|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

VIDEO: Beba peva u materici!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.10.2015
Istraživači na Institutu Marques u Barseloni koristili su dve vrste zvučnih stimulansa - Headphones koji su držali pored ženinog stomaka, i poseban zvučnik umetnut intravaginalno uz ultrazvuk koji prati bebine pokrete, dok je svirala Bahova "Partita in A Minor".
Ključne reči:

/11


Mnogi roditelji razgovaraju pa čak i pevaju svojim bebama dok su još u materici. Oni možda ne znaju koliko beba zaista može čuti, ali je to ipak jedan od načina povezivanja sa svojim nerođenim detetom. Nova studija je pokazala da bebe mogu zaista biti u stanju da čuju već od 16. nedelja - 10 nedelja ranije nego što se ranije mislilo.

Novi video pokazuje neobične reakcije beba u materici na muziku.

Istraživači na Institutu Marques u Barseloni koristili su dve vrste zvučnih stimulansa - Headphones koji su držali pored ženinog stomaka, i poseban zvučnik umetnut intravaginalno uz ultrazvuk koji prati bebine pokrete, dok je svirala Bahova "Partita in A Minor".

Pre nego sto je muzika počela, istraživači su primetili da je oko 45 odsto beba izvodilo slučajne pokrete glave i udova, 30 odsto beba je pomeralo usta i jezik, a 10 odsto beba je plazilo jezike napolje.

Kada je muzika krenula da svira pored maminog stomaka, bebe su malo reagovale.

Ali, kada je zvuk pušten kroz vaginalni uređaj, 87 odsto beba reagovalo pomeranjem glave i udova. Polovina beba u studiji je izvodila neobičan potez, otvarajući usta veoma široko i plazeći i svoj jezik koliko god je moglo. Pokreti su prestali kada je muzika prestala.

 



U poređenju s tim, kada je muzika puštana preko abdomena, bebe nisu reagovale pokretima lica.

Studija je izvedena na bebama od 14 do 39 nedelja (u materici), ali je prva reakcija primećena na bebama od 16 nedelja, naveli su istraživači. Što je bila starija trudnoća, pokreti lica su bili izraženiji, navedeno je u časopisu Ultrasound. Reakcija kod svakog fetusa je bila različita, sa različitim nivoima odgovora svaki put kada se pušta muzika. Dr Marisa Lopez Teijon, koja je vodila studiju, rekla je da su bebe pokretale usta, baš kao da pričaju ili pevaju.To pokazuje da deo mozga odgovoran za komunikaciju radi i pre nego što se beba rodi, istakla je ona.

Istraživači kažu da njihov metod može da pomogne u dijagnozi gluvoće rano, čak i pre rođenja.


Izvor: www.dailymail.co.uk

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako beba kaže VOLIM TE?
Beba voli da posmatra lica, ali joj je mamino najdraže, pa joj stalno upućuje nežne poglede. Takođe, svaki put kada beba...
16
Zašto su decembarske bebe toliko posebne?
Ako vam je decembar posebno radostan mesec, jer je vaše dete rođeno u ovo doba godine, onda bi trebalo da znate i da je ...
6
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
6
Emotivan VIDEO: Novorođenče prvi put u nar...
Kako se oseća novorođenče kada je prvi put u naručju svoje majke? Na snimku pogledajte odgovor novorođene devojčice kada...
4





Kako odabrati imena za blizance?
Biranje imena za blizance može vam zadati duplu glavobolju! Spremili smo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.
FONTANELA: Šta treba da znate o bebinoj glavi
Fontanele su mekana mesta na bebinoj lobanji, koja se nalaze tamo gde kosti još nisu srasle. Zahvaljujući njima, beba la...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image
Click Here