|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Fras
21.2.2010 23:47:59   
eugenija
Epileptični napadi u dečijem uzrastu često se javljaju, kako u sklopu epilepsjie, tako i kao jedan od simptoma nekih drugih bolesti. Rizik od frasa prestaje kada deca napune 6 godina.
Klinički se veoma različito ispoljavaju, od najjednostavnijih napada kao što je zagledanje, kratkotrajna odsutnost ili prolazni zastoj u govoru, do tzv velikih napada kada dete gubi svest i ima ukočenost ili grčeve celog tela.
Najdramatičniji su veliki napadi, roditelji ih teško doživljavaju, jer se plaše da će im dete umreti.
Ipak, jačina napada ne znači da je u pitanju teži problem kod deteta. Tako npr, epi napadi tokom povišene temperature, tzv febrilne konvulzije (u narodu poznate kao fras) dramatično izgledaju, a pri tom imaju dobru prognozu i ne dovode do oštećenja mozga. Febrilne konvulzije najčešće se ispoljavaju u vidu iznenadnog gubitka svesti, dete ne reaguje na pozive, usne poplave, kratkotrajno prestaje disanje, javljaju se mlitavost ili ukočenost tela kroz jake grčeve ruku ili nogu.
Ovakvi napadi dešavaju se kod dece od 6 meseci do 5 godina, koja nemaju meningitis ili encefalitis i kod koje je do tada psihomotorni razvoj bio potpuno normalan.
Napadi mogu biti provocirani povišenom temperaturom, nespavanjem. Bez obzira na to da li dete doživi napad kojem je prethodila provokacija ili ne, neophodno je da ga pregleda dečiji neurolog.
Ako se radi o tipičnim febrilnim konvulzijama, nije neophodno dopunsko neurološko ispitivanje, kao što je snimanje moždane aktivnosti ili magnetna rezonanca.

Izvor:Bebe i mame, br.69


_____________________________

ŽENA JE STENA!


Direktna veza do poruke: 1
   RE: Fras
22.2.2010 16:43:50   
liliana
Da li neko zna da li je fras nasledan, pošto je moj suprug kao dete nekoliko puta doživljavao fras?

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Fras
22.2.2010 16:56:36   
Anoniman
Mislim da nisu nasledni.
Ja sam imala fras sa 4 nedelje, mama me je dojila, i odjednom sam zabacila glavu i sledila pogled, mama kaze da se nikad u zivotu nije tako uplasila. Skocila mi je temperatura preko 40, skoro 41, a razlog je bio eserihija koli. Tada sam, cini mi se, bila 6 nedelja u bolnici. Nije se vise nikad ponovilo.

(odgovor članu liliana)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Fras
22.2.2010 16:57:53   
liliana
hvala, Nedja

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Fras
23.4.2010 22:00:39   
AnjaL
milim da jeste - ja sam ga imala dva puta kao djete a moja djevojcica jednom u 3-pj god. receno nam je da je nasljedno...

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Fras
4.6.2010 20:47:24   
Mishica 77
Jeste nasledno, nažalost! user posted image

< Poruku je uredio Mishica 77 -- 4.6.2010 20:48:00 >


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu AnjaL)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Fras
4.6.2010 21:15:34   
Modessty
A šta treba da se radi kad se to desi? Kako pomoći detetu?

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Fras
4.6.2010 22:39:25   
Mishica 77

"... Dete koje je dobilo fras treba hitno pljusnuti hladnom vodom da bi mu se što pre snizila temperatura. Ono je bez svesti i ne može da pije lekove ali mu se može rektalno staviti čepić Paracetamola koji, nažalost, može biti ubrzo izbačen napolje jer neka deca u toku napada defeciraju(imaju stolicu). Odmah pozovite Hitnu pomoć, mada će napad, verovatno, spontano proći pre nego što ona stigne. Čim se dete osvesti, izmerite mu temperaturu i, ako je povišena, dajte mu da popije antipiretik. U svakom slučaju, moraće u bolnicu da bi se utvrdio uzrok frasa i sprovelo kompletno istraživanje. Za sprečavanje napada febr. konvulzija u toku povišene temperature, postoje efikasne metode. Deci koja su sklona frasu, daju se antipiretici(lekovi za obaranje temperature) čim temperatura pređe granicu normale. Osim ovih, daju se i neki drugi lekovi, koji deluju umirujuće na CNS, što određuje pedijatar neurolog."


