|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ešerihija koli
14.1.2009 11:31:24   
Anoniman
Iz Wikipedie:

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika, koja naseljava creva čoveka i životinja. Predstavlja deo crevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstaci (npr. vitamin K). Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine (trilioni) izbacuju dnevno fecesom samo jednog čoveka. Jedan je od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija čoveka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća itd.

Nisam znala gde da stavim temu, i ustvari je izbegavam već neko vreme, jer nisam bila sigurna kako bih je postavila.

Nedavno sam u frizerskom salonu srela jednu drugaricu iz srednje, ona ima devojčicu nepunih godinu dana stariju od mog Luke (znači, ima mala 3-3,5 god). U jednom momentu kaže ona, mala još nosi pelene, i ja se zgranem (krajnje dislretno kako to samo ja umem user posted image user posted image user posted image ), i drugarica mi objasni da su maloj skinuli pelenu, sve je bilo ok, i onda je dobila ešerihiju koli, i sada ne može da kontroliše mokrenje. user posted image  Tako sam ja razumela.

Takođe na rr.ba sam našla i post o tome da jedna žena (trudna) ima ešerihiju koli u cervikalnom brisu, tri puta uzimala terapiju (antibiotici valjda, i vaginalete, i nije htelo da prođe). Poslednji post, da će da ide kod lekara opet, je od pre 4 dana, dalje nema ništa.

Šta vi znate o ešerihiji koli? Kako se dobija? Kako se leči= Ešerihija koli i deca? Ešerihija koli i trudnoća?
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 14:48:50   
stella
Nase iskustvo je krenulo ovako

Hana ima malo povisene transaminaze jetre i dr.na gastro je posumnjala na urinarnu infekciju.Uradili smo urin i na sva tri pronadjena e.coli na 2 10na 7 i jedan 10 na 6 sto je ogromno.U domu zdravlja nam propisu ceclor antibiotik i mi pocnemo davati.Narucili se kod nefrologa i Dr pita ima li simptome povracanje,malaksalost,temperaturu,neobicno ponasanje,ne volju za igranjem.Mi kazemo ne sve ok i normalno se ponasa,igra se itd.ona je pregledala i kaze nemoguce da ima ,ako i da sigurno ne u ovim kolicinama.I pita na koji smo nacin uzimali urin i kad smo nosili.Mi objasnimo da smo na jedvite jade uzeli na kesicu navece i ujutro nosili,kaze ona to nije ok.Urin se uzima i u roku pola sata se nosi na testiranje,da nije blizu tijela tokom da kazem transporta.I uzme nam urin na kateter i mm odmah odnese i hB nije je bilo uopste.Tj nalaz je ostao sterilan.I naravno ukinuli antibiotik.

Znaci pretezno se lijeci antibiotikom,pije se caj od brusnice.Jako je uporna bakterija i tesko se lijeci.
Kao sto je Tasha napisala e.coli je sastavni dio crijevne flore al problem nastaje kada dodje u urinokanale.Obicno se prenosi preko izmeta,tj kad se beba ukaka treba brisati,prati,cistiti, od spolovila ka anusu.Isto vazi i za odrasle.

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 14:54:36   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: stella

Obicno se prenosi preko izmeta,tj kad se beba ukaka treba brisati,prati,cistiti, od spolovila ka anusu.Isto vazi i za odrasle.


Sećam se kada se Luka rodio, patronažna ga je brisala maramicama od nazad prema piši, i ja sam to tako preužela, i tako sam radila dokle god je kakio u pelene. A sećam i da je moja mama jednom bila kod nas, ia da je samo prokomentarisala da se dečaci i devojčice brišu različito (obrnuto). Verovatno kod dečaka ipak teže uđe... user posted image

Sada kako kaki u WC, kada završi, čučnem, prebacim ga preko noge i ukoso mu brišem guzu... tako mi najzgodnije. user posted image

(odgovor članu stella)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 15:01:16   
stella
Ja ipak mislim da je sigurnije od spolovila nazad.
A dobro si i na stranu je okuser posted image


Mada dosta puta kad otvorim pelenu ono otislo i nazad i naprijed i uvijek me strah te e.coliuser posted image

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 15:02:03   
stella
I da,istina je da se djevojcice lakse inficiraju.

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu stella)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 15:05:55   
Anoniman
Da, Luka čim je počeo da jede čvrstu hranu, počeo je čvršće i da kaki, i veoma retko mu je piša bila umazana, da ne govorim o tome, da se ispod kožice na piši NIKADA nije uvuklo. Jajca su bila umazana, ali piša retko. (samo ono kad je bio baš mali pa kakio skroz tečno 7x na dan)

(odgovor članu stella)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 15:12:16   
stella
Hana je jedno vrijeme imala tvrdu stolicu al kako bolje jede ima i bolju stolicu.nekad ima puno,ne uvijek,i bas se razleti na sve strane,nije proliv vec onako meksa.

