|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

POKLANJAMO: "Mrki medo, mrki medo, šta to vidiš ti?", Erik Karl i Bil Martin Ml.

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.9.2023
Veoma gladna gusenica dobila je mrkog medu za novog drugara



Mrki medo, mrki medo, šta to vidiš ti? je dečja slikovnica koju su napisali i ilustrovali Bil Martin Ml. i Erik Karl, autor obožavane antologijske Veoma gladne gusenice. Osmišljena je da pomogne mališanima da povežu boje i značenja sa životinjama. Velika srećna žaba, punačka ljubičasta mačka, zgodan plavi konj. Pa raspevana crvena ptica, lajavi beli pas, pufnasta crna ovca i meka žuta patka – svi paradiraju na stranicama ove divne knjige. Deca će odmah reagovati na ravne, smelo obojene kolaže Erika Karla. Jer, želja autora je da decu izlože muzici jezika, verujući da veseli ritam odjekuje decom čak i ako ne razumeju sadržaj. A sve s ciljem pomoći deci da pređu s čitanja na pisanje u ranom vrtićkom uzrastu.

Mrki medo, mrki medo, šta to vidiš ti?

 

Svetle kolažne slike, maštovita priča i mali detalji čine Erikov rad jedinstveno razigranim. To je knjiga sa kojom dete može da se igra i igračka koja može da se čita.

Narator pita različite životinje i ljude šta vide. Njihov odgovor je posmatranje druge životinje ili osobe, što opet izaziva početno pitanje: „Šta to vidiš ti?” I otvara beskrajne mogućnosti vaspitačima, roditeljima i edukatorima za dalje korišćenje ove knjige i svaki put drugačija čitanja. Ovaj proces stvara ritmički obrazac koji je dosledan kroz celu knjigu. Slikovnica započinje mrkim medom, a zatim prikazuje crvenu pticu, žutu patku, plavog konja, zelenu žabu, ljubičastu mačku, belog psa, crnu ovcu, zlatnu ribicu, učiteljicu (koja je prvobitno bila majka u izdanju iz 1967. godine), i na kraju, decu.

Knjiga je Prevedena na vise od 30 jezika. Naišla je na široke pohvale roditelja i nastavnika i stavljena je na nekoliko lista priznanja. Osvojila je dve nagrade za ilustraciju:

Children’s Book Council (IRA / CBC) , po izboru dece, 1984

Omiljena dečja knjiga svih vremena, 2006

 

Knjiga je navedena kao jedna od „100 najboljih slikovnica” svih vremena u anketi Školske biblioteke iz 2012. godine. Nalazi se na  Goodreads listi Najboljih knjiga za decu. 


 

Naši dragi prijatelji iz izdavačke kuće ProPolis Books

 obradovaće jednog korisnika Ringeraje knjigom 

O nagradnom konkursu i kako do nagrade, 

 pročitajte na FORUMU.

 

Rekli su o knjizi:

Bio sam vaspitač u vrtiću 10 godina. Bez sumnje, knjiga Erika Karla Mrki medo, mrki medo, šta to vidiš ti? bila je moj apsolutni favorit za učenje dece da čitaju. Deluje kao srećna amajlija.

Kao muzičar, odlučio sam da uz tekst dodam laku muziku. I tako sam spajao umetnost knjige, tekst i moju muziku. Timoti Rajan


To je savršena knjiga za malu decu koja tek počinju da uče slova, njihove zvukove i reči. To je takođe odlična knjiga za onu decu koja možda nisu sjajni čitaoci. Kada sam predavala u prvom razredu, imala sam nekoliko učenika koji nisu znali da čitaju. Njihov nivo samopouzdanja je bio nizak i bilo nam je zaista teško da pronađemo dobre knjige koje su mogli da čitaju samostalno. Ali ovo je bila jedna od retkih knjiga koju su sami uživali da čitaju. Svaka knjiga koja može da natera dete da se oseća kao da je uspešan čitalac je po mom mišljenju odlična knjiga. Amanda, učiteljica

Mislim da je Mrki medo, mrki medo, šta to vidiš ti? odlična knjiga za uvođenje lekcije o bojama na časovima likovnog. Ova knjiga omogućava da boje budu zabavne i zanimljive. Zamolila bih svako dete da uđe u grupe koje će predstavljati svaku životinju iz knjige. Jedna grupa bi bio medved, druga grupa bi bio pas i tako dalje. Konstruisali bismo njihove životinje koristeći papir i bojice.

