|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 9:32:41   
Anoniman
Na starim mobilnim telefonima smo formirali baterije, tj 3x po punjenje od 10-15 sati.
Sada vlada verovanje da se litijum-jonske baterije ne trebaju formirati. jel ima neko ko se razume u to? Jel to istina?
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 9:50:24   
guppy RR
Koliko sam ja poučena, nikal-kadmijum baterije (Ni-Cd) nisu potpuno formirane zato je potrebnih nekoliko punjenja i potpunih pražnjenja, da bi se baterija pravilno oblikovala. Čak, koliko sam čula, Ni-Cd baterije gube kapacitet ako duže stoje, tako da ih treba "formirati" svaki put posle dužeg stajanja.

Litijum-jonske navodno dobivamo sa punim kapacitetom, tako da proizvođači govore da ih ne treba formirati. Mada, ja ih uvek formiram, možda iz navike, a možda s nekim drugim razlogom... otkud znam. Čini mi se da sam za taj tip baterija čula, da im kapacitet pada sa brojem punjenja, tako da ih nije dobro puno cimati. Nek neko potvrdi ove informacije.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:17:53   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: guppy RR

Čini mi se da sam za taj tip baterija čula, da im kapacitet pada sa brojem punjenja, tako da ih nije dobro puno cimati. Nek neko potvrdi ove informacije.



I ja sam čula da ne vole da se cimaju, u smislu "Samo malko ću je dopuniti dok trknem...", nego ako puniš - puni do kraja.
I ja sam ostavila novi tel na punjaču od sinoć od nekih 23h... neka ga, neka stoji dok mm ne dođe kući sa posla oko 14h.

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:24:44   
guppy RR
A čula sam (ovo podseća na bapske priče user posted image ) i da nije dobro "prepunjavati" bateriju
user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:25:43   
Anoniman
user posted image  A koliko je optimlalno? Jedan kaže 10 sati, jedan 16. user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:26:44   
Anoniman
a kako se može prepuniti????

mislim primjetila sam na mobilnom kad je na punjaču da jednostavno prestanu one crtice da furaju...znači jednostavno sam od sebe prestane nije bitno da li je priključen na punjač ili ne

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:28:49   
eugenija
IZVORNA PORUKA: Tasha RR


Sada vlada verovanje da se litijum-jonske baterije ne trebaju formirati.


Ja sam formatirala 3 x po 12 sati i njih, tako mi je rečeno u mobil-šopu.


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:30:10   
guppy RR
Kao prvu vrstu spomenut ćemo NiCd (nikal-kadmij) bateriju, iako je nećete naći na vašem mobilnom telefonu. Spomen je zaslužila zato jer je udarila temelj današnjem poimanju punjivih baterija, a postavila je i dobru tehnološku osnovu za razvoj novijih vrsta. NiCd baterija predstavlja prvu široko prihvaćenu punjivu bateriju opće namjene. Unatoč tome što nudi nisku gustoću energije, a i kemijski sastav joj je daleko od ekološki prihvatljivog (toksični kadmij), veliki životni vijek (čak i do 1500 ciklusa) i dobro podnošenje većih struja pražnjenja čini je i danas vrlo pogodnom za određene primjene (kućanski uređaji i alati, prijenosne radio-stanice, medicinska oprema, profesionalne video- kamere). Njenu prikladnost za široke mase umanjuje činjenica da s ovom baterijom treba znati ispravno postupati, zbog vrlo izraženog problema kristalizacije.

Sljedeća generacija baterija, NiMH (nikal-metal-hidrid), donijela je mnoga poboljšanja, ali i neke probleme. Osnovni napredak je u tome što je toksični kadmij zamijenjen hidridom (spojem metala i vodika) netoksičnog metala. Ovaj ekološki znatno prihvatljiviji kemijski sastav donio je i znatno veću (do 50%) gustoću energije od NiCd baterija. NiMH baterije se odlikuju i znatno smanjenom kristalizacijom, pa su stoga osjetno manje zahtjevne za svakodnevnog korisnika jer traže tek minimalno održavanje. Osnovni nedostatak im je oko dva puta kraći životni vijek, no ne brinite previše - NiMH bateriju ćete napuniti i isprazniti barem 300-500 puta prije nego primijetite pad kapaciteta. Potencijalni nedostatak je i vrlo izraženo samopražnjenje: već 24 sata nakon punjenja baterija će izgubiti oko 10% svog kapaciteta, a nakon toga samopražnjenje polako pada i smanjuje se na 10% mjesečno. Ni zbog ovoga ne trebate brinuti jer ćete napunjenu bateriju vjerojatno iskoristiti unutar nekoliko dana.

