|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Izvedena prva transplatacija materice u Tiršovoj

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 31.3.2017
Prva transplantacija materice u Srbiji i ujedno prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama urađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

image
Pixabay.com
/11


Operaciju je izveo veliki tim stručnjaka, stranih lekara koji već imaju iskustva u ovoj intervenciji, a predvodio ju je Mats Branstrum iz Švedske. Sa njim su radila i trojica lekara iz Geteborga, tri sa Harvarda, tri iz Izraela, kao i mnogobrojna ekipa iz Tiršove.

Intervencije su, od uzimanja materice do presađivanja, trajale od osam sati u nedelju ujutru 26. marta do posle ponoći narednog dana.

Jednojajčane bliznakinje su iz Srbije i imaju 37 godina. Ona koja je rođena sa matericom već ima troje dece i odlučila je da pomogne sestri, koja je rođena bez materice.

"Pacijentkinje su odlično, dobro se oporavljaju. Za sada postoperativni tok ide idealno, još je rano da se radujemo potpuno, ali srećni smo, za sada sve ide kako treba", rekao je profesor Zoran Radojičić, direktor dečije klinike u Tiršovoj.

Prema njegovim rečima, nije retkost da se žensko dete rodi bez materice, a prema statistici godišnje se rodi 10 do 15 devojčica sa ovom kongenitalnom anomalijom.

"Ova transplantacija je od velikog značaja, jer sada te devojčice imaju mogućnost da postanu majke. Operacija nije laka i jako dugo traje, ali su pre 10 godina ljudi mogli da sanjaju o ovakvoj operaciji", rekao je Radojičić.

Doktor Branstrum sa Univerzitetske klinike u Geteborgu istakao je da je ova operacija jedinstven slučaj, jer je reč o prvoj transplantaciji među jednojajčanim bliznakinjama.

"Vi ovde imate i tehničke i medicinske uslove veoma dobre, naravno i odličan tim stručnjaka, a i pacijentkinje su iz Srbije. Osim saradnje sa timom iz Tiršove, u našim redovima je već godinama i doktor Milenković, koji je u mom timu, i koji živi i radi u Švedskoj. Njega znam 20 godina. Svi zajedno radimo mnogobrojna istraživanja i intervencije, i pokušavamo da pomognemo", rekao je Branstrum.

Prema njegovim rečima, transplantacija kod jednojajčanih bliznakinja je značajna jer su tkiva identična i veće su šanse da se trudnoća iznese.


Izvor: N1

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pitali smo ginek: Nema ovulacije uz poziti...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
4
Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
4
Kako žensko telo „blokira“ slabe spermatoz...
Istraživači iz Njujorka su, testirajući spermu muškaraca i spermu bikova, otkrili da najsnažniji plivači među spermatozo...
4
Da li smo zaista prestare za trudnoću nako...
Ne želite bebu posle 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pet...
3





Otkriveno kako jajna ćelija "hvata"...
Proteini na glavi spermatozoida traže odgovarajuću seriju specifičnih šećera na omotaču jajne ćelije. Kada dođe do pokla...
Kako zaista izgleda borba za bebu? Upravo ...
Ako postoji fotografija koja savršeno prikazuje svu bol, ali i radost vantelesne oplodnje, to bi zasigurno mogla biti ov...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here