Izvor: časopis MAMA, Moja prva godina


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Fras
8.6.2010 22:55:17   
Didy
Nažalost, moje dete je u četvrtak imalo fras (febrilne konvulzije). Juče smo došli iz bolnice, bio je na ispitivanju i, srećom, nema nikakvih posledica.
Ono što su nama rekli je da to jeste nasledno, a otac mm je imao često frasove kao mali, samo što to nama ranije niko nije rekao.
Moje dete se tog jutra najnormalnije probudilo, doručkovalo, igralo se sa decom ispred zgrade i odjednom je postalo malaksao i prispavalo mu se. Odnela sam ga u stan, jer nije hteo sam da hoda i on mi je bukvalno na rukama zaspao. Spustila sam ga u krevetac i učinilo mi se da je malo topao, ali ništa strašno, tako da mu nisam merila temperaturu. Obilazila sam ga i delovalo mi je sve najnormalnije. U jednom trenu kad sam ušla u sobu, njemu su oči bile prevrnute unazad i glava zabačena, a telo zgrčeno. Sledila sam se! Taj trenutak u mom životu je bio nešto najstrašnije što sam doživela. Izvadila sam ga iz krevetića, stavila na bračni i pokušala da ga dozovem, ali nije reagovao. Odmah sam pozvala sestru i ona je za nekoliko minuta došla autom i odneli smo ga u Dom zdravlja. Došao je svesti nakon nekoliko minuta, ali je bio sav mlitav i jedva je oči otvarao. Doktori su mu izmerili temperaturu, bila je preko 40 stepeni i dobio je čepić paracetamola u guzu. Onda su ga tamo kupali i umotavali u mokre pamučne pelene, ali mu je temperatura spala tek na 39 stepeni. Doktor ga je pregledao i nasao je samo blago crvenilo grlo, tako da smo dobili uput za bolnicu da ispitaju detaljnije.
Nakon detaljnih ispitivanja, konstaovana je jaka upala trećeg krajnika, koja je izazvala tako nagli skok temperature. Kasnije se upala razvila i na upalu uha, ali blagu. Dobio je antibiotik panklav i kapi u nos, nista spektakularno, ali smo tamo bili u izolaciji. Temperatura je to veče spala i više nije išla gore. Nalaz neurologa je bio uredan, tako da je to bilo presudno da nas posle 4 dana puste kući, uz kućno lečenje narednih 5 dana dok ne popije antibiotik do kraja, a onda idemo opet na kontrolu.
Snimanje glave nije bilo potrebno, jer je prvi put imao napad, a u slučaju ponovnog, radi se i snimanje.
Rečeno nam je da postoji mogućnost da se opet ponovi i u tom slučaju su nam rekli da mu damo 7,5 mg dijazepama u guzu i da ga uvek moramo imati kod kuće. I da obratimo pažnju da se temperatura ne penje iznad 38 stepeni, jer su neka deca sklonija da tako reaguju na visoku temperaturu.
Sve se desilo tako iznenada, da sad kad se preispitujem, pomislim da sam bila pomalo neodgovorna. Jednostavno nisam mogla da pretpostavim da će od potpuno zdravog deteta, bez temperature, ista skočiti u roku od pola sata na 41, jer nikada tako nije reagovao i nikada mu se nije tako rapidno povećavala temperatura.
Ovo pišem samo kao upozorenje majkama da budu obazrivije kad dete ima temperaturu, da ga ne ostavljaju samo. Ja nisam slušala svoju mamu koja mi je govorila da pazim na temperaturu, jer, kaže, da sam ja često kao mala imala povišenu (ali nikad fras). Ja sam računala da je to bio početak neke upale i odlučila sam da ga ostavim da se naspava, pa da onda idemo kod doktora. Nikada sebi ne bih oprostila da se nešto, ne daj bože, zakomplikovalo.
Ranije sam čitala u knjizi o febrilnim konvulzijama, ali u tom momentu se uopšte nisam setila, pomislila sam da je ko zna šta. Jeziv trenutak!


