|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pravo je čudo da smo preživeli: TikTok su preplavili snimci beba iz 80-ih i 90-ih

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.9.2023
Odgoj dece nekada i sada.

image
Današnje smernice veoma se razlikuju od nekadašnjih. Foto: Freepik.com
/11


TIKTOK su preplavile uspomene sa videozapisima iz 1980-ih ili 1990-ih. Ali umesto toplih reči, ljudi ne skrivaju da su zapanjeni koliko su roditelji bili pogrešno informisani pre digitalnog doba.

Tiktokerka Rachel podelila je video u kojem je pokazala čime ju je majka hranila samo nekoliko sati nakon njenog rođenja 1986.

"Ne, to nije obična voda, to je voda sa šećerom", otkrila je Rachel na pitanje fanova da li je moguće da joj je mama davala vodu.


Prema WebMD-u, deci mlađoj od godinu dana ne treba davati vodu, jer ona čak može biti opasna za njih. Današnje smernice navode da bi bebe trebale da piju samo majčino ili adaptirano mleko najmanje šest meseci. Takođe, šećer treba izbegavati tokom prve dve godine života jer je "konzumacija pića zaslađenih šećerom povezana sa povećanim rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti".


Kako su izgledali dečji krevetići?

Rachel je podelila još jedan video, u kojem je pokazala kako je izgledala njena dečja soba, odnosno dečji krevetić. Dok ona kao beba leži na leđima, okružena je jastucima i plišanim igračkama, na šta Američka pedijatrijska akademija danas često upozorava roditelje.


"Ćebiće, jastuke, plišane igračke, ogradice od tkanine i druge mekane predmete držite van prostora za spavanje", kažu i dodaju da je to nužno kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS), koji je vodeći uzrok smrti beba mlađih od godinu dana.


Pahuljice od pirinča sa mesec dana

Pahuljice od pirinča postale su tema još jednog kontraverznog kućnog videa, koji je podelio korisnik pod nazivom Vaughn. Njega je majka na snimku iz 1990. nahranila pirinčanim pahuljicama. On je tada imao mesec dana, a jeo je u ležećem položaju.

U videu se može čuti kako Vaughnova mama citira časopis za roditelje koji savetuje roditeljima da bebe ne hrane čvrstom hranom na flašicu, već kašikom.

"Tvrđe stvari jedu se kašikom", citirala je.


Poslednjih 20 godina preporučuje se da se bebe ne hrane čvrstom hranom pre navršenih šest meseci. "Pravo je čudo da je iko od nas preživeo", komentisao je jedan gledalac.

 

Izvor: Index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Oblačenje i nega u hladnim danima
Slojevito oblačenje je obavezno kad su bebe u pitanju, ali ne sme da se preteruje. Zimska odeća bi trebalo da je topla, ...
4
FONTANELA: Šta treba da znate o bebinoj glavi
Fontanele su mekana mesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gde kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba la...
4
Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
3
Sredstva za prvu pomoć
Kod kuće trebate imati posebnu kutiju u kojoj su najosnovnije stvari koje su potrebne za pružanje prve pomoći ozleđenom ...
3





MOTORNI RAZVOJ DETETA - ENIGMA DO DANAŠNJI...
U potrazi za odgovorom gde je istina i kako odbraniti sebe kao roditelja i svoje dete koje je jedinstveno u onom najlepš...
Sve što treba da znate o nezi novorođenčadi
video
Zar ne bi bilo lepo da bebe dolaze sa uputstvima? Mnogi roditelji se pitaju kako se menjaju pelene i kad se bebe kupaju



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here