|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (10.07.-14.07.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Istorijat razvoja HiPP-a

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.6.2017
U drugoj polovini 19. veka je deda Josef Hip (1867-1926), koji potiče iz Gincburga na Dunavu, zaposlio se u jednoj poslastičarnici i voskari u Pfafenhofenu, koju je kasnije preuzeo.

image
/11


Hosef Hipp se 1897. god. oženio sa Mariom Ostermajer i oboje su time postavili kamen temeljac za porodicu bogatu decom. Nakon rođenja jedne kćerke u 1898. god. usledili su blizanci 1899. god. čija je ishrana bila problematična. Pošto je baka imala probleme sa dojenjem, deda je morao da se stara o ishrani.

Kao poslastičar pun ideja to mu nije teško padalo: Pekao je dvopek i sam je proizvodio svoje sopstveno brašno od dvopeka. Brašno od dvopeka se dodavalo mleku koje je na taj način bilo zasitnije. Blizanci su preživeli i dobro su napredovali, isto kao i sledeće petoro dece!

Uspeh brašna od dečijeg dvopeka njenog muža, koje je Maria Hipp, naravno, prodavala i u radnji, se brzo pročuo, a Josef Hip ga je početkom našeg veka isporučivao već nekim kolegama poslastičarima. Tako je poslastičarnica sasvim usput postala mala manufaktura za brašno J. Hipa od dečijeg dvopeka, koje se zatim prodavalo u poznatom žuto-crnom pakovanju...

Jedan od sinova, Georg Hip (1905.-1967.) je posebno vodio računa o brašnu od dvopeka. Prodavao ga je kao 16-godišnjak u Minhenu od vrata do vrata. Ubrzo je roditeljski pogon postao premali.

Zbog toga je Georg Hip ovu proizvodnju izdvojio i 1932. je osnovao sopstvenu firmu u Pfafenhofenu.

Brašno od dečijeg dvopeka se na nemačkom tržištu nudilo sve do 70-ih godina.

Sredinom 20. veka Georg Hip je odlučio, prema američkom uzoru, da proizvodi industrijski  proizvedenu dopunksu hranu. 1957./58. god. su se pojavila četiri artikla na tržištu: dve vrste povrća i dve vrsta obroka.

Ubrzo (1950./60.) se prešlo sa konzerve na mnogo praktičnije stakleno pakovanje veće higijene.

Paleta HiPP-ovih proizvoda je postajala sve šira, od sokova preko hrane za juniore sve do obroka sa mesom, od dečijih deserata preko dečijih obroko od voćnih kaša sa integralinim žitaricama.

Istovremeno sa prvom industrijskom proizvodnjom hrane za bebe Georg Hip je 1956. god. započeo uzgoj voća i povrća na prirodnom zemljištu i bez hemije. Uveren u ideju Švajcarca dr Hans Milera, čoveku koji je obrazložio organisko-biološki uzgoj, njegov cilj je bio: Proizvodnja zdrave i ukusne hrane za bebe iz BIO proizvodnje.

Porodično seosko domaćinstvo, Ehrensberger Hof, kod Pfafenhofena, je potom prebačeno na BIO proizvodnju. Sin Klaus je zajedno sa svoja dva brata Georgom i Paulusom 1967. god. preuzeo upravljanje preduzećem i izgradio ekološku misao korak po korak.

Kao pionir biološkog uzgoja Klaus Hip je sâm išao od poljoprivrednika do poljoprivrednika i pružio je mukotrpan rad iz ubeđenja. Malo po malo je uspeo da pridobije poljoprivrednike za svoju ideju i da izgradi mrežu BIO poljoprivrednika pod ugovorom.

 

Dr Hans Miler je rođen 1891. god. u kantonu Bern. Tamo je rastao na seoskom domaćinstvu u Ementaleru, okružen sa šestoro braće i sestara. Do početka 30-ih godina je Miler radio kao nastavnik. Iskustva o potrebama poljoprivrednih porodica i socijalnim problemima, koji su s tim usko povezani, odvela su ga do politike

Fokus njegove pažnje je pre svega bio usmeren na male seoske pogone i obezbeđivanje njihove egzistencije. Kao jednu mogućnost za samopomoć poljoprivednika je Dr  Hans Miler video u odustanku od uobičajenog načina privređivanja, u smanjenju troškova, održanju života u zemljištu i u proizvodnji kvalitativno visokokvalitetnih životnih namirnica.

Zajedno sa svojom suprugom dr Mari Miler i lekarom, bakteriologom i istraživačem zemljišta dr Hans Peter Rušom je razvio metod organsko-biološkog uzgoja.

Dr Hans Miler je u toj trojnoj grupi preuzeo zadatak da naučne novine, koje je njegova supruga ispitala i bakteriološke rezultate istraživanja, koje je pronašao Ruš, realizuje u poljoprivrednoj praksi.

Svojom novom metodom su stvorili nove impulse u poljoprivredi, i to ne samo u Švajcarskoj. Slično kao i biološko-dinamični način privređivanja, koji je takođe u Švarcarskoj razvijen od strane Rudolfa Štajnera, širio se i organsko-biološki način privređianja i na druge zemlje.

Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
8
Svi će znati ime firme koja je dala otkaz ...
Buduće majke i porodilje mogu direktno ministarstvu da prijave maltretiranje na poslu, posle čega odmah izlazi inspekcij...
6
Kolica za bebe i zašto sam kupila trio sistem
Kolica za bebu su jedna od najvažnijih stvari koje treba nabaviti za najmlađeg člana porodice. Zato je važno dobro sagle...
4
FOTO: Kako zaista izgledaju novorođene bebe
Mnogi roditelji su iznenađeni kako njihova deca izgledaju kada se tek rode. Pogledajte ove neverovatne fotografije i saz...
4


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
Maraj
Onda sam čula za Fitolat. Stvarno mi je pomogao!
Ja sam krenula da ga koristim oko mesec dana nakon porođaja. Do tad sam bila uporna u nameri da dojim, ali grudi kao kamen tvrde, mleko jedva da nadolazi. Onda sam čula za Fitolat. Stvarno mi je pomogao, mleka jesam imala više. Uspostavila se prirodna laktacija, tako da sam ukupno dojila 20 meseci. Što se moje bebe tiče, ona je mogla i dalje. I dalje sam imala mleka.  Više >>
image
Kuvar: Mariya
Osvežavajuća torta sa ukusom jagode i vanile. Ovo je recept za malu tortu, ako želite veću duplirajte sve sastojke.

Anketa


afrodita



(75%)

(25%)


Ukupan broj glasova: 44

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here