|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li smo zaista prestare za trudnoću nakon 35. godine?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.9.2022
Ne želite bebu posle 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pete, a na kraju krajeva, to se zaista nikoga ne tiče. To je samo vaš izbor!!!

image
Iskreno, mislim da sam mnogo bolja mama svom trećem detetu jer imam više životnog iskustva, suprug i ja smo u boljem materijalnom položaju i ne osećam da ikome moram nešto da dokazujem. Foto: Freepik.com
/11


Moj muž i ja smo se venčali mladi. Ja sam imala dvadeset jednu, a on dvadeset tri. Odmah smo znali da smo spremni za decu. PCOS (sindrom policističnih jajnika) je malo zakomplikovao stvari, pa se naše prvo dete rodilo dve nedelje pre mog dvadeset osmog rođendana. Znali smo da želimo još dvoje dece, a takođe sam znala da ne želim rađati jedno za drugim. Od svoje dvadeset osme, smatrala sam da imam sedam godina za još dvoje dece, jer „svi znaju“ da decu treba roditi pre trideset pete, zar ne?


Ko nije čuo horor priču o tome kako plodnost opada nakon trideset pete godine?

Mnogi od nas imaju onu staru tetku koja se kune da nećemo imati energije da "jurimo bebe" ako ih ne budemo imali u dvadesetim i ranim tridesetim.

 

PROČITAJ JOŠ: Može li žena da bude prepametna za ulogu majke?

 

Sa trideset i jednom, dobila sam naše drugo dete. Moj PCOS je poludeo. Imala sam zatim razarajući pobačaj i strah od raka jajnika, ali se na sreću ispostavilo da je nešto drugo u pitanju. Izgubila sam jedan od jajovoda. Bližila sam se trideset petoj i to je bio kraj puta.


Kraj?

Sudbina je htela da sam tog proleća zatrudnela, a naša poslednja beba rođena je mesec i po dana nakon mog trideset petog rođendana. Nekoliko puta, kada sam medicinskom osoblju spomenula svoje godine, oni bi komentarisali: „Oh, baš na vreme!“

Kada je čula da sam trudna, jedna od mojih tetaka je rekla: „Ovo je poslednja, zar ne? Mislim, imaš skoro trideset pet godina!”


Postojanje moje poslednje bebe naučilo me je velikoj lekciji
Za*ebi taj rok od trideset pet godina.
I za*ebi svakoga zbog koga se osećaš kao da ne možeš imati zdravu, sreĆnu trudnoću u kasnim tridesetim.

Dolazak na svet moje poslednje bebe naučio me je velikoj lekciji.


Za*ebi taj rok od trideset pet godina.

I za*ebi svakoga zbog koga se osećaš kao da ne možeš imati zdravu, srećnu trudnoću u kasnim tridesetim.


Volela bih da nikada nisam izgubila ni minut brinući se kako bi se osećala kao mama starija od četrdeset godina, prvog dana moje poslednje bebe u vrtiću. Ne mogu da verujem da sam se ikada zapitala da li bih imala energije ili izdržljivosti da jurim bebu, ako bih čekala do sredine tridesetih ili više, da je rodim. To je bilo tako glupo. Iskreno, mislim da sam mnogo bolja mama svom trećem detetu jer imam više životnog iskustva, suprug i ja smo u boljem materijalnom položaju i ne osećam da ikome moram nešto da dokazujem.


Da sam to htela (i da nisam „zatvorila radnju“ tokom poslednjeg carskog reza) mogla bih da imam još beba, a imala bih energiju, izdržljivost i sposobnost da ih dobro odgajam. Da želimo bebu broj četiri, ja sam u savršenom stanju da se to ostvari, čak i u skoro trideset osmoj godini života.

Kao što će potvrditi svako ko je dostigao prekretnicu, trideset pet godina nije tako puno, kako što vam se čini, kada imate recimo dvadeset pet godina. Još ste tako mladi. Mnogi od nas moraju naporno raditi sve do trideset i neke da bi uspostavili karijeru o kojoj smo sanjali dok smo bili mlađi.  