_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Fras
9.6.2010 10:51:15   
micketta
jako mi je zao sto se sve to izdesavalo, Didy.
najvaznije je da je malecki sada dobro.
ljubim vas user posted image


_____________________________

zna baba

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Fras
9.6.2010 12:58:36   
lanajelena
Didy draga bas mi je zao sto si kroz to morala da prodjes...meni je to kao nocna mora i to je nesto cega se najvise plasim,hvala Bogu sto nema nikakvih posledica to je najbitnije i sto si ti u tom momnetu bila pribrana da pozoves pomoc

(odgovor članu micketta)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Fras
9.6.2010 18:43:39   
Mishica 77

IZVORNA PORUKA: Didy

I da obratimo pažnju da se temperatura ne penje iznad 38 stepeni, jer su neka deca sklonija da tako reaguju na visoku temperaturu.




Upravo to. Kada dete jednom doživi fras, mora se ubuduće paziti da temperatura nikad ne skoči preko 38. Znači reagovati antipireticima i na manju temperaturu na koju inače ne bi mnogo obraćali pažnju.


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Fras
9.6.2010 18:51:12   
Dora
Ja sam se frasa uvek najviše plašila. Znam da je strašnija ta slika koju vidiš nego sam fras, a ja sam užasan paničar pa bih verovatno pala u nesvest. Svaka čast didi što si bila prisebna.
Moja deca su kao mali imali česte napade bronhitisa uz visoku temperaturu i tad sam ih po cele noći držala u vodi, hladila, skidala temp. sve u strahu od frasa... na sreću, nije se desilo mada im skače i do 40 stepeni kad su bolesni, i to za samo par minuta!user posted image

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Fras
26.6.2010 21:53:22   
Cvetana
A da li moze da se javi epilepsija kao posledica frasa ?

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Fras
29.6.2010 22:12:54   
Didy
Koliko sam ja shvatila, ne može.

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu Cvetana)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Fras
29.11.2011 9:29:41   
boba 11

IZVORNA PORUKA: Mishica 77


"... Dete koje je dobilo fras treba hitno pljusnuti hladnom vodom da bi mu se što pre snizila temperatura. Ono je bez svesti i ne može da pije lekove ali mu se može rektalno staviti čepić Paracetamola koji, nažalost, može biti ubrzo izbačen napolje jer neka deca u toku napada defeciraju(imaju stolicu). Odmah pozovite Hitnu pomoć, mada će napad, verovatno, spontano proći pre nego što ona stigne. Čim se dete osvesti, izmerite mu temperaturu i, ako je povišena, dajte mu da popije antipiretik. U svakom slučaju, moraće u bolnicu da bi se utvrdio uzrok frasa i sprovelo kompletno istraživanje. Za sprečavanje napada febr. konvulzija u toku povišene temperature, postoje efikasne metode. Deci koja su sklona frasu, daju se antipiretici(lekovi za obaranje temperature) čim temperatura pređe granicu normale. Osim ovih, daju se i neki drugi lekovi, koji deluju umirujuće na CNS, što određuje pedijatar neurolog."


Izvor: časopis MAMA, Moja prva godina


Nam su rekli da nesme hladnom vodom vec mlakom da ne bi dozivelo sok imali smo fras prosle godine zbog temp.
Naravno odmah smo zvali hitnu i onda je dobila neki lekic u guzu.
Zove se diazepam i mislim da sluzi za smirenje i koristi se u slucaju frasa .Ja ga imam u frizideru kao preventivu jer je imala fras i moramo imati \za svaki slucaj , inace nisam imala pojma o tome kako izgleda a znam da sam imala fras kao dete pa nam je objasnjeno da je nasledno.
U sustini nesme se dozvoliti da raste temp. iznad 38.5 u guzi i trebi paziti kad se pojavi.
Ja od tada kad mi deca imaju temp. ne spavam nocu dok ne prodje.user posted image

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Fras
29.11.2011 9:31:35   
minavb
Preporučuje se da se u frižideru čuvaju Diazepam čepići za svaki slučaj.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Fras
29.11.2011 9:32:49   
boba 11
da da to i cuvam

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Fras
29.11.2011 9:33:47   
boba 11
tad smo nabavili sve moguce lekove protiv temp pa i neke voltaren cepice koje su mi rekli da koristim samo ako je visojka temp i nicim ne mogu da skinem

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Fras
29.11.2011 9:38:02   
bratzz

IZVORNA PORUKA: minavb

Preporučuje se da se u frižideru čuvaju Diazepam čepići za svaki slučaj.