_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Ešerihija koli
14.1.2009 15:31:18   
Anoniman
Ma čim sednu u to... ćao... gotovo... sve se razleti i razmaže. user posted image

(odgovor članu stella)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Ešerihija koli
16.1.2009 23:53:06   
oliveradj
Uvin čaj kupljen u apoteci u rinfuzi koji nije tako ruzan je jako dobar za lecenje ešerihije koli. Jedna poznanica kada je bila mala isto je dobila ešerihiju i od silnog uvinog čaja izlečila se. Sestra mi pre neki dan kaže njena mala od pet godina se prehladila ne može da mokri lekar je rekao uvin čaj i još neki lekovi verovatno.

_____________________________

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Ešerihija koli
17.1.2009 1:20:32   
Anoniman
I ja sada pijem uvin čaj... user posted image

(odgovor članu oliveradj)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Ešerihija koli
29.1.2009 17:37:54   
maša
Čaj od brusnice je odlična stvar za urinarni trakt.štiti ga i pospešuje izlečenje,ako je došlo do bolesti,a nije ružan kao uvin.
Već je rečeno da e.coli imamo svakako u organizmu kao sastavni deo crevne flore, pa nije caka u tome da ćemo je negde pokupiti i zaraziti se, već njen broj raste kada imunitet organizma opadne pa dođe do disbalansa dobrih i loših bakterija u organizmu.
Što se brisanja posle nužde tiče-za dečake nije važno dok se devojčice obavezno brišu od piše ka guzi(ali papirom!!!Nikako vlažnim maramicama-ne treba dezinfikovati to područje svaki put da se ne gubi prirodna otpornost, dovoljno je oprati jednom dnevno regiju i biće sve ok!!)

< Poruku je uredio Jeca RR -- 20.2.2009 22:38:58 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Ešerihija koli
29.1.2009 19:58:58   
Anoniman
Pa to je ustvari neka priča kao i Candida u crevima - imamo je, ali ne valja ako se uveća broj... user posted image

(odgovor članu maša)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Ešerihija koli
29.1.2009 20:09:05   
orhideja
Da,u pravu si,mi je svi imamo u organizmu u određenom broju ali je opasno ako se broj uveća.Ja sam ipak za to da se prvo popije preporučena terapija antibiotska po antibiogramu i još plus čajevi od rastavića,hajdučke trave i uvin čaj.Ja sam je hvala Bogu izlečila vrlo brzo nakon antibiotika,udarna terapija i sve po dve kutije i posle uvin čaj još plus par meseci.Neko je izleči odmah,a neko se sa njom pati po pet-šest godina.Moji simptomi su bili mokrenje na svkih petnaest minuta po dve tri kapi i krv u urinu.STRAŠNO!!!!!!!user posted image Ali uz pravu terapiju,već pet godina je prošlo i sve je u redu.Samo jačajte imunitet,to je moja preporuka.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Ešerihija koli
14.2.2009 9:46:44   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: maša

VEĆ JE REČENO DA E.COLI IMAMO SVAKAKO U ORGANIZMU KAO SASTAVNI DEO CREVNE FLORE, PA NIJE CAKA U TOME DA ĆEMO JE NEGDE POKUPITI I ZARAZITI SE, VEĆ NJEN BROJ RASTE KADA IMUNITET ORGANIZMA OPADNE PA DOĐE DO DISBALANSA DOBRIH I LOŠIH BAKTERIJA U ORGANIZMU.


Ako se prenose sa guze na urinarne kanale - da li zahvataju i vaginu? Da li ešerihija može živeti i u vagini?

Ako sam dobro shvatila, ne prenosi se polni putem pošto je svakako već prisutna u našim organizmima, jel tako?

(odgovor članu maša)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Ešerihija koli
16.2.2009 23:57:11   
Anoniman
Evo ja sam danas počela da se lečim. Narednih 5 dana pijem Ciprocinal (antibiotik) 2x1. Onda opet na konsultaciju sa lekarom, da vidimo šta dalje.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Ešerihija koli
17.2.2009 0:26:40   
pače
E.coli je užas za začeće kada je ima muškarac,naime ona se kači za spermatozoide i verovali ili ne jede im glavu.Haos

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Ešerihija koli
17.2.2009 0:31:28   
Anoniman
user posted image

A ako je imam u urinu, jel moguće da je imam i vaginalno? Jel to znači da se prenosi polnim putem? SADA SAM ZABRINUTA!

