|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Saveti i preporuke 4 iskusne mame – kako da izaberete prava kolica za vašu bebu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.8.2016
Šta je važno znati kada odabir kolica za bebu dođe na red? Koje sve kriterijume ta kolica treba da ispune? Da li je to cena, dizajn ili praktičnost?

image
/11


Odabir pravih kolica za bebu je najčešće najveća nedoumica roditelja pogotovo kada stiže prva beba. Tržište je puno različitih modela  različitog cenovnog ranga, dizajna i kvaliteta, i često može doći do potpune zabune.

Prvo je potrebno sagledati okolnosti gde živite, kako živite i na koji način očekujete da ćete koristiti kolica. Da li živite u prizemlju ili u zgradi na spratu, sa ili bez lifta, da li će se vaša beba roditi u hladnim zimskim mesecima koji nisu pogodni za šetnje ili u prolećnim, jesenjim kada je zgodno šetati bebu, da li kao prevozno sredstvo koristite automobil ili javni prevoz?

Druga stavka koja se nameće je koliko novca ste u mogućnosti i koliko želite da izdvojite. Kolica su jedna od najvećih investicija, a pri tome se ne troše i habaju tako lako, pa posle korišćenja mnoga ostaju kao nova.

Zato često, buduće mame provode sate pretražujući i proučavajući karakteristike, raspitivajući se od iskusnijih mama o tome koja kolica da odaberu, i neki opšti saveti kojih se iskusne mame pridržavaju su:

  • da su kolica udobna za bebu

  • da mogu da se koriste što duži vremenski period, pa i da ostanu za sledeće dete

  • da budu laka za sklapanje i nošenje

  • i svakako da nisu preskupa

 

Prenosimo vam savete i iskustva nekoliko mama o tome kako odabrati kolica i koji su bili njihovi kriterijumi pri izboru.


Mama Milica:

Danima sam čitala o kolicima, i obilazila prodavnice ne bih li suzila izbor. Zaista je trbalo vremena. Obično ono što bi mi se na oko dopalo po pitanju dizajna i cene nije zadovoljavalo moje potrebe. Da se razumemo, sjajno su dizajnirana, i udobna, međutim uglavnom su mi bila prevelika da stanu u gepek automobila. Takođe, i preteška. U međuvremenu, krenula sam u potragu i za auto-sedištem (jajetom) te sam na kraju shvatila da mi je najisplativije da gledam duo ili trio sisteme. Na kraju smo suprug i ja odlučili da uzmemo Chicco Trio Sprint 3 u 1 sistem, i to iz nekoliko razloga. Inače su nam se modeli Chicco kolica dopali, lepo su dizajnirana, sve zahteve većina ispunjava, počevši od udobnosti do više položaja, ona što smo gledali imaju kišobran sklapanje te su na odgovarala i sa tog aspekta. Međutim, kada se vodite zdravom logikom shvatite da ovakav sistem u odnosu na posebno kupljena kolica i autosedište ima više prednosti – pre svega cenovno, a onda i prostorno. Naime kada se uzima 3 u 1 sistem, osnova svega je ram na koji se namesti korpa, koja je idealno rešenje u prvih par meseci odnosno dokle god beba leži, zatim na taj isti ram se namešta i auto-sedište, što je idealno rešenje kada se ide u neku nabavku na primer, i nema potrebe da se sa sobom nosi i sediše i kolica. Ram mi sad uglavnom ostaje u gepeku, ne zauzimajući puno mesta, ujedno i ne zauzimajući mesta ni u stanu, a spram potrebe (kupovina, šetnja) bebca nosim u auto-sedištu ili korpi, i vrlo važno je bilo i to da ga bez buđenja unosim u kuću. Eto jedne velike prednosti korpe, kojju iskrena da budem u stratu nisam htela. A tek ćemo isprobavati i sportsko sedište kolica, koliko vrlo uskoro.

 

Mama Ana:

Mi smo za drugi bebu nasledili maltene nova Hauck Shopper tj. trio sistem. Za prvo dete smo kupili bili jedna preskupa prelepa, ali jako glomazna i pokazalo se nepraktična kolica sem ako izuzmem off road šetnje. Zašto su nepraktična, to samo moja kičma zna!

