|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako pomoći roditelju da se snađe u roditeljstvu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.3.2022
Ova knjiga na nepretenciozan način i uz mnogo primera stavlja do znanja da roditeljstvo nije veština u kojoj se od nas očekuje da budemo savršeni, već da imamo izoštrena čula kada su naša deca u pitanju, jer shvatajući njih, učimo da shvatimo i sebe, pa tako zajedno rastemo. Neprocenjivo.

image
Retke su knjige o roditeljstvu i vaspitavanju dece u kojima ćete pročitati onoliko teksta o dečjim potrebama koliko i o svojim. Jelena je posvetila veliki segment knjige nečemu što naziva „svesno rodi
/11


Nove generacije roditelja sklone su da se unapred informišu o ulozi koja ih čeka, pa tako počnu da postavljaju sebi ciljeve i modele kakve bi želeli da ostvare kao roditelji i pre nego što beba stigne u porodicu. Zatim to predznanje iskustveno i teorijski nadograđuju, na to se nadovezuju saveti baka, deka, tetki, braće, sestara i drugarica, dakle svih onih koji već imaju dete, da bi onda na scenu nastupio sam život, to jest – samo dete.

U moru informacija, iskustava i svedočanstava, ali i knjiga o roditeljstvu, često ostajemo zbunjeni. I nikog nema da nam kaže da je to normalno, da je roditeljstvo dinamičan fenomen, i da čovek postaje roditelj zajedno sa svojim detetom.

U knjizi Kako se čitaju deca Jelena Holcer nas na primeru izuzetno zanimljivih crtica iz razgovora sa decom uči da to što nam deca govore najpre čujemo, a onda i shvatimo.

Kada usvojimo tu ideju, Jelena nas podseća da treba da usvojimo još jednu, onu koju često preskačemo i guramo pod tepih od trenutka kada postanemo roditelji, naročito na našim prostorima: biti roditelj ne znači zaboraviti na sebe i svoju ličnost, svoje potrebe i želje.  

Retke su knjige o roditeljstvu i vaspitavanju dece u kojima ćete pročitati onoliko teksta o dečjim potrebama koliko i o svojim. Jelena je posvetila veliki segment knjige nečemu što naziva „svesno roditeljstvo“. Svesno, u smislu da ste svesni svojih postupaka i reči, jer kada ste svesni te celine, možete na vreme da uočite kakve poruke prenosite svom detetu.

Zato navodi reči jednog oca koji se iskreno zapitao: „Ako sam ja u životu izgubio svoj kompas i ne znam kuda idem, kako će moj sin, koji me kopira, znati kuda on ide i kako će on negde stići?“.

Zato je ova knjiga tu. Da vam da odgovor na to pitanje. Ne da vam odgovori gde ste se izgubili, nego da vas orijentiše u vašoj želji da od svog deteta stvorite čoveka, koji i kada dođe u situaciju u kojoj se našao ovaj tata, bude dovoljno hrabar da se suoči sa njom i počne da traži rešenje.

Jedan devetogodišnji Lav (9) je rekao Jeleni da je srećan „čim se sesti“. „Čim se setiš čega?“, pitala je Jelena. „Da sam živ“, odgovorio je.

A vi? Koliko ste vi srećni što ste živi, što ste roditelji, što imate sreću da budete nekome uzor, idol, podrška i gnezdo? Ova knjiga na nepretenciozan način i uz mnogo primera stavlja do znanja da roditeljstvo nije veština u kojoj se od nas očekuje da budemo savršeni, već da imamo izoštrena čula kada su naša deca u pitanju, jer shvatajući njih, učimo da shvatimo i sebe, pa tako zajedno rastemo. Neprocenjivo.

 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
44
Mačke usrećuju
Ako se dvoumite da li da vašem mališanu ispunite želju i udomite macu, trebalo bi da znate da ona zaista može da mu učin...
6
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
5
Trogodišnjake doslovno boli briga za vas!
Dvogodišnjaci svakako jesu zahtevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitan...
4





Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
Hajde da se igramo!
Koliko puta ovih dana čujete ovu rečenicu? Ja ni sama ne znam! A ideje… nije da ih nema.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here