|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sprečite upale jajnika i bešike

Blic online (www.blic.rs), 22.3.2018
Nelečene upale jajnika mogu da ostave ozbiljne posledice, pa čak i da dovedu do steriliteta, kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog. Upale jajnika i mokraćne bešike, kojima su žene inače sklone, u zimskim mesecima još su češće zbog hladnog vremena
Ključne reči:

image
/11


 

Problem su i česti prelasci iz tople u hladnu sredinu i obrnuto. Rizik od obolevanja je još veći kod mladih žena koje, čak i kada je temperatura vrlo niska, izlaze napolje neadekvatno obučene, golog stomaka.

– Ovih loših navika naročito treba da se čuvaju devojke i žene koje su sklonije upalama, jer neke žene nikada ne dobiju upalu, a drugima se ona često vraća – ukazuje dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije, akušerstva i akupunturologije i vlasnica ordinacije „Merida“ u Beogradu.

Ona navodi da najveći rizik od upala postoji kod žena u reproduktivnom periodu, jer infekcija može da se dobije i prilikom seksualnog odnosa. Upale su češće posle porođaja, prekida trudnoće, bilo spontanog bilo namernog, nakon ginekoloških i drugih operacija u predelu trbuha.

 

ANTIBIOTICI LEČE UPALU JAJNIKA


Upala jajnika, objašnjava naša sagovornica, počinje bolom u donjem delu trbuha, koji je obično obostran, može da bude blag, ali i veoma jak i praćen probadanjem i kočenjem noge.

 

Nekada se bol širi ka krstima, a upala može da počne i jakim probadanjem u predelu jednog ili oba jajnika, i da bude praćena i povišenom temperaturom – kaže doktorka.

U slučaju ovih simptoma treba obavezno otići na pregled kod ginekologa koji će proceniti da li je za postavljanje dijagnoze i određivanje terapije dovoljan samo ginekološki pregled ili je neophodan i ultrazvučni.
– Upale jajnika leče se antibioticima, koji se piju sedam do 10 dana, a obično se preporučuju i vaginalete, kako bi se izbeglo razmnožavanje gljivica. Dva do tri dana od početka terapije, upala počinje da se smiruje, pacijentkinja se oseća bolje, ali ni tada ne treba prestati sa uzimanjem antibiotika jer propisana doza mora da se popije. Međutim, ako antibiotici za dva-tri dana ne dovedu do poboljšanja, treba ponovo otići lekaru – kaže doktorka i dodaje da se u tim slučajevima obično prelazi na lečenje injekcijama.

Ona naglašava da upale jajnika treba shvatiti veoma ozbiljno i obavezno ih lečiti, jer nelečena upala može da pređe u hroničnu i da dovede do zapušavanja jajovoda, pa i do steriliteta. Osim toga, dr Vasiljević savetuje ženama da se, dok traje upala, utopljavaju i da izbegavaju seksualne odnose.

 

EŠERIHIJA KOLI PRVI UZROČNIK UPALE BEŠIKE


Isti saveti važe i u slučaju upale mokraćne bešike koja se kod žena takođe često događa, a najviše zato što je mokraćna cev veoma kratka i što se njen otvor nalazi vrlo blizu analnog otvora i vagine, odakle lako dospevaju patogeni mikroorganizmi i izazivaju infekciju. Osim toga, ukazuje doktorka, ova cev se lako iziritira i pri seksualnom odnosu bez zaštite.

Cistitis odnosno upalu bešike najčešće uzrokuju bakterije, a pre svih ešerihija koli. Mnogo ređe se kao uzročnici pojavljuju stafilokoke i enterokoke, a u malom broju slučajeva polno prenosivi mikroorganizmi.
Dr Vasiljević navodi da se na upalu bešike može posumnjati u slučaju učestalog bolnog mokrenja ili peckanja pri kraju mokrenja. Kada je infekcija jača, u mokraći može da se pojavi i koja kap krvi, što ne treba da zabrinjava jer se to dešava zato što je mokraćna cev kratka, pa se izlaz lako iziritira.

Ukoliko tegobe nisu mnogo jake, treba piti biljne čajeve protiv infekcije mokraćnih puteva, bar dva litra tople i negazirane tečnosti dnevno i mokriti što češće kako bi se izbacile bakterije. Ako ni ovo ne smiri simptome, neophodan je odlazak kod lekara koji za lečenje bakterijskih infekcija obično prepisuju antibiotike.


Izvor: blic


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
17
Ranica na grliću materice
Po podacima koje je 2013. godine objavio Tanjug skoro svaka druga devojka u Srbiji ima promene na grliću materice. Pri p...
4
Znate li kolike su vam šanse da zatrudnite?
Najnovija statistika je zabrinjavajuća za buduće roditelje i zato bi trebalo na vreme da se informišete o ovoj problemat...
3
Kolike su šanse da zatrudnite u toku meseca
Ako pravite bebu, dobar tajming je zlata vredan. Evo kako se verovatnoća da ostanete u drugom stanju menja tokom meseca.
3





Otkriveno kako jajna ćelija "hvata"...
Proteini na glavi spermatozoida traže odgovarajuću seriju specifičnih šećera na omotaču jajne ćelije. Kada dođe do pokla...
Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here