Uglavnom, kako se meni približavao termin, moji sestra i zet su se pripemali za selidbu van zemlje, i kako je sestrić već grabio ka prvoj godinici, sestra je odlučila da mi ponudi svoja kolica. Prihvatila sam i uopšte se ne kajem. Naime, manja su, lako se sklapaju, imaju kompaktnu ručku samim tim je to velika olakšavajuća okolnost, pogotovo kada smo nas tri napolju, jednu držim za ručicu, drugu guram. Korpa i auto-sedište koji su u okviru sistema se na ram kolica nameštaju tako da gospođica gleda u mene. I najvažnije od svega – izuzetno su lagana, te i kada u veliku korpu stavim stvari, čini mi se da su opet lakša nego prva koja smo imali. To vam je danak neiskustvu!

Sumirajući dva različita iskustva, sada bih definitivno savetovala sve mame, da pre svega sagledaju praktičnost kolica koja će uzeti, moraju biti laka, a udobna, pre svega kvalitetna, a kvalitet definitivno ne zavisi isključivo od cene.

 

Mama Neda:

Kada sam birala kolica, osnovno što su trebala da zadovolje billo je to da budu lagana i ne preterano kabasta. Živimo na trećem spratu u zgradi bez lifta, samim tim teška kolica nisu dolazila u obzir. Pritom, važno je bilo i da budu prihvativljije cene. Znam da su kolica jedna investicija na duži period, i da bi po mogućnosti trebala da čekaju i drugo dete, međutim meni je zaista bilo previše da odvojimo par stotima evra za ista. Vodeći se ovom logikom, svela sam izbor na par modela različitih brendova, pri tome vrlo mi je važno bilo da mogu ručku da namestim tako da beba gleda u mene, i na kraju sam shvatila da ukoliko saberem pojedinačnu cenu jajeta (auto-sedišta) za bebu i kolica, dolazim do toga da ispadne isto ili čak i skuplje nego da uzmem neki trio sistem, uz koji se dobija i čvrsta korpa za bebu, idealnog ravnog položaja, a udobnija i mekanija od bilo kojih kolica, koja se pri tome namešta tako da se bekana i ja gledamo. Ovo se pokazalo kao dobar izbor.  Dok je beba bila mala, ram sam često ostavljala u kolima, a bebu sam nosila u stan samo u korpi tj auto-sedištu, ili sam je vadila iz auto-sedišta ukoliko je budna, taman još malo rasterećenja prostora u stanu bez svih tih rekvizita. Sve u svemu, više sam nego zadovoljna svojim izborom, korpu i autosedište smo uveliko prerasli, ali kolica i dalje koristimo, i to maksimalno – laka su za manipulaciju, udobna, naslon se spušta do ležećeg položaja pa dremke napolju su i dalje prisutne. I kako stoje stvari, ako ništa drugo, makar gledajući točkove, ipak se oni najviše habaju, dočekaće i sledećeg člana porodice.

 

Mama Jelica:

Ja sam htela i moderna i praktična kolica za sina. To sam i uzela, tj. takva je bebac dobio na poklon od bake i deke. Imajući u vidu da će izbor kolica biti poklon, moram da priznam da sam malo snizila kriterijum, pre svega zbog cene, da ne opterećujem previše penzionerski džep, i sada je možda jedina zamerka to što nisu ultra moderna kakva sam htela. Uglavnom ako sagledam praktičnost kolica koja koristimo, tu nema greške, kada su sklopljena staju bez problema u gepek, sam ram nije težak, auto-sedište i korpa se u potezu napeštaju na isti, sportsko sedište je perfektno, pa kada je i ono namešteno kolica se i dalje čas slože i ne zauzimaju previše mesta. Uz njih je došla i propratna oprema poput dunjice za noge i zaštitne navlake za kišu i vetar, što nam omogućava da i po lošem vremenu budemo dugo napolju. Koristimo ih maksimalno, i sada sam vrlo zadovoljna njima, iako mi u stratu nisu bila najomiljenija, ali sa dolaskom deteta sazrimo i promenimo malo stavove. Kod mene bi to bilo praktičnost i kvalitet ispred dizajna i boje!

 

 

Kako ste vi birali kolica za vašu bebu?


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
10
Gde grešimo kada stavljamo u krevet bebu k...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda verovatno i v...
6
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Slike zbog kojih ćete im roditi brata ili ...
U srcu braće i sestara rivalitet je posledica činjenice da moraju da dele ljubav i pažnju roditelja, isto kao i prostor ...
4





Gde grešimo kada stavljamo u krevet bebu k...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda verovatno i v...
Handling bebe - pravilno podizanje i spušt...
video
Roditelji nekada ne znaju kako se pravilno podiže i spušta mala beba. (slovenački video)



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here