Litij-ionska baterija (Li-Ion) predstavlja veći korak u evoluciji punjivih baterija. Budući da kao osnovnu aktivnu tvar koristi litij, jedan od najlakših metala, ova vrsta baterije odlikuje se vrlo malom masom. Jedna od najvećih prednosti joj je vrlo velika gustoća energije, čak dvostruko veća od tipične NiMH baterije, a odlikuje je i tri puta veći nazivni napon od niklenih baterija (3.6V u odnosu na 1.2V). Velika prednost joj je i u tome što, za razliku od baterija na bazi nikla, Li-Ion baterija ne zahtijeva apsolutno nikakvo održavanje jer ne pati ni od memorijskog ni od kristalizacijskog efekta. Dakle, moguće ju je puniti bilo kada i nema potrebe za periodičkom pražnjenjem. Li-Ion baterija je, sama po sebi, izuzetno osjetljiva na prepunjavanje i pretjerano pražnjenje, no za to se, umjesto korisnika, brine elektronika koja je ugrađena u svaku komercijalnu Li-Ion bateriju. Iako nije pogodna za pražnjenje jakom strujom, pokazala se kao izvrsno rješenje za mobilne telefone. Njen relativno dug životni vijek (500-1000 ciklusa) može biti skraćen starenjem baterije i bez njene upotrebe, što je znatno naglašenije nego kod baterija na bazi nikla.

Sljedeći korak u razvoju baterija na bazi litija predstavlja Li-Poly (litij-polimer) baterija. Ova vrsta vrlo je slična Li-Ion bateriji, s kojom dijeli i većinu značajki. Elektrolit baziran na polimeru omogućuje joj osobinu koja je gotovo nezamisliva kod ostalih navedenih vrsta. Radi se o mogućnosti gotovo potpuno proizvoljnog oblikovanja baterije, čak i u vrlo tanke oblike. Ne treba mnogo mašte da se uvide mogućnosti ove tehnologije u trendu smanjivanja mobilnih aparata. Nedostaci u odnosu na stariju sestru su prije svega kraći životni vijek (približno jednak NiMH bateriji), te veća osjetljivost na niske temperature.
Izvor: www.info-mob.com

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:31:07   
bonita
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

user posted image  A koliko je optimlalno? Jedan kaže 10 sati, jedan 16. user posted image


kada god sam kupovala novi tel.
meni je svako rekao 3x 12h

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:31:22   
guppy RR
Spomenimo i utjecaj načina punjenja na bateriju. Razlikujemo sporo i brzo punjenje. Razlika između sporog i brzog punjenja je jednostavna: sporo punjenje puni bateriju malom strujom pa za to treba više vremena, dok brzo punjenje traje znatno kraće ali koristi veću struju. Dok se pod sporim punjenjem podrazumijeva punjenje koje traje 10-20 sati, brzim punjenjem baterija se može napuniti već za sat vremena. Iako jače zagrijavanje baterije prilikom brzog punjenja može negativno utjecati na njen životni vijek, brzim punjenjem razbija se kristalizacija unutar baterije. Dodamo li tome i praktičnost kraćeg trajanja punjenja, vidimo da brzo punjenje ima više prednosti. Jedini uvjet je da je brzi punjač dovoljno inteligentan, tj. da zna prepoznati kada je baterija puna. NiMH i osobito Li-Ion baterije su vrlo osjetljive na prepunjavanje i izuzetno je važan pravi trenutak završetka punjenja. Ne brinite - elektronika za punjenje u vašem telefonu dovoljno je pametna za taj zadatak. Baterija se neće oštetiti ako ostane i danima priključena na takav inteligentni punjač. Današnji mobilni telefoni redovito sadrže inteligentne brze punjače.

Izvor: info-mob.com

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:31:41   
Anoniman
Sada vlada verovanje da se litijum-jonske baterije ne trebaju formirati. jel ima neko ko se razume u to? Jel to istina?


evo Tashke ja pričala sa ovim mojim dečkima iz podrške ...kažu da treba i ova da se formira ...ono napuniš pa se isprazni skroz i tako 3 puta

(ja to nikada ni sa jednim telefonom nisam uradila)


i da ne može se "prepuniti"

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 10:36:10   
Anoniman
Hvala žene! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 12:11:10   
sneza24
I ja sam svaki tel. punila 3 puta po 12 sati.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 13:03:12   
Anoniman
Ja sam moj telefon ispraznila do kraja...nekih 10 minuta koliko obichno ima u bateriji kad se kupi...i onda napunila jednom 12 sati...i ispraznila do kraja...znachi ono dok ne mogu da upalim telefon...i od onda koristim normalno... mada uglavnom chekam da mi se baterija isprazni do kraja pa ga onda punim...naravno ako sam u mogutjnosti...jer nekad moram da ga dopunim na brzinu... I baterija mi traje oko 4 dana...iako imam simbian telefon...i redovno koristim internet, kameru, sms i pozive...nekad i radio...znachi troshim ga maximalno....user posted image

(odgovor članu sneza24)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
7.8.2009 13:08:47   
Nensi*
I ja sam svakom novom telefonu formirala bateriju 3x po 12h,iako su mo govorili da ne treba,ja sam to radila,a ne dopunjujem ga,kad ga stavim na punjac,puni se do kraja..

