|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Običaji nakon rođenja bebe širom sveta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.8.2016
Kada se rodi beba u svim krajevima planete budi se isto osećanje - neopisiva sreća. Za razliku od emocija, običaji nakon rođenja bebe, nega i ishrana znatno se razlikuju među zemljama širom sveta.
Ključne reči:

image
/11


Odnos roditelja i bebine okoline prema novorođenčetu razlikuje se od zemlje do zemlje. Neki tradicionalni običaji vezuju se za zdravstvene razloge, dok su drugi uslovljeni prirodnim uslovima, klimom, religijom, starinskim navikama...

 

Upoznajte običaje "kolega" roditelja iz zemalja širom sveta i možda ćete u svom roditeljskom stažu moći da primenite neke od interesantnih i korisnih običaja.

 

Kad bebu gajite u Danskoj... 

Retko ćete unositi dete u zatvorene prostorije, a u vrtiću će spavati isključivo na posebno napravljenoj terasi. Dečja kolica viđaćete samo u šetnji, u kupovini ili uredno parkirana ispred kafića i restorana, gde bebe mirno spavaju dok roditelji uživaju u slobodnom vremenu. Zašto je ova praksa uobičajena za Dansku? Danski zdravstveni radnici veruju da bebe koje spavaju na otvorenom imaju bolje zdravlje i jači apetit, pa svim roditeljima savetuju da decu što više iznose napolje.

 

U Švedskoj okrenite bebu na stomak

Kada su suočeni sa nemirnom i razdražljivom bebom koja neće da spava, švedski roditelji imaju posebnu taktiku. Najčešće stave bebu okrenutu na stomak u krevetac i lagano je lupkaju u predelu donjih leđa i pelene, stvarajući ritmičke vibracije. Veruje se da se beba tako oseća kao u maminom stomaku čime joj se pruža osećaj sigurnosti i prilika da lakše zaspi.

 

Ako se porodite u Jordanu, zaboravite sladoled

Nakon što se porodi, jordanska žena dugo ne jede sladoled. Žene u Jordanu obično izbegavaju hladna pića i ledene poslastice kada rode bebu, jer, prema tradicionalnom verovanju, hladnoća koja dopire do kostiju novopečene majke može prouzrokovati razne bolesti, uključujući reumatizam i artritis. 

 

U Mongoliji ćete dugo dojiti

Majčino mleko se kod Mongolaca smatra najboljom hranom za bebe i većina dece se doji minimum prve dve godine, a mnoge mame ovu praksu nastavlju i duže. Dojenje je u Mongoliji dozvoljeno na svim javnim mestima, a veruje se da su najbolji mongolski rvači bili dojeni sve do pete godine života.

 

Nakon porođaja u Dominikanskoj republici, nećete moći van kuće

Dominikanske mame i bebe nakon porođaja provode vreme isključivo u svom domu. Dominikanske bebe se u prvim mesecima čuvaju u potpuno zatvorenom prostoru kako bi bile zaštićene od sunca, vetra i raznih virusa. Ako je bebu neophodno izvesti u prvim mesecima, uvek se pokriva u potpunosti tako da je i dalje zaštićena od različitih spoljnih uticaja.

 

U Bugarskoj će vam pljunuti bebu

Ako vam se dogodi da se nađete u Bugarskoj zajedno sa bebom, nemojte da se iznenadite ako prolaznici, gledajući ka vama, pljunu u pravcu deteta, uz obavezne reči: "Koka te pokakila". Bugari veruju da možete da ureknete dete ako ga previše hvalite, pa je zato dobro pretvarati se da je dete ružno i "častiti" ga pogrdnim rečima. Uostalom, kao i kod nas sa onim čuvenim pupupupupu!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
PODRŠKA MALIM DIVOVIMA VEĆA NEGO IKADA
17. novembar - Svetski dan prevremeno rođene dece
8
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
8
DOBITNICI u takmičenju NUTRINO JUNIOR IGRA...
Tokom prethodnih mesec dana puno vas je učestvovalo u NUTRINO JUNIOR NAGRADNOM KONKURSU, hvala vam na tako lepom odzivu!
8





Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Bebino pismo mami i tati
Verovatno ne postoje reči koje mogu da vas pripreme za osećanja koja će vas preplaviti kada postanete roditelj, a posebn...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here