam se za prste nego se formirala korica. Ovaj deo je bitan za formiranje tog famoznog prstena ili stopala, koji je karakterističan za macaronse. Pecite ih na 150C, oko 12-15 minuta. Izvadite ih iz rerne i skinite papir sa pleha da bi prestali da se peku i da bi počeli da se hlade odmah. Ostavite ih na papiru dok se ne ohlade a onda ih odlepite i spajajte nadevom po želji. Od ove smese se dobije oko 10-15 macaronsa.

FIL
Prah šlag umutite sa mlekom i kada je čvrst dodajte mu eurokrem. Razradite da se eurokrem otopi i filujte macaronse.

Saveti
Varijacije su razne. Možete koristiti mleveni keks, kokos, orahe, lešnike pa i kao u originalu bademe. Zatim, ako koristite mleveni keks, možete staviti koju god aromu želite. I na kraju najviše slobode imate u izboru fila. Eurokrem, pekmez, ganaš, fil od žumanaca, puter krem...mogućnosti su razne. A ako vam je pečenje uspelo, fil je najmanji problem. ;) Postupak sam po sebi nije težak i zahtevan, ali su vrlo male nijanse odstupanja od recepta potrebne da kolač ne uspe. Srećno!


C daruje dodatne bodove!

Ako vaš recept sadrži neki od navedenih sastojci, osvajate dodatne bodove!

NAPOMENA:
Bonus bodovi za svaki recept mogu se kombinovati.
Bonus bodovi se automatski uključuju u zbir svih bodova (glasovi + bonus bodovi = ukupan broj bodova odnosno zvezdica).
Bonus bodovi ne utiču na prosečnu ocenu recepta.
Organizator takmičenja zadržava pravo da odstrani nepravilne oznake.
zatvori
Za svaki recept može da glasa samo jednom.
Za ovaj recept ste već glasali. Hvala na razumevanju.
zatvori
Izaberi fotografiju na svom računaru i preuzmi je
klikom na dugme DODAJ!


zatvori
Click Here