Prilikom čitanja knjige po drugi put, svaka grupa bi bila zamoljena da podigne svoje životinje i napravi odgovarajuće zvukove tih životinja. Takođe možemo učenicima pomoći da identifikuju realistične životinje (kao što je beli pas) i životinje koje su kreativnije za maštu (plavi konj). Tajana Tejlor, učiteljica

Ovo je slatka i kreativna knjiga. Volim rime. Sviđaju mi se oblici i forme životinja, deluju čvrsto i geometrijsko. lako za dete da vidi i identifikuje. Goodreads

Ovo je priča o učiteljici koja je toliko posvećena da su je njeni učenici jednostavno zvali Učiteljica. Proslavila je multirasnu, multietničku raznolikost svoje učionice nizom kućnih ljubimaca: smeđi medved, crvena ptica, žuta patka, plavi konj, zelena žaba, ljubičasta mačka, beli pas, crna ovca, i zlatna ribica. Neki kritikuju njene nastavne metode, navodeći opasnost od medveda u učionici, ali ja ostajem pri njenom izboru da se vodi aliteracijom uprkos svim potencijalnim malverzacijama. Dženifer Brinkmajer

 

 Veoma gladna gusenica

Veoma gladna gusenica Erika Karla je jedan od najvećih klasika za decu svih vremena, koji je od svog prvog objavljivanja 1969. dobio brojne nagrade, a na Sajmu knjiga u Bolonji 2015, za najbolju digitalnu knjigu koja promoviše večne vrednosti.

Jednostavna priča o gusenici koja je u potrazi za hranom od momenta kada se izlegla. Najpre se najela voća, a potom je probala različite vrste hrane, da bi se, na kraju, učaurila i dve nedelje kasnije pretvorila u prelepog, šarenog leptira. „Veoma gladna gusenica” je vrlo edukativno štivo za najmlađe: uči ih da broje, da imenuju voće i dane u nedelji, ali i da se upoznaju sa životnim fazama jednog leptira.
Knjiga je prevedena na preko 60 jezika, a svakog minuta negde u svetu proda se jedan primerak.

Svetsku slavu ova knjiga duguje kolažu kao inoviranom načinu ilustracije koji je prigrlio Erik Karl. Svaki kreativni vaspitač i učitelj bar nekad je u radu mogao da koristi ovu knjigu, a ukoliko nije – evo prilike. Neiscrpan izvor ideja za izradu kreativnih predmeta i obrade nastavne jedinice.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Brutalno iskrena poruka o ženama koje ne r...
Umorna od stalnog slušanja fraze - šta radiš po ceo dan?, blogerka Rišel Kastlberi odlučila je da napiše status za sve m...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
2
Svaki peti brak u Srbiji završi se razvodom
U Srbiji se broj zaključenih brakova u poslednjih 60 godina prepolovio, a danas se gotovo svaki peti zavši razvodom.
2





Minimax: Čarobna priča o avanturama dinosa...
photo
Po zamisli Stivena Spilberga i Džordža Lukasa i pod rediteljskim vođstvom Dona Bluta, „Zemlja pre vremena“ je prelepa, m...
15 fotografija žena na poslu za praznik rada
U čast Dana žena, NATIONAL GEOGRAPHIC je prikupio 15 fotografija koje prikazuju žene tokom rada širom sveta.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here