 

PROČITAJ JOŠ: Žene, negujte svoju matericu!


Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pete, a na kraju krajeva, to se zaista nikoga ne tiče. To je samo vaš izbor!!!


Super je ako želiš svu svoju decu ranije. Moja najbolja drugarica je dobila bebu u dvadesetoj i bila je trudna sa drugom nedugo nakon mog venčanja.  Ove godine jedno njeno dete je maturiralo, drugo je postalo brucoš, a ja imam učenika trećeg razreda, dete u vrtiću i bebu. Sve smo "radile" na osnovu potpuno drugačijih rasporeda i nijedna od nas se ne oseća krivom ili se kaje zbog bilo čega. Obe smo srećne.


I to je ključno.


Ona ne gleda moju bebu i ne govori nepristojne stvari poput: „Kako to postižeš? Nikada ne bih mogla da jurim bebu u ovom trenutku svog života! Drago mi je što sam to ranije obavila!"


Priznajem da mi je trudnoća u trideset petoj bila malo teža od ostalih, ali sam imala i još dvoje dece. Ko zna da li su moje godine bile razlog tome?


Naravno, biologija u svemu igra važnu ulogu. Znamo da plodnost zaista počinje da opada sredinom naših tridesetih, ali nije baš da se naša materica spontano pretvori u suve grožđice. Nismo čarobne ruže koja gube svoju posljednju laticu za stvaranje beba u trenutku kada sat otkuca ponoć, na naš trideset peti rođendan.


Mnoge žene imaju zdrave, srećne trudnoće i u četrdesetim godinama. (Jennifer Lopez, Halle Berry, Celine Dion, Kim Basinger, Gwen Stefani, Salma Hayek, Cameron Diaz, pa i moja malenkost, urednica portala Ringeraja.rs).


Važno je razumeti da naše godine mogu igrati ulogu u tom procesu i da treba sarađivati sa doktorom kako bismo ostvarile svoje ciljeve vezanih za plodnost, ali nema razloga da trideset pet godina doživljavamo kao neki čarobni rok.

 

PROČITAJ JOŠ: 9 stvari za uraditi pre nego što zatrudnite


Svaka osoba može sa svojim doktorom pratiti specifičnosti svog zdravlja i plodnosti i proceniti sve rizike na osnovu svoje istorije. Možda postoji razlog zbog kojeg bi jedna osoba trebala pokušati da upotpuni svoju porodicu ranije u svom životu, ali to ne znači da se ista pravila primenjuju na sve. A moderna nauka ima mnogo načina da pomogne.


Sa trideset pet godina niste prestare da postanete neverovatan roditelj.

Mnogima od nas je ostalo dosta dobrih godina za rađanje i nakon trideset pete, pa zaboravimo na ovo glupo vremensko ograničenje.

 

Izvor: Ringeraja.ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
16
Ranica na grliću materice
Po podacima koje je 2013. godine objavio Tanjug skoro svaka druga devojka u Srbiji ima promene na grliću materice. Pri p...
4
Znate li kolike su vam šanse da zatrudnite?
Najnovija statistika je zabrinjavajuća za buduće roditelje i zato bi trebalo na vreme da se informišete o ovoj problemat...
3
Kolike su šanse da zatrudnite u toku meseca
Ako pravite bebu, dobar tajming je zlata vredan. Evo kako se verovatnoća da ostanete u drugom stanju menja tokom meseca.
3





Kad zbog stresa nikako da zatrudnite...
Kada neko pokušava da ostane u drugom stanju, zvuči veoma neosetljivo reći mu da se opusti. Ipak, trebalo bi da imate na...
Pripremite telo za bebu: 7 koraka do trudnoće
Da bi vam trudnoća i porođaj protekli bez ikakvih komplikacija, povedite računa o svom telu pre nego što ostanete u drug...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here