|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Teže do produžavanja porodiljskog odsustva

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.1.2015
Do sredine godine biće doneta nova pravila za nastavak bolovanja majki. Lekarske komisije iz domova zdravlja izmeštaju se u PIO fond

image
/11


NOVI zakon o finansijskoj podršci porodici, koji bi trebalo da bude usvojen do sredine 2015. godine, najverovatnije će lekarsku komisiju koja odobrava produženje bolovanja porodiljama, iz domova zdravlja preseliti u PIO fond. Cilj je da nezavisni stručnjaci odobravaju duže odsustvo samo majkama kojima je to neophodno.

Od 2002. godine, naime, samo u Beogradu broj odsustava sa posla zbog posebne nege deteta, ili "produženja porodiljskog bolovanja", porastao je sa 300 na oko 8.000! To ne znači da su nam deca bolesnija, naprotiv. Samo beogradski budžet zbog tih zloupotreba mesečno gubi od 100 do 150 miliona dinara!

Koliko se ta praksa ustalila govori podatak da se retko koja mama vratila na radno mesto na vreme i sve ih je više koje na porodiljskom bolovanju ostaju duže od godine.

- Ako bismo se rukovodili ovim podacima ispada da nam je trećina dečje populacije teško invalidna - kaže za "Novosti" Radomir Janić, pomoćnik sekretara za socijalnu zaštitu u Beogradu. - U pravilniku, koji se oslanja na zakone o radu i finansijskoj podršci porodici, na osnovu koga se produžava odsustvo, postoji spisak dijagnoza i one se odnose na teške poremećaje, slepu, gluvu, decu ometenu u razvoju...

Ključ problema je, smatra on, u lekarskim komisijama pri domovima zdravlja koje gotovo svakoj majci koja podnese zahtev, odobre minimum dva meseca. Produženje se dobija najčešće na osnovu izmišljene dijagnoze koju izdaje fizijatar ili psihijatar, a mališani se naprasno za tri meseca oporave. Propisi, inače, predviđaju mogućnost odsustvovanja do detetove pete godine. Iskustva majki kazuju da kod komisije "prolazi" ako dete nije prohodalo, ako je dobilo nižu ocenu na porođaju ili je rođeno uz pomoć vakuuma.


- Nalaz komisije je na papiru potpuno u redu, ali deluje neverovatno da se broj odsustava zbog poremećaja iz godine u godinu povećava u proseku za 1.000 novih - kaže Janić. - Najčešće se ovo radi da mame ne bi dobile otkaz, usled nemogućnosti da se dete upiše u vrtić, a nekada i zarad dobijanja montiranih vrlo visokih naknada za bolovanje.

I nedavno istraživanje Unicefa potvrdilo je da se ovo odsustvo koristi po nekoliko meseci i za decu koja nemaju teže probleme.

Podvale sistemu ne ogledaju se samo u bolovanju, već i u fingiranju primanja neposredno pred privremeno napuštanje posla zbog trudnoće. Nekoliko meseci pred bolovanje zarade skoče i po nekoliko puta, a takve stvari dešavaju se najčešće u porodičnim preduzećima.

Aleksandra Jović iz Unicefa naglašava da je sa oko 25.000 korisnika produženog bolovanja u prvoj polovini 2000-ih, njihov broj porastao na gotovo 33.000 godišnje, dok je u istom periodu broj živorođene dece pao za oko osam hiljada. Mogući razlog za to je, kako kaže, i formalno prijavljivanje u radni odnos tokom trudnoće da bi se ostvarilo pravo na naknadu. Može se pretpostaviti da je zaposlenim ženama porodiljsko i odsustvo radi nege deteta obezbedilo sigurnost i u vreme krize, odnosno - očuvanje radnog mesta.


UKORAK SA EVROPOM U Srbiji porodiljsko odsustvo traje minimum 28 dana (do 40 dana) pred porođaj i tri meseca posle rođenja deteta, što je 16,8-18,5 nedelja. Odsustvo u Srbiji je u skladu sa Direktivom EU kao i s Preporukom Međunarodne organizacije rada. Odsustvo radi nege deteta, koje većina poistivećuje sa porodiljskim, traje između 33,5 i 35 nedelja, tj. oko osam meseci.

 

 

Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
8
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
4





Avantura zvana Roditeljski dodatak, sa šla...
Naše drugo dete, Mateja, rođen je krajem avgusta. Roditeljski dodatak za drugo dete iznosi oko 100 hiljada dinara (nikak...
Za prvu bebu pomoć od države 100.000 dinara
Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here