I ja preporucujem ali ih nema u apotekama user posted image

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Fras
29.11.2011 9:38:39   
Anoniman
Joj, ne želim da više ikad prođem kroz to user posted image Mihajlo je doživeo fras sa 10 meseci...
A to držite temp. do 38.5-važi!!! Miša već na 37.8 dobija lek i ne pomaže!!! Pre dva i po meseca je 4 dana imao temp 39.8 i pored lekova, Dijazepama, tuširanja, obloga.... Bio je golišav po ceo dan..... Jedva je petog dana temp. počela da pada...

(odgovor članu boba 11)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Fras
29.11.2011 9:39:33   
boba 11
Mi smo jedva nasli tako da mislim da se moze naci u bolje snabdevenim ili onim sto nabavljaju ispod stola da ih sad ne imenujem

(odgovor članu bratzz)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Fras
29.11.2011 9:42:20   
bratzz

IZVORNA PORUKA: boba 11


IZVORNA PORUKA: Mishica 77


"... Dete koje je dobilo fras treba hitno pljusnuti hladnom vodom da bi mu se što pre snizila temperatura. Ono je bez svesti i ne može da pije lekove ali mu se može rektalno staviti čepić Paracetamola koji, nažalost, može biti ubrzo izbačen napolje jer neka deca u toku napada defeciraju(imaju stolicu). Odmah pozovite Hitnu pomoć, mada će napad, verovatno, spontano proći pre nego što ona stigne. Čim se dete osvesti, izmerite mu temperaturu i, ako je povišena, dajte mu da popije antipiretik. U svakom slučaju, moraće u bolnicu da bi se utvrdio uzrok frasa i sprovelo kompletno istraživanje. Za sprečavanje napada febr. konvulzija u toku povišene temperature, postoje efikasne metode. Deci koja su sklona frasu, daju se antipiretici(lekovi za obaranje temperature) čim temperatura pređe granicu normale. Osim ovih, daju se i neki drugi lekovi, koji deluju umirujuće na CNS, što određuje pedijatar neurolog."


Izvor: časopis MAMA, Moja prva godina


Nam su rekli da nesme hladnom vodom vec mlakom da ne bi dozivelo sok imali smo fras prosle godine zbog temp.
Naravno odmah smo zvali hitnu i onda je dobila neki lekic u guzu.
Zove se diazepam i mislim da sluzi za smirenje i koristi se u slucaju frasa .Ja ga imam u frizideru kao preventivu jer je imala fras i moramo imati \za svaki slucaj , inace nisam imala pojma o tome kako izgleda a znam da sam imala fras kao dete pa nam je objasnjeno da je nasledno.
U sustini nesme se dozvoliti da raste temp. iznad 38.5 u guzi i trebi paziti kad se pojavi.
Ja od tada kad mi deca imaju temp. ne spavam nocu dok ne prodje.user posted image


Moja sestra je imala fras pred mojim ocima i od tad kad god bi bila bolestna mi smo sve cinili da ne dobije temperaturu a kad je ipak dobije nismo spavali danima dok joj ne bi temperatura spala, tako da te razumem. user posted image

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Fras
29.11.2011 9:45:42   
boba 11
To sva zavisi do deteta ima dece koja i nazim temp dobiju fras , nama je ovako receno jer verovatno ne reaguje tako burno.inace smo u bolnici dva dana proveli skidajuci temp. ali je to samo do virusa ili bakterije koja dovede do temp.
Imamo virus na svakih dve nedelje ali za sad nema problema ,ali posto je tek pocela zima bice svega.Nadam se samo da nece biti novih vrsta gripa i epidemija jer mi sin u vrticu pokupi sve sto se pojavi.
Inace sad koristim neki preparat za imunitet i zadovoljna sam sad sam pocela i ja da koristim za sinuse pa cemo videti.Do sad im nista nije pomagalo kao ovo a koristila sam i revitu i probio kid i neznam sta sve -pikovit i te gluposti ali ga je uvek kacila svaka prehladauser posted image .
Za sad je bio bolestan jednom u mesec dana i to je pokupio neke bakterije pa se nadam da nece biti tako cestouser posted image

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Fras
29.11.2011 9:47:49   
boba 11
Da li neko zna gde je tema ne svidja mi se dr xy videh juce da postoji ali nemogu da nadjem ne snalazim se sa ovim pretrazivacem nikad mi ne izbaci nista
hvalauser posted image

(odgovor članu boba 11)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here