|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Matičnim ćelijama protiv dijabetesa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.6.2015
Četvorogodišnja Isla Robinson je ušla u istoriju kao prva osoba na svetu kojoj su transplantirane sopstvene matične ćelije, prikupljene tokom rođenja, kako bi se sprečilo da se razvije dijabetes tipa 1.

image
/11


Četvorogodišnja Isla Robinson je ušla u istoriju kao prva osoba na svetu kojoj su transplantirane sopstvene matične ćelije, prikupljene tokom rođenja, kako bi se sprečilo da se razvije dijabetes tipa 1.


Naučnici veruju da će krv iz pupčanika bogata matičnim ćelijama sprečiti autoimuni proces koji uništava ćelije pankreasa.


 ‘’Jednostavno je delovalo kao dobra prilika da se osiguramo’’, rekla je Rejčel Veldon, Islina mama, povodom njihove odluke da sačuvaju matične ćelije 2011. godine.

„Sada kada smo uključeni u ovo istraživanje, osećamo se zahvalno“ – nastavlja Rejčel.


Islina porodica je izabrana zato što njen polubrat ima dijabetes tipa 1. Isla i njena sestra Rubi su radile analize krvi u kojima je otkriveno prisustvo antitela, što je ukazivalo na to da postoji velika šansa da se i kod njih razvije dijabetes.


Rubi je dijagnostikovan dijabetes samo par dana nakon prve analize krvi. Od tada, Isla je išla na testiranje svakih 6 meseci, da bi jednog dana njen tim lekara odlučio da sprovede terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, jer je već postala visokorizičan slučaj.


‘’Sva ispitivanja su ukazivala na to da će dobiti dijabetes, pa smo pomislili da ako uspemo to da sprečimo, biće fenomenalno’’, rekla je vođa studije Marija Kreg. ‘’Nadamo se da ćemo u potpunosti uspeti da isključimo taj autoimuni proces i da Islin organizam nikada neće razviti dijabetes’’.

Druga mogućnost je da neće sprečiti nastanak dijabetesa u potpunosti, već ga samo odložiti.

‘’Mogu proći godine, pa čak i ako odložimo dijabetes do adolescencije, kad Isla bude starija, to bi bilo sjajno zato što bi nam kupilo vreme za sprovođenje drugih terapija koje se razvijaju’’, rekao je profesor Kreg.


Krv je bila prikupljena iz pupčanika nakon što se Isla rodila, zaštićena krioprotektantima i čuvana na temperaturi od -160 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Već u sredu, krv je bila odmrznuta, pripremljena za terapiju i data putem infuzije tokom pola sata.




Pre infuzije, Isla je primila dozu antihistamina kako bi se sprečila eventualna alergijska reakcija. To je bio jedini deo procedure koji je uplašio malu, ali hrabru Islu, koja je naišla na veliku podršku medicinskog osoblja.


Profesor Kreg kaže da je Isla prva od dvadesetoro dece kojima će biti transplantirane sopstvene matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.


Prema podacima  IDF-a (Internacionalna Dijabetes Federacija) broj obolelih od dijabetesa se svake godine povećava.


 


Razne kritike upućene na račun privatnih banaka su povećale zabrinutost, da će roditelji prestati da čuvaju matične ćelije zato što misle da ih možda nikad neće upotrebiti. Ali kako je profesor Kreg rekao, dokaz o vrednosti čuvanja matičnih ćelija je upravo ovaj slučaj. Smatra se da će matične ćelije imati glavnu ulogu u terapiji za stanja kao sto su dijabetes tipa 1, srčana oboljenja, infarkti i neurološka oboljenja.

 

Izvor: http://www.smh.com.au/nsw/fouryearold-girl-makes-history-in-worldfirst-attempt-to-prevent-type-1-diabetes

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
19
Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
5
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Obeležava se nacionalni dan borbe protiv r...
Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligni...
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here