Markiza torta
Kremasti ukus mog detinjstva i svakog rođendana
Uputstvo za pripremu jela
FIL
Žumanca penasto umutiti s kristal-šećerom i kuvati na pari nekoliko minuta. U to dodati čokoladu za kuvanje izlomljenu na kockice i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa. Ostaviti da se prohladi. Za to vreme umutiti maslac sa šećerom u prahu, pa pomešati mikserom ove dve smese. U posebnoj posudi umutiti belanca u čvrst šne i potom lagano pomešati sa smesom od žumanaca, šećera, maslaca i čokolade.
FORMIRANJE TORTE
Namazati ivice kalupa prečnika 26 cm maslacem, pa poređati po obodu i po dnu kalupa piškote nakratko umočene samo s jedne strane u mleko. Uliti u kalup preko piškota fil i ostaviti u frižideru preko noći da se stegne. Skinuti obruč kalupa, umutiti slatku pavlaku i premazati preko fila. Narendati čokoladu ili ukrasiti drugačije po želji.
Saveti
Ovo je torta mog detinjstva, nezaobilazna na svakom rođendanu i prva koja bi se pojela. Mamin recep u originalu je sa presnim žumancima, ali i domaćim jajima od bake. Ja se ne usudim s kupovnim jajima da je pravim po originalnom receptu, tako da sam malo prilagodila, kuvajući žumanca na pari. Ukoliko imate jaja proverenog porekla, možete da umutite mikserom žumanca s kristal-šećerom, pomešate s otopljenom čokoladom i sjedinite s belancima, što svakako pojednostavljuje recept.
Još jedan trik je da dodate malo mlevenog keksa ako vam se fil učini previše redak.
Ukoliko nemate kalup, možete tortu ređati u dublju i veću šerpu, obloženu aluminijumskom folijom, ali u tom slučaju stavite piškote i odgore, pa ujutro istresite tortu iz šerpe i ukrasite slatkom pavlakom. Gledajte da piškote koje slažete po obodu ne budu više od fila, jer će se slomiti kad okrenete tortu.