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.8.2009 22:50:17   
guppy RR
Vidim kakve smo žene... user posted image  user posted image  user posted image

Nije bitno što se tehnologija promenila skroz i što nam svi govore da ne treba... ne ne... mi još uvek punimo telefon 3x da se formira baterija user posted image

A onda će se naši unuci pitati otkud te "bapske priče" da tako treba,
kao što se mi pitamo za naše bake user posted image user posted image

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.8.2009 22:59:57   
Leki 77
IZVORNA PORUKA: guppy RR

A onda će se naši unuci pitati otkud te "bapske priče" da tako treba,
kao što se mi pitamo za naše bake user posted image user posted image



Videh temu pa taman da napisem kako Li-Ion-ske baterije ne zahtevaju ni formiranje ni praznjenje, jer to ne utice na njihov zivotni vek, ali vidim da je sve to vec apsolvirano! Komentar na mestu. Jeste da vecina ne razume zasto je trebalo, niti zasto sada ne treba, ali ako je trebalo, zasto ne bi radili i daljeuser posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.8.2009 23:03:34   
kathy
IZVORNA PORUKA: guppy RR

A onda će se naši unuci pitati otkud te "bapske priče" da tako treba,
kao što se mi pitamo za naše bake user posted image user posted image



user posted image user posted image user posted image user posted image

Ne formiram (vise) baterije. Trudim se radim sto manje nepotrebnih stvari... i da ustedim sto vise vremena...

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
21.10.2009 20:37:09   
kosmajac1
90% prodavaca ce reci da svaku treba puniti 3X10-12h, danasnje baterije su uglavnom li-ion koje nije potrebno formirati kao stare

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 11:12:41   
Anoniman
neki dan, roveći po "mojoj djevojačkoj sobi", nećete vjerovati naletim na moj prvi mobilni telefon Nokia e sad majku mu koji je model ne znam, velika sa antenom, baterija ne fercera, ne moze da se napuni, a meni negdje iz malog mozga izvire da sam čula da se takva baterija stavi pola sata u zamrzivač, i sad ja obznanim to mojima (kod brata sam bila, skupila se sva familija), počeše se oni smijati, ja mrtva hladna bateriju u zamrzivač, i molim Boga da proradi, da me cijeli život ne bi zajebuser posted image u smislu "mala šta ima u zamrzivaču", kad mili Bože čuda ne viđenog RADI ...kako sam im se svima u facu slatko nasmijala user posted image

(odgovor članu kosmajac1)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 11:37:23   
Anoniman
Moj brat je serviser i prodavac mobilnih telefona i nove baterije ne treba formirati. Medjutim, uglavnom svima govori da je potrebno da se formira, jer kada su izasle Li-jon baterije, i kada su poceli da govore da se ne formiraju, mnogi ljudi su odustajali od kupovine, jer su tripovali da preprodaju polovne telefone.

Ja sam poslednja dva telefona uzimala u VIP-u, i rekli su mi da se baterija ne formira, ali da zato imaju problem sa kupcima, jer im neki ne veruju da su novi telefoni user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 11:45:42   
Lu
Ja nisam nikada "formirala" baterijuuser posted image
Uvijek kad je nov te. napunim prvi put do kraja i tako svaki put kad se isprazniuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 14:14:56   
Anoniman
Ja nisam formirala bateriju ni onda kad je kao trebalo i baterija mi je drzala skoro nedelju dana, a kad sam na drugom punila 3x po 15h nije drzala ni 2 cela dana! user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 14:18:18   
Anck Su Nmaun
Pa dobro to zavisi i od mobilnog telefona.. ako je stari tip i nema nista zivo  naravno da traje nedelju dana!
Sad kad imaju i Blututh, i kameru i mp3 i internet   itd itd...dva dana  puna kapa i to je normalno !

Ja ih punim  pa trebalo ne trebalo kad je nov ..nece da mu skodi!


< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 13.4.2010 14:19:24 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Formiranje baterije na mobilnom
13.4.2010 14:24:29   
Anoniman
Nokia 6085, i kameru i mp3 i bluetooth i piskarala poruke non stop sa mV!

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here