(odgovor članu pače)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Ešerihija koli
20.2.2009 22:27:11   
Jeca*
mihi je naša nova članica i evo njenog pitanja:

IZVORNA PORUKA: mihi

Moj mladji sin sada ima 4,5 meseca sa 2 je imao urinarnu infekciju. E koli 1X106user posted image . Bili smo u Tirsovoj dobijao je venski Longacef. Sada je na preventivi Palitrex sirup 2ml uveče. Radimo stalno Urinokulturu i za sad je ok. Interesuju me iskustva drugih roditelja kao i da li smem da dajem čaj od brusnice..user posted image  Unapred hvala



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Ešerihija koli
20.2.2009 22:49:42   
Verus
Da, E. coli je nadjena u istrazivanjima in vitro, da utice na sposobnost sperme da oplodi, tj. utice na pokreljivost sperme...ne znam da li im pojede glavu, ili jednostavno se hrani i uzima energiju iz mitohodnrija sperme, pa onda njima ne ostane dovoljno za pokretljivost.....Zene sve, od malena pa nadalje treba uvek da se brisu od napred ka nazad, bas da ne bi dotakle vaginu i ulazak u uretru sa "prljavim" papirom.  E. coli se normalno nalazi u nasim crevima i tu je bezopasna, i cak potrebna....takodje ju je moguce naci i u vagini-sto znaci da je onda i nasi muzevi mogu "pokupiti" od nas.  Ne znam koliko je ovo cesto ili ne...ali ako imate ceste i ucestale infekcije, treba da se uradi urinokultura i vasa, i muzeva i da se oboje lece.  Jos jedna stvar koju mnogi ljudi ne rade posle sexa (pocev od moje prijateljice koja to nije znal), jeste da oboje treba UVEK da piske nakon odnosa.  Urin je normalno sterilan, i sluzi da ispere uretru i ocisti je od stranih tela i bakterija.  To je jedna dobra navika koju treba usvojiti!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Ešerihija koli
21.2.2009 21:59:58   
mihi
Kada su deca u pitanju nema velike filozofije ako se urinarna infekcija javi u prvim mesecima života pogotovo kod dečaka 90% postoiji VUR  (vesico uretralni refluks od I do V stepena). Mi Milošu radimo svake nedelje UK danas je stigao nalaz sterilnauser posted image a prošlog petka je imao 10.000 Pseudomonasa i to je bilo iz prepucijuma. Stavljala sam gentokulin kapi i evo sada je sve ok. user posted image . Treba mnogo učenja i znanja da bi se to držalo pod kontrolom jer lekari nemaju vremena ili neće da išta objašnjavaju. Inače sam docent na vet. fak. učila sam Mikrobiologiju i na osnovnim i na postdiplomskim studijama a opet sam kad se Miloš razboleo gomilu korisnih informacija našla na forumima razmenjujući iskustva sa mamama koje su imale slične probleme sa decom. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Ešerihija koli
21.2.2009 22:17:10   
Anoniman
Ja sam pre par godina imala E.coli. Pojavila se iznenada, samo sam osetila bol u stomaku kao pred menstruaciju i u mokraci je bilo malo krvi. Posle analize urina je ustanovljen velik broj prisutnih bakterija(ne secam se koliko) i poceli su mi davati injekcije Garamicina. To sam primala 7 dana i presla na kapsule antibiotika, neki na bazi penicilina(ako se dobro secam), i infekcija je prosla u roku od dve nedelje. Vise nikad nisam imala problema sa ovom bakterijom. Lekari kazu da mi je opao imunitet pa su se ove bakterije razvile u vecem broju.
Pored tih lekova sam pila i uvin caj, caj od koprive i Prolom vodu.

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Ešerihija koli
23.2.2009 13:57:52   
lucia
evo i mene sa sa eserihijom coli,posto jos ne znam jesam li trudna ne znam ni da li ce mi doktorka dati da pijem neke lekove,treba da ju zovem veceras. tasho,kako si sada?prosla t je vec terapija jesi li radila analize? i d ali si proveravala vaginalno? da li ti je muz takodje proveravao,nekako mi je logicno da i oni onda mogu lako da dobiju? sto pitanja... pijes uvin caj vidim,a nesto pored toga jos? sve sto znas korisno ti,ili neko drugi neka napise ,hvala vammm,ovde uvek nadjem najvise informacija

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Ešerihija koli
23.2.2009 14:07:04   
lucia
inace,ja za sada pije tablete brussnice i kao trudim se da budem u toplom koliko god mogu,tako mi je savt dala prosle nedelje dr-a.kazu da se ne sme na ovu hladnocu sa eserihijom

(odgovor članu lucia)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Ešerihija koli
23.2.2009 14:11:46   
Anoniman
Ispila sam 5 dana ciprocinala, sada pijem još 5 dana isto. Mnogo sam zbunjena jer ustavri mi nije jasno, neki ovde govore da se e-coli NE prenosi polnim putem, a neki da se prenosi, ali meni dr o tome ništa ne govori, možda zbog toga što me leči telefonskim putem jer je odsutan iz zemlje (danas se vraća). nemam nikakvih simptoma, ništa me ne boli, sve je super. Koliko sam ja čula, ako ti ne daju injekcije, nego samo da piješ antibiotike, onda ide neka varijanta 3 vrste antibiotika, svaki po 10 dana, tj. 30 dana antibiotika.

(odgovor članu lucia)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Ešerihija koli
23.2.2009 14:14:00   
lucia
auf,to znaci nema mi pravljenja bebe u narednom periodu onda... javicu ti ja kada saznam od doktorke da li se prenosi vag putem,pitacu je ja i za muza pa cu ti napisati veceras

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here